Reportáže

Malé derby patří Energii, Piráti podlehli Karlovým Varům nejtěsnějším rozdílem

Napsal 19.01.2014 Kryštof Kousal
C h o m u t o v - Piráti Chomutov se v rámci 40. kola Tipsport extraligy museli opět sklonit před hrou soupeře. Po sedmnácti sekundách první třetiny dostal karlovarskou Energii do vedení Petr Pohl, ve druhé třetině zvyšoval na 2:0 z pohledu hostů Martin Zaťovič. Krušnohorci dokázali už jen zkorigovat na 1:2 díky skvělé teči Kubinčáka. Na body tak nedosáhli.
40.kolo ne 19.1.2014
CHM
1:2(0:1, 0:1, 1:0)
KVA
Chomutov
Růžička – Mrázek, Malec, Lojek, Pulpán, Havel, Krstev, Bartejs – Šagát, Straka, Hřebejk – D. Hruška, Bartečko, Bombersback – Kaše, Sikora, Kämpf – Račuk, Kůs, Kubinčák
Karlovy Vary
Závorka – Bičánek, Rýgl, Drtina, Šmach, Gulaši, Dresler, Schusser – Zaťovič, Balán, Pohl – Dlouhý, Vachovec, Hovorka – Kytnár, Kverka, Zucker – Micka, R. Hruška, Tomeček

Branky a nahrávky

Chomutov
53. Kubinčák (Pulpán, Šagát)
Karlovy Vary
1. Pohl (Balán), 28. Zaťovič (Rýgl, Pohl)

Statistiky

Vyloučení
4:7
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
28:24
Diváci
4299
Vyšší tresty
Malec (CHM) 10 min. OT

Shrnutí

Od úvodního vhazování uplynulo přibližně čtvrt minuty a diváci v SD ARÉNĚ byli svědky prvního gólu. Kostrbatou rozehrávku domácích napadl Balán a poslal do úniku Petra Pohla, který překonal brankáře Růžičku. A hosté se drželi na útočné vlně i nadále. Radim Hruška mohl zakončovat do prázdné, naštěstí pro Piráty mířil mimo.

Pohlův gól mohl napodobit Hovorka, ale na zemi ležící Růžička dokázal na poslední chvíli zakročit vyrážečkou. Chomutov se s velkými obtížemi usazoval v útočném pásmu. Kombinaci jim navíc komplikovali i nepřesné přihrávky a špatné zpracování kotouče. Bomersback mohl pálit do odkryté klece, ale v kritickém okamžiku mu kotouč sjel z hole. Následně svou dělovkou orazítkoval horní tyč Malec.

Pirátům také pomáhal svými zákroky Růžička. Během oslabení dvakrát vychytal nebezpečně střílejícího Hovorku. Na druhé straně se vytáhl zákrokem Závorka, když vychytal osamoceného Bomersbacka. Na druhé straně se opět blýskl Růžička, který skvěle zasáhl proti střele Zaťoviče. Dalšího gólu jsme se tedy i díky zákrokům brankářů nedočkali a Karlovarští odcházeli do šaten s těsným vedením.

Druhou dvacetiminutovku zahájili aktivněji Piráti. Domácí kapitán Bartečko z mezikruží trefil připravenou náruč Závorky. Poté se Kämpfovi podařilo otřít puk o tyčku karlovarské brány. Nadvakrát zkusil střelu Šagát, ovšem v obou případech trefil jen dobře připraveného brankáře.

Následovala série vyloučení, při kterých došlo ke hře čtyř proti třem domácím. V této situaci se prosadil po křižné přihrávce Rýgla Martin Zaťovič a Vary rázem vedli o dva góly. Rychle odpovědět mohl Pulpán, kterého přihrávkou do jízdy vyzval ke skórování Hruška. Šikovný obránce se ovšem trefil do Závorkovo betonu. Následovali šance Varů, kdy dvakrát nebezpečně pálil Drtina a jen těsně vedle střílel Vachovec. Na jejich neúspěchy navázal Balán, jehož únik gólem neskončil. Více zajímavých událostí se nestalo a Vary tedy drželi otěže i druhé části.

První větší šance v poslední třetině přišli z hokejek Pirátů. Z otočky zkusil štěstí Hřebejk, dorážet se pokoušel Bomersback, ale byl odstaven hostující obranou. Z řad Energetiků zahrozil svými střelami nejprve Drtina, následně ujel všem Pirátům Pohl, ale puk namířil vysoko nad bránu. Další ohrožení brány připravil Micka, jehož střela se mihla těsně vedle tyče. Za Piráty mohl snižovat Bartečko, který se sice neprotáhl přes dva obránce a alespoň si vynutil faul od Bičánka.

Během zmíněného vyloučení Bičánka domácí neskórovali. Počkat si museli až na plný počet hráčů na ledě a teč Vojtěcha Kubinčáka, který tak snížil na rozdíl jednoho gólu. Branka Pirátům pomohla. K nátlaku a snahám o vyrovnání pomohlo i vyloučení Dreslera. Během přesilovky si Piráti vytvořili několik slibných šancí, ale puk neskončil za zády brankáře Závorky. Ani hra v šesti v poslední minuta gól nepřinesla srovnání a Varům tak stačilo jednogólové vedení k tříbodovému zisku.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Beck (Piráti Chomutov): „Další porážka, což je pro nás deprimující. Tým jsme zdědili hokejově, psychicky, morálně dole. Je teď na nás, abychom ho dali dohromady. Je tady nějaké světélko na konci tunelu, rozhodně je čeho se chytit. Čeká nás však strašně moc práce, ale věřím, že dáme v kabině vše dohromady, pokud se nám do týmu vrátí hráči jako Svoboda či Balej. Tak jako tentokrát to potom rozhodně vypadat nebude.“

Jaromír Kverka st. (HC Energie Karlovy Vary): „Věděli jsme že Chomutov po té dlouhé šňůře proher bude chtít někoho porazit a jsme rádi, že to nevyšlo na nás. Zápas jsme zvládli, ale bylo to pro nás psychicky náročné. Hodně nám pomohl první rychlý gól. Hráli jsme díky tomu s velkým sebevědomím, než jsme hrát chtěli. Tento víkend jsme získali šest bodů, což je výborné a musíme bojovat dále.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov