ST. DOROST - reportáž

Starší dorostenci nestačili ve vyrovnaném utkání na pražskou Spartu

Napsal 16.01.2015 Michal Luxa
P r a h a / C h o m u t o v - V osmém kole nadstavbové části RAKO extraligy staršího dorostu nestačili Piráti na domácí Spartu, se kterou prohráli 1:3. Skóre otevřel chomutovský Matyáš Svoboda, ale domácí stačili v první třetině ještě vyrovnat a ve třetí periodě rozhodli o své výhře. Severočeši hráli se Spartou vyrovnanou partii, a tak si nějaký bod zasloužili, ale bohužel se vracejí s prázdnou.
N7 pá 16.1.2015
SPA
3:1(1:1, 0:0, 2:0)
CHM
Sparta
Brízgala – M. Jandus, Duben, Eliáš, Jeřábek, Zeleňák, Janda, Pacovský, Bureš, Sedliský – Kulda, T. Jandus, Michnáč, Pšenička, Maršoun, Wojnar, Komárek, Dubský, Procházka
Chomutov
Zvědělík – Lidák, Hlaváček, Göger, Novák, Bukač, Hajič – Toman, Polák, Lyszczarczyk, Kulich, Palička, M. Svoboda, Tůma, Rindoš, Hřebíček, Dejmek

Branky a nahrávky

Sparta
17. Pšenička (T. Jandus), 47. Michnáč, 60. Komárek
Chomutov
12. M. Svoboda (Bukač)

Statistiky

Vyloučení
5:6
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
30:37
Diváci
70

Shrnutí

Začátek utkání mezi domácí Spartou a hostujícím Chomutovem začal velice vyrovnaně. První velkou šanci měl ve 3. minutě domácí Tomáš Jandus, který krásnou individuální akcí vyškolil chomutovské obránce a dostal se až před hostujícího brankáře Zvědělíka, toho však překonat nedokázal. A tak zůstalo skóre vyrovnané.

Změna stavu mohla přijít s prvním vyloučením zápasu, když za podražení dostal dvouminutový trest domácí Wojnar. Piráti si během přesilové hry vytvořili několik dobrých příležitostí a dokonce i jednu proměnili, když střela od modré propadla až za záda domácího brankáře Brízgalu. Gól však nebyl uznán, jelikož byl signalizován faul na sparťanského útočníka.

Změna stavu nastala v čase 11:41, kdy domácího brankáře překonal krásnou střelou nad betonem ke vzdálenější tyči chomutovský Matyáš Svoboda. I přes inkasovanou branku zůstal průběh hry stejný a žádný z týmů si nevytvořil větší souvislý tlak. Domácím se podařilo vyrovnat na začátku 17. minuty, kdy oba týmy hrály bez jednoho vyloučeného hráče a na ledě bylo více prostoru. Toho využil Tomáš Jandus, který našel krásnou nahrávkou z vlastní třetiny až na útočné modré Tomáše Pšeničku. Ten si najel mezi hostující obránce a sám před Zvědělíkem pohotově zakončil mezi jeho nohy a srovnal stav zápasu.

Ve druhé třetině byli aktivnější domácí. Ti si vytvořili několik dobrých příležitostí, avšak neproměnili žádnou. Nejslibněji vypadala šance sparťanského Procházky, který se na konci oslabení protáhl po pravém mantinelu až před chomutovského brankáře. Ovšem jeho pokus skončil na tyči. O chvíli později se do úniku dostával domácí Pšenička, ale vracející se chomutovský obránce mu stihl v pravý okamžik vypíchnout puk. A tak stav zápasu zůstal po druhé siréně vyrovnaný.

Do třetí třetiny nastoupili lépe hráči Sparty a přineslo to ovoce, když ve 47. minutě zachytil nepovedenou střelu od modré domácí útočník Albert Michnáč, který i přes houževnatě vracející se obránce udržel puk na hokejce a dostal se až před Zvědělíka, kterého kličkou do forhendu překonal. Následně se do další brankové příležitosti dostal domácí Kulda. Ten ujížděl ze strany sám na brankáře, který jeho střelu na vyrážečku vytěsnil, ale puk se ještě dostal k domácím hráčům, kteří se snažili dostat ho za Zvědělíkova záda.

Druhá polovina třetí třetiny však patřila Pirátům. Ti využili chyb v rozehrávce domácích a vytvořili si několik gólových situací. Nejdříve se k puku dostal chomutovský Tůma, který měl při dorážce zcela odkrytou branku, ale netrefil puk čistě. Následně po další zachycené domácí rozehrávce se dostal další chomutovský útočník před Brízgalu. Klička do forhendu mu vyšla, ale jeho střelu zastavila tyč. Další velkou příležitost poskytli domácí hráči soupeři sami po zmatcích v obranné třetině, ale vynikající Brízgala udržel domácím těsné vedení.

Po sérii několika obrovských příležitostí si logicky chomutovský trenér vzal oddechový čas a zkusil závěrečnou minutu bez brankáře. Ta se jim nevydařila a pojišťovací gól pro domácí dal v čase 59:33 střelou přes celé kluziště Vojtěch Komárek, a tak všechny body brala domácí Sparta.

Ohlasy trenérů

Richard Žemlička (HC Sparta Praha): Herně to nebyla žádná sláva, ale tři body se počítají. V závěru jsme tam udělali několik individuálních chyb a soupeř mohl srovnat. Zaplať pánbůh, jsme měli skvěle chytajícího Brízgalu, který to tam podržel. Takovéhle body se cení, ale s hrou zas tak spokojený nejsem.

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): Na to, jak jsme hráli doteď, jsme odehráli dobré utkání. Měli jsme tam nějaké šance, soupeř samozřejmě taky. Jenom tím, že se jim povedlo dát o ten gól víc, vyhráli. V powerplay to už je buď a nebo. To nám bohužel nevyšlo. Trefili se přes celé hřiště, ale jinak si myslím, že jsme to utkání odehráli dobře. Kluci to odmakali, snažili se, nám tam nespadne gól bohužel. Můžu soupeři akorát pogratulovat k vítězství a my se musíme připravit na další zápas.

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov