JUNIOŘI - reportáž

Zpět do SD ARÉNY. Junioři padli v Litvínově a finále rozhodne třetí zápas

Napsal 01.04.2014 Kryštof Kousal, Ondřej Vlk
L i t v í n o v / C h o m u t o v - Druhé finále NOEN Extraligy juniorů radost chomutovksým Pirátům nepřineslo. Už ve 4. minutě otevřel skóre litvínovský Baránek, záhy ho následoval David Kaše. Piráti se ve 22. minutě dostali do vedení trefou Libora Šuláka v oslabení, odpověď domácích na sebe nechala čekat jen pět minut, kdy přesilovku využil Řehoř. O osudu utkání rozhodl smolný moment brankáře Dvořáka, před nímž uskočil kotouč nahozený Martinem Micalem.
F2 út 1.4.2014
LIT
3:2(1:1, 1:1, 1:0)
CHM
Litvínov
Soukup – Šesták, Baránek, Strejček, Cvrk, Kokeš, Šefl, Řehoř, Trübenekr, Zdeněk, Weitz, Ujfaluši, Mical, Řezníček, Sýkora, Šimeček, Válek, Štěpka.
Chomutov
Dvořák – Meliško, Ringler, Drobný, Cestr, Šulák, Michálek, Černý, Tejnor, Šťovíček, Hammerbauer, Vrána, Hlava, Paleček, Veselý, Bednář, Lehnert, Kaše, Huňady, Hejcman, Chrpa.

Branky a nahrávky

Litvínov
4. Baránek (Válek), 27. Řehoř (Mical, Válek), 55. Mical
Chomutov
5. Kaše (Huňady), 22. Šulák

Statistiky

Vyloučení
2:6
Využití
1:0
V oslabení
0:1
Střely na branku
38:35
Diváci
2120

Shrnutí

Litvínovští junioři do utkání za velké podpory svých fandů doslova vlétli. Už ve čtvrté minutě napřáhl na modré čáře Marek Baránek a jeho rána proplula do branky skrz Dvořákovy betony. Uběhly necelé dvě minuty a Pirátům se podařila srovnat stav utkání. David Kaše se probil skrz litvínovskou obranu a v pádu dotlačil puk svým tělem až za Soukupova záda. Hrálo se ve svižném tempu, obě mužstva dobře bránila. Chomutov měl v první třetině více ze hry, ale Litvínovské podržel výborný Soukup.

Litvínov si hned v úvodu druhé třetiny zahrál přesilovou hru. Ačkoliv měl Litvínov v početní výhodě tlak, tak Kokeš udělal v rozehrávce obrovskou chybu a Libor Šulák po rychlé kličce do forhendu nedal Soukupovi šanci zasáhnout. Domácí byli po této brance poněkud zakřiknutí, ale v průběhu třetiny se dostali zpět do tempa. Ve 27. minutě Litvínov využil přesilovku, když trojice Mical – Válek – Řehoř předvedla parádní kombinaci. Válek s Micalem si vyměnili puk a první jmenovaný našel výborně postaveného Ivana Řehoře, který se trefil do protipohybu brankáře Dvořáka.

Litvínov převzal herní iniciativu a ve druhé třetině se hrálo prakticky na jednu bránu. V další vyložené šanci se ocitl Řehoř, ale brankář Dvořák měl pořádnou porci štěstí, když jeho střelu do horního růžku vytěsnil koncem hole do ochranné sítě. Obraz hry ve druhé třetině vypadal naprosto jinak, než v té první. Domácí v prostřední periodě doslova zatlačili Piráty do obraného pásma a jen brankář Dvořák držel Chomutovské nad vodou.

Závěrečná perioda se hrála především pod dominancí obran obou týmů. Žádné mužstvo už v závěru utkání nechtělo udělat žádnou chybu. Litvínov měl přece jen o něco víc ze hry, ale brankář Dvořák odolával. Když Piráti podnikali nebezpečné protiútoky, tak se měl Soukup v brance Litvínova co ohánět. Ve 46. minutě Chrpa hledal volného Kašeho, ale chomutovský forvard před odkrytou brankou na kotouč nedosáhl. O několik minut později se v obrovské šanci ocitl Tejnor, ale Soukup parádním semaforem jeho šanci zlikvidoval.

V 55. minutě bouchl nadšením celý litvínovský stadion. Martin Mical byl pod tlakem, a tak vyhodil puk z obraného pásma směrem na Dvořákovu branku. Chomutovský brankář situaci podcenil, když puk před ním špatně odskočil a s podivem všech přihlížejících skončil přes celé hřiště až ve Dvořákově brance. Do konce zápasu zbývalo pět minut a Litvínovští věděli, že je čekají krušné chvíle. Domácí se mohli po celé utkání spolehnout především na skvěle chytajícího Soukupa.

Hosté se hnali za vyrovnáním, ale byli příliš frustrovaní vedoucí brankou domácích a litvínovská obrana jejich šance v poklidu rozbíjela. V poslední minutě to zkusili hosté v powerplay, ale čtyřicet vteřin před koncem Drobný atakoval vedle své branky Řehoře, který po jeho zákroku zůstal bezvládně ležel na ledě. Až s pomocí doktorů a svých spoluhráčů se litvínovský forvard dostal velice otřesený na svou střídačku. Sudí tento zákrok ohodnotili poněkud s podivem za čistý a hostujícího obránce nijak nepotrestali. Litvínov při vyloučení Michálka posledních čtyřicet vteřin už v poklidu dohrál a odvrátil tak mečbol Chomutova.

Ohlasy trenérů

Radek Mrázek (HC Litvínov): „Jsem na kluky hrdý a pyšný za to, co v dnešním utkání předvedli. Tři čtvrtě sezóny na patnáct borců, které tu točíme, trápíme celorepublikový výběr Chomutova, kde si někteří jejich hráči myslí nevím co, ale s hokejem to nemá ke konci vůbec nic společného. Ale na kluky jsem hrdý.“

Zdeněk Skořepa (Piráti Chomutov): „Myslím si, že to byl oboustranně rychlý a tvrdý hokej. První třetinu jsme odehráli perfektně, měli jsme tam nějaké šance. Druhou třetinu stejně jako u nás byl lepší soupeř. A třetí třetinu jsme prohráli nešťastným gólem skoro přes celé hřiště, kdy se puk zvedl těsně před gólmanem. Ale ke konci jsme zase byli lepší, Litvínov převážně bránil. Prohráli jsme smolně.“