ST. DOROST - reportáž

Starší dorost vstoupil do nadstavby vítězně, Vítkovice zdolal i s pomocí hattricku Tomana

Napsal 12.12.2014 Libor Kult
C h o m u t o v - Jako poslední z celorepublikových extraligových soutěží mládeže se rozběhla nadstavbová část v RAKO extralize staršího dorostu. Mladí Piráti hostili v SD ARÉNĚ v prvním kole Vítkovice, které ztrácely před úvodním vhazováním jediný bod. Domácím se povedla zejména druhá třetina, v níž skórovali čtyřikrát a na jejímž konci svítil na kostce nad ledem stav 5:1. Právě toto hrací období bylo klíčovou pasáží duelu, neboť ve třetím dějství se každý z týmů prosadil už jen jednou. Za Piráty se trefil Josef Toman, který tak zkompletoval hattrick.
N1 pá 12.12.2014
CHM
6:2(1:0, 4:1, 1:1)
VIT
Chomutov
Alexandr Strejc – Lidák, Hlaváček, O. Dvořák, T. Běhula, D. Novák, A. Novák, Hajič – J. Toman, Polák, Lyszczarczyk, Kulich, Palička, M. Svoboda, Túma, Rindoš, Hřebíček, Adámek
Vítkovice
Šimeček – Gabrhelík, Veřmiřovský, Štěpánek, Ďurčák, Čechman, Krčmář, Slíž – Franz, Raška, Malina, Maxner, R. Toman, Vondál, Bernát, Slánský, Spratek, Stupka, Danielčák, Hartmann, Šala

Branky a nahrávky

Chomutov
Branky a nahrávky: 11. Polák (Tůma, J. Toman), 26. J. Toman (Tůma, Rindoš), 31. Rindoš (J. Toman), 33. J. Toman (Rindoš), 34. M. Svoboda (Lyszczarczyk, Polák), 48. J. Toman
Vítkovice
28. Danielčák R. Toman, Gabrhelík), 55. Danielčák (Spratek, Ďurčák)

Statistiky

Vyloučení
4:7
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
39:22
Diváci
50

Shrnutí

Opatrný úvod utkání z obou stran narušil až v páté minutě hostující Raška, který po pravém křídle vjel do útočného pásma, přebruslil obránce a nebezpečně vypálil. Stejcův beton však zastavil puk před brankovou čárou, takže skóre se neměnilo. Dvě nuly zůstaly na kostce nad ledem také v polovině deváté minuty, kdy se v přesilové hře objevil osamocený hráč Vítkovic u pravé tyčky domácí branky, ale před odkrytou domácí klecí vůbec netrefil puk.

A tak trestali Piráti. Na konci jedenácté minuty se Tom Polák prosmýkl mezi obránci a bekhendovou střelou otevřel skóre - 1:0. Ve zbytku třetiny hráli domácí dvě přesilové hry, ale byli to hosté, kdo mohl skórovat. Ve druhém oslabení ujel všem Spratek, ovšem Strejce nepřekonal. Chomutovský gólman zákrok lapačkou procítil pro diváky. V téže přesilové hře bekhend Adama Novák těsně minul hostující branku a mimo střílel pár vteřinek před první sirénou z mezikruží také Lyszczarczyk.

V úvodu prostředního dějství málem založil rychlý brejk hostů Daniel Novák, jehož střelu zblokoval první bránící hráč a puk se málem odrazil do jízdy třem vítkovickým hráčům. Naštěstí pro domácí zasáhl Novákův spoluhráč z obrany a akci překazil. Další gól padl ve 26. minutě, kdy si Josef Toman najel před branku na Tůmův pas z pravé strany a z první zavěsil do horního rohu - 2:0.

Ani dvougólové manko hosty nepoložilo. Dál se snažili a ještě před polovinou normální hrací doby se dočkali odměny. V čase 27:31 se ve skrumáži před Strejcem nejlépe zorientoval Josef Danielčák a snížil na rozdíl jediné trefy - 2:1. Myšlenky na bodový zisk však hostům rozcupovala kritická tříminutovka krátce poté, co se duel přehoupl do druhé poloviny.

Z té časomíra ukrojila pouhé dvě vteřiny, když Toman našel zpoza branky Josefa Rindoše a ten pohotovou střelou přidal třetí gól domácích - 3:1. V čase 32:17 se role trochu obrátily. Rindoš poslal na zteč Josefa Tomana, který projel středním pásmem, za útočnou modrou nic nevymýšlel a napálil puk o horní tyčku do branky - 4:1. Za dalších 44 vteřin klesly akcie hostujícího celku ještě níž. Matyáš Svoboda dostal z rohu přihrávku mezi kruhy a přidal pátý zásah domácích - 5:1. Ještě do přestávky mohl hostující naděje oživit Radim Toman, jenže pěknou individuální akci zakončil jen ranou do tyče Strejcovy branky.

Ve třetí části hry začali Piráti, vědomi si vysokého náskoku, už vymýšlet přece jen trochu víc, než by bylo zdrávo. Ovšem kombinace z konce 43. minuty byla pohledná i účelná - dvě křížné přihrávky a Rindoš mohl u tyčky zakončovat, jenže to nestihl. Poté Vítkovice ubránily 39 vteřin oslabení tří proti pěti, jenže v následné klasické početní výhodě se Piráti přece jen prosadili. Ve 48. minutě mohli přítomní diváci po vzoru zámořské NHL naházet na led kšiltovky, neboť Josef Toman dovršil po akci na pravém křídle hattrick - 6:1.

Poté mířil Lyszczarczyk z prostoru mezi kruhy jen do Šimečka a Piráti znovu neproměnili přesilovku pět na tři, která tentokrát trvala jen krátce. To Vítkovice naložily se situací pět na čtyři lépe. Bomby Spratka s Ďurčákem se sice neujaly, neboť minuly branku, ale další ránu Spratka Strejc jen vyrazil, což dalo v čase 54:06 šanci Josefu Danielčákovi, aby přidal svůj druhý gól večera - 6:2. Hosté měli poté k dispozici ještě jednu přesilovku, kterou nevyužili. Když pak v předposlední minutě zastavila ránu Tůmy tyč, skóre už se do závěrečné sirény neměnilo.

Ohlasy trenérů

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): „Výsledek sice vypadá jednoznačně, ale první třetina byla podle mého vyrovnaná. Skoro to vypadalo, že cestu za sebou nemají Vítkovice ale my. Chvíli nám trvalo, než jsme se rozjeli. Do druhé třetiny kluci nastoupili, jak měli od začátku zápasu. Soupeře jsme zatlačili a dali góly. Právě druhá třetina rozhodla o utkání, ve třetí už to kluci s kombinacemi kolikrát přeháněli a snažili se hodně nahrávat. Vypadá to sice hezky, ale moc gólů už jsme nepřidali. Nicméně vyhráli jsme podle mého zaslouženě.“

Pavel Hulva (HC Vítkovice Steel): „Výsledek je docela vysoký, ale myslím, že první třetinu jsme odehráli dobře. Řekl bych, že jsme měli víc ze hry. Jenže jsme neproměnili šance a soupeř nám z jediné vážnější situace dal gól. Ve druhém dějství nás Chomutov trochu načapal v defenzivě. Místo tří beků základní sestavy dostali šanci mladí, ale takové chyby nemůžeme dělat ani tak. Pokud se jich budeme dopouštět, nebudeme vyhrávat.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov