Reportáže

Piráti nestačili na soupeře z Pardubic a prohráli tříbrankovým rozdílem

Napsal 01.10.2013 Jan Hošic
C h o m u t o v - K dalšímu utkání na led Chomutova dorazil soupeř s Pardubic. Domácí věděli, že je nebude čekat nic lehkého, ovšem po necelé minutě hry se dostali do vedení. Následovala ale rychlá odpověď soupeře a k tomu ještě další tři branky. Za stavu 1:4 dokázali sice Piráti snížit na rozdíl dvou branek, to však bylo poslední na co se zmohli. Pardubice dokázaly přidat ještě pátou branku a odvezly si s sebou všechny tři body.
8.kolo út 1.10.2013
CHM
2:5(1:3, 1:1, 0:1)
PCE
Chomutov
Řehoř – Malec, Lakos, Šulák, Pulpán, Bartejs, Kučný, Mazanec – Bartečko, Svoboda, Balej, Kubinčák, Divíšek, Hruška, Šagát, Sikora, Hřebejk, Račuk, Kämpf, Kaše
Pardubice
Salfický – Kočí, Píša, Ďaloga, Benák, Vašíček, Gregorc, Čáp – Somík, Sýkora, Marha, Zohorna, Nosek, Cetkovský, Starý, Kousal, Radil, Tybor, Číp, Veselý, Řezníček

Branky a nahrávky

Chomutov
1. Bartečko (Divíšek, Hruška), 32. Svoboda (Bartejs)
Pardubice
3. Tybor, 7. Cetkovský (Nosek, Zohorna), 11. Radil (Kousal), 26. Číp (Tybor), 51. Kousal (Radil)

Statistiky

Vyloučení
6:7
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
42:26
Diváci
3502

Shrnutí

Utkání začalo ve velké tempu. Aktivitu Piráti přetavili v početní výhodu. Na dvě minuty byl vyloučen Radovan Somík. Přesilová hra trvala pouze patnáct vteřin, po přesné přihrávce od Tomáše Divíška se prosadil ĽUBOŠ BARTEČKO. Pirátům však těsné vedení dlouho nevydrželo. Necelé dvě minuty po jejich gólu se prosadil RADOSLAV TYBOR a bylo vyrovnáno. Pardubice po gólu ožily a snažily se strhnout vedení na svou stranu. To se jim povedlo během přesilové hry, kdy se prosadil JIŘÍ CETKOVSKÝ.

„Nedáš, dostaneš.“ Toto pravidlo často platí nejen v hokeji. Koncem osmé minuty se do zakončení dral Marek Račuk, jeho pokus však Dušan Salfický vyrazil. Ihned po této akci rozjely Pardubice protiútok, jenž zužitkoval LUKÁŠ RADIL. Ve třinácté minutě se velké šanci ocitl Bartečko, který dostal z rohu puk od Tomáše Divíška a jen těsně netrefil soupeřovu klec.

Piráti byli velmi aktivní a snažili se snížit. Ondřej Kaše poslal puk přes hostujícího obránce a sraženou střelu vytěsnil Salfický s velkými problémy. Následně se před Salfickým objevil ještě osamocený Jaroslav Svoboda, jeho pokus však připravený hostující gólman zneškodnil. Závěr první třetiny vyzněl lépe pro Piráty, na kýžené snížení to ale bohužel nestačilo.

Stejně jako první třetina tak i druhá část začala vyloučením Pardubic. Na trestnou lavici zamířil Somík. Piráti rozehráli přesilovou hru dobře. Ve velké šanci se po střele Pulpána objevil Balej, bohužel pro Piráty Salfického nepřekonal. Po vyloučení Baleje se síly na ledě srovnaly. To Piráty nezastavilo a v další vyložené šanci se objevil Bartejs, z pozice mezi kruhy minul.

Ve dvacáté páté minutě se Pardubice dostaly do přečíslení dva na jednoho, které zakončoval Kočí. Řehoř byl připraven a chytil. Po vhazování se puk dostal k Radoslavu Tyborovi, jenž vyslal tvrdou střelu, kterou Řehoř ještě dokázal zneškodnit. Na následnou dorážku RADEKA ČÍPA byl však krátký. Čtvrtá branka Piráty zaskočila a iniciativu převzali hosté z Pardubic. Ve dvacáté deváté minutě domácí chybovali v rozehrávce, ale Jan Starý trefil jen tyč.

Severočechům se povedlo v čase 31:27 snížit. JAROSLAV SVOBODA dlouhou kličkou objel svého soupeře a následně zakončil blafákem mezi betony Dušana Salfického. Piráti se mohli dostat na rozdíl jedné branky, ale přesilovou hru před koncem druhé části nevyužili.

Poslední dějství začalo jasnou převahou Pirátů, kteří se tlačili do zakončení. Nejprve Marek Račuk nastřelil tyč, poté na druhé straně zahrozil Radek Číp, jenž také rozezvučel brankovou konstrukci. Posléze měl dvě velké šancei Jozef Balej, oba jeho pokusy ovšem zneškodnil Salfický. Piráti byli lepším tým do padesáté minuty, kdy se prosadil ROBERT KOUSAL.

Tento gól určil ráz zbývající části zápasu, kdy se Piráti snažili vzpamatovat z pátého úderu. V přesilové hře po faulu Kašeho k ničemu Pardubice nepustili. Pět minut před koncem dostali Piráti možnost zahrát si přesilovou hru pět na tři. Domácí sice Pardubice během výhody dvou mužů v poli tlačili, branku se jim ale vstřelit nepovedlo. Piráti tak prohráli 2:5.

Ohlasy trenérů

Jiří Veber (Piráti Chomutov): „Do zápasu jsme chtěli vstoupit s určitým záměrem. Vyžadovali jsme disciplínu od jednotlivých hráčů a týmu jako celku. Chtěli jsme být aktivní při forčekování, bránit střední pásmo a v útočném pásmu se udržet na kotouči. To, co jsme si předsevzali, v zápase zcela nebylo. Je možné, že nám rychlý gól mohl i uškodit. Zkrátka první třetina nebyla podle našich představ. Druhá třetina se hrála dobře na obě strany. Teprve v polovině třetí třetiny jsme začali pořádně hrát, ale to je pozdě. Naše aktivita měla začít o dost dříve.“

Miloš Říha ml. (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Spokojení se třemi body určitě jsme. Ve venkovních zápasech jsme zatím brali vždy jen jeden bod. Tentokrát jsme si pro tři body přijeli a jsme rádi, že se nám je podařilo uhrát. Soupeř je velmi kvalitní v útočné fázi, což se potvrdilo. Hráče jsme na to upozorňovali, ale i tak jsme zaspali u prvního gólu. Velmi důležité ovšem bylo rychlé vyrovnání. Celkově byla důležitá naše aktivita v první třetině. Ze tří vážnějších šancí jsme dali tři góly. Ve druhé třetině jsme byli spokojení a hráli na brejky. Dařilo se nám hrát v klidu až na zbytečné fauly. V poslední třetině nás soupeř zatlačil a hodně důležité bylo, že jsme neinkasovali.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov