This text will be replaced


Reportáže

Piráti jsou v semifinále! I potřetí zvítězili na ledě ústeckého Slovanu a slaví postup

Napsal 01.03.2015 Soňa Jirásková, Marcel Holl, Zdeněk Kamínek ml.
Ústí nad Labem / Chomutov - V první březnový den se odehrálo šesté pokračování čtvrtfinále mezi Piráty a Ústím nad Labem. Do vedení se dostali ve čtvrté minutě Ústečtí, prosadil se Vávra. Na jeho trefu ještě do konce první periody zareagoval Štěpán Hřebejk. Chomutovu se podařilo během druhé části odskočit Slovanu na tříbrankový rozdíl. Třetí a čtvrtou trefu dělilo pouhých 51 vteřin. Ve třetí třetině si Piráti pojistili postup do semifinále dalšími dvěma góly, takže v Ústí vyhráli 6:1.
ČF6 ne 1.3.2015
UNL
1:6(1:1, 0:3, 0:2)
CHM
Ústí n.L.
Volke – Kolafa, Holomek, Brož, Vágner, Grin, Smetana, Zdvořáček, Vaněk – Kuchynka, Roubík, Kloz – Pořický, Hanzl, Vávra – Baránek, Suchan, Gengel – Kopta.
Chomutov
Hanuljak – Rutta, Skinner, Bartejs, Drtina, Stehlík, Toman, Šulák, Mrázek – Hovorka, Gajovský, Hřebejk – D. Květoň, Růžička, Šagát – Chlouba, Račuk, L. Květoň – O. Kaše, Kämpf, Dušek.

Branky a nahrávky

Ústí n.L.
4. Vávra (Hanzl)
Chomutov
14. Hřebejk (Hovorka, Skinner), 23. Dušek (Hovorka), 40. O. Kaše (Hřebejk, Rutta), 40. Šulák (L. Květoň, Chlouba), 55. Dušek (O. Kaše, Šulák), 57. Chlouba (Račuk)

Statistiky

Vyloučení
8:7
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
17:45
Diváci
3931

Shrnutí

Šesté čtvrtfinálové klání začalo v mírném tempu. Už v první minutě se dostal ke střele Kuchynka, ale jeho pokus minul bránu. Oba týmy hrály opatrně. Do šance se dostal o chvíli později Roubík, ale ani jeho rána cíl nenašla. Skóre zápasu otevřel ve čtvrté minutě Tomáš Vávra, když dostal přihrávku od Martina Hanzla. Slovan se tak ujal vedení 1:0. Na druhé straně od modré vypálil Stehlík, ale jeho střela skončila v ochranné síti. Chomutovští kombinovali v útočném pásmu, ale Volkeho nepřekonali. A Piráti to zkoušeli znovu. Domácí gólman ukryl kotouč v lapačce. Bílomodří se znovu usadili v útočné třetině, ale prosadit se nedokázali.

Krušnohorci špatně střídali a hráli v šesti. Za tento prohřešek byli vyloučeni. O chvíli později fauloval Rutta a domácí hráli dvojnásobnou přesilovou hru. Tu ale nevyužili. Naopak toto ubráněné oslabení namotivovalo hosty, kteří začali aktivně napadat. A také hosté získali početní výhodu. Usadili se před Volkem a ten měl plné ruce práce. O chvíli později se provinil Brož a Chomutovští hráli dvojitou přesilovou hru. A tu využili. Marek Hovorka poslal kotouč k modré čáře a Štěpán Hřebejk propálil Volkeho. Modrobílí tak srovnali na 1:1. Později se do samostatného úniku dostal Pořický, ale neproměnil. O chvíli později ujel Roubík, ale přestřelil. Do konce periody se už nic neměnilo a po první části byl stav 1:1.

Prostřední část začala ve svižném tempu. Oba týmy začaly aktivně. Chomutovští zkoušeli pozornost Volkeho a ten nezklamal. Bílomodří kombinovali v útočném pásmu a tato aktivita se jim vyplatila. Antonín Dušek vyslal gumový projektil na ústeckou bránu. Puk se odrazil a zapadl za záda ústeckého gólmana. Piráti se tak ujali vedení 2:1. Hráči Slovanu se nezalekli a svému soupeři hru znepříjemňovali. Chomutov se na dlouhou dobu usídlil v útočné třetině, ale žádný gól nevytěžil. A Piráti útočili znovu. To se nelíbilo Baránkovi, který si šel odpočinout na trestnou lavici. Hosté tak získali početní výhodu. O tu ale přišli.

Toman byl potrestán čtyřminutovým trestem za vysokou hůl. Slovanu skončil trest a domácí tak měli tříminutovou početní výhodu. O tu ale přišli, protože Kuchynka vyfasoval dvě minuty. Hra tak pokračovala ve čtyřech na obou stranách. Ale ani jeden tým se neprosadil. Stav se měnil znovu minutu před koncem. Štěpán Hřebejk vypálil kotouč na Volkeho bránu. Puk se odrazil k Ondřeji Kašemu a ten se nemýlil. Piráti tak zvýšili na 3:1. A skóre se měnilo ještě jednou. Šest vteřin před druhou sirénou přidal další zásah Libor Šulák. Hosté tak zvýšili na 4:1.

Do třetího dějství vstoupili aktivněji bílomodří. Znovu obsadili útočné pásmo, ale gól nepadl. Na druhé straně to zkoušel Slovan, ale ani jemu se nedařilo. Hosté byli před Volkem téměř sami. Domácí gólman všechny střely zlikvidoval. Vhazovalo se před Hanuljakem, ale ani tentokrát se Ústeckým nepodařilo kotouč do chomutovské klece protlačit. O chvíli později se dostal před chomutovského gólmana Roubík, ale minul. Vrátka na trestné lavici se otevřela znovu. Holomek šel pykat za podražení. Piráti se usídlili na téměř celé dvě minuty v útočném pásmu, ale jejich střely přesný cíl nenašly.

Hra se přelévala ze strany na stranu. Oba kluby se snažily střílet, ale nedařilo se jim. Žlutomodří získali další přesilovou hru. Usadili se před Hanuljakem, ale ten byl pozorný. Skóre se znovu měnilo pět minut před koncem. Chomutovští se dostali do přečíslení dva na jednoho. Ondřej Kaše si vyměnil kotouč s Antonínem Duškem a ten umístil kotouč do klece domácích. Piráti tak navýšili na 5:1. I přes nepříznivý stav fanoušci fandili a tleskali domácím hokejistům. Další gól padl do sítě modrožlutých po spolupráci Marka Račuka s Romanem Chloubou. Druhý jmenovaný svou střelou zajistil Krušnohorcům vedení 6:1. Toto skóre se již nezměnilo a do semifinále postoupili Piráti.

Ohlasy trenérů

Miroslav Mach (HC Slovan Ústí nad Labem): "První třetinu jsme odehráli dobře, poté jsme soupeře zbytečnými vyloučeními dostali do hry. Chomutov vstřelil dva góly z přesilových her a my v závěru neměli síly, abychom utkání zvrátili. Odehráli jsme podle mého názoru parádní zápas a Piráty jsme potrápili. Za klíčový moment série bych se nebál označit první utkání, kdy jsme dlouho hráli 1:1, ale následně nám jsme inkasovali. Každopádně Chomutov je lepší mužstvo, byli jsme rádi, že jsme ho dvakrát porazili. Stav 2:4 na zápasy je pro nás vynikající výsledek, škoda, že jsme nedokázali vyhrát před vlastními fanoušky, ale zvítězili jsme v Chomutově a stydět se za co nemáme."

Aleš Totter (Piráti Chomutov): "Nedělní utkání se zlomilo, když jsme v závěru druhé třetiny odskočili na 3:1 a další góly přidali ve třetí části. Řekl bych, že jsme na konci duelu měli více sil a zbytek střetnutí si pohlídali. Série mohla trvat delší i kratší dobu. Každý čekal jednoznačnou sérii, dostali jsme se pod určitý tlak tím, že jsme ven jeli za stavu 1:1 na zápasy a za stavu 3:1 na zápasy nám chyběl doma gól. Toto nám může pomoct do další série, Ústí nad Labem si sérii užívalo. Ve čtvrtfinále play-off nám hodně pomohla oslabení, která jsme trénovali."