Reportáže

Piráti pod koučem Beckem poprvé bodovali, Kladno vyhrálo až po nájezdech

Napsal 17.01.2014 Jan Řápek
C h o m u t o v - V rámci devětatřicátého kola přijel na chomutovský led tým Rytíři Kladno. Souboj dvou posledních týmů se lépe vyvíjel pro hosty, kteří vedli již od sedmé minuty. Piráti vyrovnali až ve třetí třetině, kdy se trefil Bartečko. Rozhodovat musely tedy dlouhé nájezdy. Ty se však Chomutovu nevydařily a bod navíc si tak odváží kladenští Rytíři.
39.kolo pá 17.1.2014
CHM
1:2sn(0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)
KLA
Chomutov
Růžička – Malec, Mrázek, Pulpán, Lojek, Havel, Krstev,Bartejs – Balej, Straka, Hřebejk – Bomersback, Bartečko, Hruška – Šagát, Sikora, Chlouba – Kubinčák, Kämpf, Kaše
Kladno
Cikánek – Kaberle, Růžička, Doudera, Černošek, P. Hořava, Jankovič, M. Hořava, Dragoun, Bílek – Kuchler, Patera, Tenkrát – Rudovský, Zagrapan, Treille – Strnad, Lukáč, Havlíček

Branky a nahrávky

Chomutov
51. Bartečko (Hruška, Bomersback)
Kladno
7. Treille (Patera, Kaberle), rozh. náj. Rudovský

Statistiky

Vyloučení
7:5
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
34:27
Diváci
3418
Vyšší tresty
Hřebejk, Lojek (CHM) - OT 10 min, Treille (KLA) - OT 10 min

Shrnutí

Svěřenci trenéra Čelanského, jež na začátku sezóny stál právě na lavičce Pirátů se ze svých výletů nevracejí v nejlepší náladě. A bylo to znát. Nepřesné rozehrávky Rytířů několikrát ohrožovaly branku Lukáše Cikánka. Ani pokus Hrušky po odebrání puku těsně za kladenskou třetinou však síť hostů nerozvlnil.

Přesto měli hosté mnohem větší šanci. Zdánlivě nenápadná střela Patery natáhla brankáře Růžičku. Puk se poté nebezpečně odrazil od ramene za dezorientovaného gólmana jen těsně mimo branku.

V sedmé minutě měli Rytíři přeci jen důvod k radosti. Patera přihrál přes rozhoenou defenzívu Pirátů až na úplně volného SACHU TREILLEHO, který jen nasměroval puk k tyči.

Ve druhé třetině Chomutov přestřílel kladenské Rytíře 15 : 6, nicméně Lukáš Cikánek. stále držel čisté konto.

Co domácím hokejistům v této sezóně vůbec nejde, jsou přesilovky. Ani v tomto zápase tomu nebylo jinak. Piráti měli hodně problémů se vůbec usadit v útočné třetině. Aby toho nebylo málo, rozhodčí potrestali Štěpána Hřebejka za faul v útočném pásmu, plus deseti minutami osobního trestu. Následné oslabení však Piráti ubránili.

Chomutov ztrácel na hosty z Kladna pouze jednu branku a skutečně přidal v tempu. Počet zákroků Cikánka se začal zvyšovat, ale žádná z pokusů se neujala. Kladenští Rytíři mohli být po druhé třetině stále spokojenější.

A ve třetí třetině si hosté zkusili také přesilovou hru pět na tři. Chomutov se snažil usilovně bránit a živit naději na vyrovnání, ale v případě šance Patery, který obdržel přesnou přihrávku a měl před sebou prázdnou branku nakonec selhal.

Později se u pravé tyče gólmana Růžičky ocitl Miloslav Hořava, který ve velké šanci trefil jen beton chomutovského strážce svatyně.

Na druhé straně se zas vrhli do útoku domácí a bylo z toho vyrovnání. David Hruška se dostal ke střele z levého kruhu od kladenské branky a Cikánek kotouč pouze odrazil před LUBOŠE BARTEČKA, který dorážel za bezmocného gólmana Rytířů.

V osmapadesáté minutě mohli jít domácí dokonce i do vedení. Luboš Bartečko ujel kladenským obráncům a donutil je k faulu. Rozhodčí sice dal chomutovskému kapitánovi možnost trestného střílení, ale Cikánek jeho úmysl prokoukl.

Piráti ještě v závěru třetí třetiny zkoušeli štěstí a drželi si útočnou třetinu, nicméně kladenská klec odolávala. Vyrovnaný zápas došel až do prodloužení.

V prodloužení byli chomutovští o něco aktivnější, ale ke slušné šanci je kladenská defenzíva nepustila. Stejně tak na druhé straně. Vyhecované utkání se přesunulo až k nájezdům.

V první sérii samostatných nájezdů však neuspěl ani jeden hráč. Gólu se SD ARÉNA dočkala až ve druhé sérii, kdy se trefil JAN RUDOVSKÝ, který tím i rozhodnul o vítězi.

Chomutov v této sezóně vyhrál vždy jen po 60 minutách hry. V prodloužení, či nájezdech se jim to dosud nepovedlo. Kladno tímto vítězství zvyšuje svůj náskok na chomutovské Piráty o jeden bod.

Ohlasy trenérů

Robert Kaše (Piráti Chomutov): „Začátek zápasu nebyl úplně podle našich představ, nebylo to to, co jsme chtěli hrát. Ve druhé třetině nastalo mírné zlepšení pohybu, z čehož pramenily naše šance. Bohužel se v koncovce trápíme, máme malý tlak do brány. V třetí třetině jsme ukázali, že hrát umíme a dokázali jsme zatlačit soupeře do jejich třetiny. Takhle bychom potřebovali hrát celý zápas, bohužel se nám to nedaří.“

Josef Zajíc (Rytíři Kladno): „Pro oba týmy to byl důležitý zápas, protože předpoklad, že se budeme v budoucnu setkávat častěji je nasnadě. Pro hráče jsou tyto zápasy těžké a od toho se odvíjí i jejich produktivita. Jsem rád, že se na tento zápas přišlo podívat i celkem dost lidí. Zápas se hrál takovým stylem, že každý chvilku tahal pilku. V nájezdech je to už taková sázka do loterie. V naší situaci jsme rádi za každý bod.“