Reportáže

Piráti proti Slavii třikrát vedli, nakonec však padli v prodloužení a vezou bod

Napsal 13.11.2013 Miroslav Kučera
C h o m u t o v - Piráti zajížděli v 19. kole extraligy na led pražské Slavie. Od sedmé minuty vedli zásluhou Račuka, domácí ale dokázali vyrovnat. Ačkoliv Piráti ještě dvakrát vedli, sešívaní dokázali vždy vyrovnat. Poté se do vedení dostali právě domácí. Zápas se zdál být již rozhodnut, ale 21 vteřin před koncem poslední třetiny vyrovnal Hruška. V prodloužení pak byli úspěšní hráči z hlavního města.
19.kolo st 13.11.2013
SLA
5:4p(2:3, 1:0, 1:1 - 1:0)
CHM
Slavia
Furch – Kadlec, Štich, Holub, Kolařík, Wharton, Valach, Knot – Krenželok, Bednář, Micka – Sklenář, Růžička, Žejdl – Tomica, Vrdlovec, Skokan – Poletín, Doležal, Klhůfek
Chomutov
Kostúr – Malec, Krstev, Pulpán, Mrázek, Kučný, Rutta, Šulák, Bartejs – Hruška, Divíšek, Kubinčák – Balej, Svoboda, Bartečko – Hřebejk, Kůs, Jíra – Kaše, Kämpf, Račuk

Branky a nahrávky

Slavia
11. Skokan (Tomica), 16. Krenželok (Bednář, Micka), 32. Poletín (Doležal, Wharton), 50. Růžička (Sklenář, Žejdl), 63. Bednář (Valach, Kadlec
Chomutov
7. Račuk (Kaše, Šulák), 14. Hruška (Kubinčák), 20. Svoboda, 60. Hruška (Divíšek, Bartečko)

Statistiky

Vyloučení
5:6
Využití
1:3
V oslabení
0:0
Střely na branku
24:20
Diváci
3071

Shrnutí

V prvních minutách byli aktivnější chomutovští hokejisté. Své snažení zakončili brankou. Po delší době v útočném pásmu se Ondřej Kaše za slávistickou brankou uvolnil k přihrávce na brankoviště, odkud Furcha propálil Marek Račuk.

Chomutovský střelec byl nedlouho poté vyloučen za napadení brankáře Furcha a domácí srovnali. Tomica na sebe při svém sólu směrem k zadnímu mantinelu stáhl pozornost bránících hokejistů i gólmana Kostúra, poslal zadovku na Dávida Skokana, který těsně po skončení přesilovky zamířil do prázdné klece. Radost ale domácím tribunám dlouho nevydržela. Záhy totiž v přesilovce vrátil Chomutovu vedení bývalý slávista David Hruška, který se prosadil proti zatažené domácí obraně střelou nad Furchovu lapačku.

Gólová přestřelka však nekončila. Slávisté v 16. minutě díky první lajně srovnali. Po tlaku se střelou do horního růžku Kostúrovy branky z mezikruží prosadil Lukáš Krenželok. Chomutov ale opět zabral. Patnáct vteřin před koncem první části vsítil třetí gól hostů Jaroslav Svoboda. Po buly v útočném pásmu se dostal k bráně a překonal Furcha. Po první části tak vedli Piráti 3:2.

Druhá třetina přinesla zkraje spíš vyrovnaný hokej. Ve 27. minutě ve své přesilovce slávisté kousali, ale Chomutovští se nedali. Až Michal Poletín rozbouřil domácí ochozy. Obráncům ujel na útočné modré a v rychlosti najel do levého kruhu, odkud zápěstím zamířil nad Kostúrův beton.

Pět minut před koncem třetiny se zdálo, že se Slavia po Tomicově elegantním sólu a následném zakončení dostala do vedení. Ani z kamer nebylo úplně patrné, zda se puk jen svezl po síti branky nebo proletěl dírou ve výpletu. Hlavní rozhodčí se poradil s kolegou u videa a gól neuznal.

Ve třetí třetině hokejisté obou týmů hodně zvolnili. K brankovým příležitostem docházelo spíš sporadicky. Ve čtyřicáté osmé minutě se přímo před Kostúrem v obrovské šanci ocitl slávista Bednář, ale hostující gólman ho lapačkou vychytal. Chvíli po něm na druhé straně Divíšek z otočky trefil bekhendem jen boční konstrukci odkryté branky. Litoval toho o to víc, když se v protiútoku dostala Slavia díky Vladimíru Růžičkovi mladšímu do vedení. V brejku dva na jednoho namísto střely bekhendovou kličkou poslal puk za záda chomutovského gólmana a Slavia poprvé v zápase vedla.

Do plachet Pirátů se v závěru periody opřel mohutný vichr. Hosté díky němu dvacet jedna vteřin před koncem vyrovnali. David Hruška číhal u tyče, kam dostal přes brankoviště přihrávku a vstřelil v utkání svůj druhý gól. Základní hrací doba tedy skončila za stavu 4:4 a muselo se prodlužovat.

Celou polovinu prodloužení se téměř nic nedělo. Pak ale právě Hruška neuhlídal svou hůl a byl na čtyři minuty vyloučen. Krátce nato o vítězství Slavie rozhodl po souhře s obráncem Valachem Jaroslav Bednář, který měl spoustu času na zakončení do prázdné branky.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Slavia): „Zápas byl poměrně vyrovnaný. Chomutov hrál první třetinu lépe než my, byl v ní stále ve vedení a vyhrál ji 3:2. Od poloviny zápasu jsme začali přebírat otěže my. Povedlo se nám vyrovnat a poté i jít do vedení. Na konci jsme dostali gól a jsem rád, že se nám povedlo zvítězit alespoň v prodloužení.“

Josef Turek (Chomutov): „Narazili jsme na silného soupeře z opačného konce tabulky, dostali jsme se třikrát do vedení, ale vždycky jsme ho ztratili chybami. Měli jsme v závěru trošku štěstí, když jsme vyrovnali při hře bez brankáře. Bod jsme si však zasloužili. Chtěl bych hráče pochválit, že dřeli celý zápas. Zanechali tady dobrý dojem.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov