Reportáže

Piráti se poprvé v sezoně vrací z Kladna bez bodů, Rytířům podlehli o jediný gól

Napsal 14.03.2014 Libor Kult
K l a d n o/C h o m u t o v - Piráti se ve druhém utkání skupiny o umístění vydali znovu na led soupeře. Los je tentokrát zavál do hájemství kladenských Rytířů, kde Piráti letos oba předchozí duely v rámci základní části Tipsport extraligy vyhráli. I tentokrát začal soubor Jaroslava Becka dobře, když se už v sedmé minutě ujal vedení. Jenže Středočeši dvěma zásahy skóre otočili a těsné vedení udrželi až do závěrečné sirény. V soubojích jistých účastníků baráže tak poprvé v aktuálním ročníku nejvyšší soutěže vyhrál domácí celek.
OUM2 pá 14.3.2014
KLA
2:1(1:1, 1:0, 0:0)
CHM
Kladno
Chábera – Kaberle, D. Růžička, Černošek, Procházka, P. Hořava, Kolářík, Majeský – M. Hořava, Havlíček, Tenkrát – Bílek, Lukáč, Strnad – Eberle, Patera, Rudovský – Bajaruns, Machač, Dalecký
Chomutov
M. Růžička – Pulpán, Malec, Stehlík, Jass, Krstev, Mrázek, Bartejs – Bomersback, Svoboda, Bartečko – Kubinčák, Straka, Hruška – Hřebejk, Račuk, Balej – O. Kaše, Kämpf, Sikora

Branky a nahrávky

Kladno
12. Patera (Rudovský), 36. Kolářík
Chomutov
7. Hruška (Svoboda, Bartečko)

Statistiky

Vyloučení
9:7
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
29:34
Diváci
1000
Vyšší tresty
D. Růžička (Kladno) 10 minut

Shrnutí

Bitvu o mírnou psychologickou výhodu pro zápasy baráže začali o něco aktivněji domácí Rytíři, jenže brzká početní výhoda jako by snahu Středočechů přibrzdila. Piráti přestáli oslabení a brzy měli i oni k dispozici početní výhodu, s níž naložili o poznání lépe než Kladno. David Hruška dostal v polovině sedmé minuty puk do prostoru, kde ho nikdo neatakoval a propálil Cháberu - 0:1.

Piráty vstřelený gól povzbudil, v polovině třetiny však Svoboda mířil z mezikruží jen do domácího gólmana. Na začátku 12. minuty byl vyloučen Račuk a domácí jeho faul bleskově potrestali gólem. Po dvanácti vteřinách ukončil početní výhodu Pavel Patera, jehož nahození od modré změnilo před chomutovskou brankou směr a puk prošel až do sítě - 1:1.

V následné přesilovce Pirátů hledal Bartečko Hrušku, ale Procházka přihrávku v poslední chvíli zastavil. Neujala se ani rána Pulpána. Ofenzivně laděný obránce to zkoušel také o pár minut později v další přesilové hře, ale puk z jeho hole skončil jen na horní síťce kladenské branky. Když pak Martin Růžička v téže početní výhodě zkrotil Kaberleho nahození, které mu nadělalo hodně starostí, šlo se poprvé do kabin za vyrovnaného stavu.

Také úvod prostředního dějství patřil spíše Rytířům, ovšem tentokrát jim k tomu pomohla přesilová hra. V té několikrát velmi dobře zakročil Martin Růžička. Zejména pak po střele Procházky, kdy sebral puk ze vzduchu před Tenkrátem. Ve 26. minutě se Miloslav Hořava ještě zastřeloval a trefil Růžičku, o tři minuty později už jej překonal. Domácí se radovali z gólu, ale rozhodčí jel na konzultaci s kolegou u videa. Záznam ukázal, že zkušený útočník trefil jen tyč, takže se skóre neměnilo.

V polovině duelu hráli Piráti další přesilovku, během které to od modré dvakrát zkoušeli Pulpán i Jass. Jedna rána byla vždy zblokována, se druhou si poradil Chábera. Ve 34. minutě předvedl krásné sólo Svoboda, ale bekhendový pokus domácí gólman vyrazil. Ovšem jen před Bomersbacka, jenž nezvedl puk dostatečně vysoko, takže jeho dorážku zastavil beton kladenského muže s maskou.

V polovině 36. minuty šli Rytíři do vedení. Bajaruns v situaci dva na jednoho musel střílet, protože přihrávka by neprošla, Růžička puk vyrazil a hokejkou vleže ho posílal od své branky, kde však i přes několik hráčů doputoval jen ke zcela volnému Václavu Kolaříkovi, který jej napálil pod horní tyč nad ležícího gólmana Pirátů, jenž neměl šanci se zvednout - 2:1. Ještě do druhé sirény mohl vyrovnat Bomersback, avšak po Bartečkově přihrávce minul poloprázdnou branku domácích.

Na startu třetí části hry dostali domácí ideální příležitost zvýšit svůj náskok. Sto vteřin měli výhodu dvou hráčů v poli, jenže Martin Růžička všechny střely včetně té nejnebezpečnější z hole Tenkráta pochytal. Poradil si také zkraje 46. minuty se samostatným únikem Machače.

Na druhé straně předvedl velmi dobrý zákrok Chábera během klasické přesilovky Pirátů proti střele Jasse. V čase 50:50 dostali výbornou příležitost k vyrovnání svěřenci Jaroslava Becka. Současně totiž byli vyloučeni dva hráči Kladna, a tak měli Piráti k dispozici dvouminutovou přesilovku pět na tři. Jenže ani Chomutovští ji neproměnili. Chyběla častější střelba, na což možná kouč Beck své ovečky upozorňoval během oddechového času v závěru této početní výhody.

V 55. minutě Tenkrát v dobré pozici promáchl, za tři minuty udržel naděje Pirátů na bodový zisk Martin Růžička, který zneškodnil brejk Miloslava Hořavy. Chomutovští toužili vyrovnat, proto zhruba minutu před vypršením normální hrací doby odvolali brankáře, ale vyrovnat se jim nepodařilo. V letošní sezoně tak Piráti v Kladně poprvé prohráli a ve vzájemných soubojích až na pátý pokus vyhrálo domácí mužstvo.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov