This text will be replaced


ST. DOROST - reportáž

Mladší dorostenci získali první bod v semifinále s Plzní po utkání plného zvratů

Napsal 18.03.2015 Marcel Holl
C h o m u t o v - Ve středu v podvečer hostili Piráti v prvním semifinále ELIOD extraligy mladších dorostenců Plzeň. Po první periodě vedli hosté 1:0. V prostředním dějství padlo dohromady sedm branek, z toho čtyři za záda brankáře Pavláta. Plzeňští tak vedli před třetí třetinou 5:3. Třetí část ovládli Piráti, kteří srovnali se Západočechy krok, takže se šlo do prodloužení. V něm se nerozhodlo, tudíž následovala nájezdová loterie, ve které byli úspěšní Chomutovští zásluhou Jana Svobody, jenž rozhodl v sedmé sérii a navíc to pro něj byla čtvrtá trefa v zápase.
SF1 st 18.3.2015
CHM
6:5sn(0:1, 3:4, 2:0 - 0:0)
PLZ
Chomutov
Pavlát – Buchtela, Jírovec, Bukač, Seemann, Studený, Zeman, Záruba – Mežnar, M. Svoboda, Baier, J. Svoboda, Lauko, Chlán, Jaroš, Veselý, Hnídek, Stínil, Breczko, Koblížek.
Plzeň
R. Červenka – Kaňák, Staněk, Kvasnička, Lokajíček, Čada, Beneš – Přikryl, Krystl, Lang, Hajžman, Benetka, Šiška, M. Červenka, Krýner, Eret, Straka, Kovařík, Erhart, Roubal, Váňa.

Branky a nahrávky

Chomutov
23. J. Svoboda, 26. J. Svoboda (Koblížek), 35. Lauko (Studený, J. Svoboda), 46. J. Svoboda (Lauko), 49. Buchtela (J. Svoboda, J. Lauko), rozh. náj. J. Svoboda
Plzeň
17. Kvasnička (Roubal), 23. Roubal (Váňa), 26. Přikryl (Straka), 28. Lang (Eret), 30. Roubal (Čada)

Statistiky

Vyloučení
5:8
Využití
2:2
V oslabení
1:0
Střely na branku
57:41
Diváci
110

Shrnutí

Úvodní část prvního semifinálového zápasu byla opatrná se šancemi na obou stranách. Na konci šesté minuty byla domácí střídačka poprvé v utkání potrestána za příliš mnoho hráčů, avšak Plzeňští toho i přes několik střel nedokázali využít.

V šestnácté minutě byl v útočném průniku faulován plzeňský Přikryl a Indiáni dostali možnost sehrát další početní výhodu, kterou se jim tentokrát již využít podařilo. Nejprve si s Lokajíčkovou střelou poradil Pavlát, avšak o krátkou chvíli později již lovil puk ze své branky. Kapitán Roubal vyhrál buly na Davida Kvasničku, který střelou od modré čáry prostřelil domácího gólmana.

V předposlední minutě Buchtela zle ztratil kotouč ve vlastní třetině, čehož využil hostující útočník, avšak brankář Pavlát byl připraven, takže hosté šli do šaten pouze s jednobrankovým vedením.

Vstup do druhé části se povedl domácím, kteří v polovině třetí minuty srovnali se Západočechy krok. Jan Svoboda využil signalizovaného ofsajdu Plzně a dostal se do rychlého úniku, v němž vyškolil oba beky i brankáře Červenku. Následně zasunul černou gumu do odkryté klece.

Již za 27 vteřin přišla plzeňská odpověď, o kterou se postaral Josef Roubal, jenž zužitkoval nahrávku Váni.

Na další branky nemuseli diváci v SD ARÉNĚ čekat dlouho, neboť dvě vteřiny po začátku šestadvacáté minuty dostal puk za Pavlátova záda se štěstím Filip Přikryl. Chomutovští přišli s odpovědí ještě rychleji než Plzeň, ke gólu jim stačilo pouhých deset vteřin hry! Úspěšným střelcem byl opět Jan Svoboda.

V sedmadvacáté minutě byla podruhé v zápase potrestána dvouminutovým trestem hráčská lavice Pirátů, čehož hosté dokázali po minutě využít. Eret nahrál před branku, kde se ke kotouči dostal Martin Lang, jenž ho opět se štěstím dostal za záda pirátského brankáře.

Krátce před polovinou střetnutí skórovala Plzeň popáté. Čada vystřelil od modré, puk stihl ještě tečovat Josef Roubal, takže se hosté dostali do tříbrankového náskoku. Nutno podotknou, že s tímto nemohl brankář Pavlát nic dělat.

Chomutovská družina ale nesložila zbraně. Na konci pětatřicáté minuty se domácí dostali do úniku dvou na jednoho, čehož využil Jakub Lauko, který střelou z pravého kruhu trefil spodní plastron v Červenkově brance. Západočeši tak po čtyřiceti minutách vedli 3:5.

Třetí perioda patřila Chomutovu. Mladí Piráti se do soupeře od úvodních minut pustili a odměnou jim byla snižující trefa v pětačtyřicáté minutě. Jan Svoboda si nabruslil do mezikruží a tvrdou střelou nedal Červenkovi šanci.

O tři minuty později se skóre měnilo znovu. Nejprve plzeňský brankář vytáhl lapačkou jistý gól, avšak za sedm vteřin byl i on krátký. Obránce Ondřej Buchtela dostal nahrávku od produktivního Jana Svobody a tvrdou střelou vyrovnal stav zápasu.

Chomutovští byli i nadále aktivnější a dvě minuty před koncem trefili tyčku. Chvilku poté byl v úniku faulován Martin Červenka a sudí nařídil trestné střílení, které ovšem plzeňský forvard neproměnil, takže po šedesáti minutách nebylo jasno.

V prodloužení měla více ze hry Plzeň, ale brankář Pavlát byl vždy připraven. Jelikož v nastavené desetiminutovce branka nepadla, šlo se na nájezdy.

V prvních čtyřech sériích branka nepadla. Jako první se v pátém pokusu trefil Daniel Bukač. Na jeho gól dokázal zareagovat Josef Roubal. Šestá série opět branku nepřinesla, a tak se v sedmé rozjel proti Červenkovi Jan Svoboda a střelou pod břevno rozhodl.

Ohlasy trenérů

Karel Soudek (Piráti Chomutov): „Byly to nervy. Zápas měl různý průběh. Do zápasu jsme nevstoupili úplně dobře. Soupeř byl o kousek lepší a dostali jsme se až do stavu 5:2 pro soupeře. Poté nám to ve třetí třetině šlo. Je potřeba, aby se kluci na zápas soustředili od začátku a šli za vítězstvím. Aspoň se přesvědčili, že i za stavu 2:5 se s tím nechá něco dělat. Nakonec se nám podařilo vyhrát. Po tom průběhu je to jednoznačně cenné vítězství.“

Radek Kampf (HC Plzeň 1929): „Dvě třetiny jsme hráli hodně slušně a byli jsme i ve vedení. Pak do toho trošku vstoupili rozhodčí. Měli jsme čtyři vyloučené v poslední třetině. Chomutovský hráč přiznal, že tečoval puk a stejně jsme šli do třech. To podle mě bylo rozhodující v zápase. Škoda, že jsme v oslabení nedali trestné střílení. V prodloužení to bylo nahoru dolů, z obou stran tam byly šance. Nájezdy už jsou kdo z koho. Dali jsme tam při nich dvě tyčky.“