Reportáže

Piráti na ledě Komety neskórovali, poprvé v sezóně tak nebodovali

Napsal 20.09.2013 David Nekvinda, Libor Kult
C h o m u t o v - Chomutovětí hokejisté zajížděli v rámci třetího kola Tipsport extraligy na horký led brněnské Komety. Domácí chtěli před slušně zaplněnou KAJOT ARÉNOU odčinit předchozí nezdar se Slavií, Piráti naopak hodlali potvrdit skalp Sparty. Více než polovinu střetnutí se čekalo na úvodní gól. Devětatřicet vteřin po jejím uplynutí se trefil Tomáš Svoboda, na něhož za tři a půl minuty navázal Tomáš Žižka. Hosté se snažili snížit, ale pozorného Trvaje nepřekonali. Na začátku 56. minuty dal výsledku definitivní podobu Vilém Burian.
3.kolo pá 20.9.2013
KOM
3:0(0:0, 2:0, 1:0)
CHM
Kometa
Trvaj – Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Nosek, Žižka, Kuboš, Dujsík – Káňa, Čermák, H. Zohorna – Jakub Svoboda, Jan Hruška, Tomáš Svoboda – Burian, Koreis, Dočekal – Mrázek, Němec, Jenyš
Chomutov
Hanuljak – Malec, Lakos, Pulpán, Šulák, Bartejs, Kučný, Mazanec, Stehlík – Bartečko, Jaroslav Svoboda, Balej – Hromas, Divíšek, David Hruška – Šagát, Sikora, Hřebejk – Račuk, Kämpf, O. Kaše

Branky a nahrávky

Kometa
31. T. Svoboda (Kováčik), 34. Žižka (Dočekal), 56. Burian (Žižka, Kuboš)
Chomutov

Statistiky

Vyloučení
6:8
Využití
1:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
36:17
Diváci
6923
Vyšší tresty
Tomáš Svoboda (KOM)- Jaroslav Svoboda (CHM) oba 5 minut + do konce utkání

Shrnutí

Úvodní třetina zápasu mezi Kometou a Piráty nepatřila k těm, na které by jejich aktéři nebo diváci dlouze vzpomínali. Obrany obou týmů fungovaly lépe než útočné řady. Při svém prvním střídání dokázal sice brněnskou obranu provětrat sedmnáctiletý Ondřej Kaše, sám před Trvajem ale nezakončil. Kometa si v osmé minutě zahrála sedmnáctivteřinovou dvojnásobnou přesilovku, dvě Noskovy rány ale k Hanulajkovi nedoputovaly.

Právě David Nosek se ocitl ve čtrnácté minutě v asi největší šanci druhé desetiminutovky úvodní třetiny. V přesilové hře ho pasem skrz brankoviště hledal Tomáš Svoboda, puk ale v klíčový moment domácímu zadákovi přeskočil hokejku. Zatímco Kometa si v první třetině zahrála v početní výhodě třikrát, Chomutov ani jednou.

Hynek Zohorna sice v šestnácté minutě podrazil Baleje, ten ale svému pádu hodně pomohl a byl za filmování také poslán na trestnou lavici. Po dvaceti minutách hry tak skóre zůstalo na nule na obou stranách.

Prvních deset minut druhé třetiny připomínalo úvodní dvacetiminutovku. Pak se ale daly věci do pohybu. Ve třicáté první minutě našel Kováčik za chomutovskou defenzivou zapomenutého Tomáše Svobodu, který najížděl sám na Hanuljaka. Nic nevymýšlel a už z mezikruží vyslal zápěstím střelu přesně k levé tyčce branky Pirátů - 1:0.

O tři minuty později byli domácí fanoušci opět na nohou.V signalizované výhodě pálil Tomáš Žižka a Hanuljak jeho ránu jenom vyrazil před sebe. Ke kotouči se opět dostal domácí asistent kapitána a napodruhé už puk do branky dostal - 2:0.

Sotva se opět začalo hrát, pustili se do sebe mimo hru dva jmenovci a nedávní spoluhráči z jednoho brněnského útoku Tomáš a Jaroslav Svobodové. V bitce dvou hráčů, kteří nepatří mezi známé rabiáty, měl navrch domácí útočník, svého soka poslal k ledu. Oba si za boxerskou vložku vysloužili od rozhodčích Husičky s Polákem odchod do kabin.

V dalších minutách se víc než hokeji věnovali hráči obou týmů různým potyčkám a strkanicím, žádná už ale nebyla tak vážná. K vážné situaci už ale nedošlo ani u jedné z branek a po dvou třetinách tedy platil stav 2:0 pro Jihomoravany.

Do třetí dvacetiminutovky vstoupil Chomutov minutu a půl dlouhou přesilovkou. Piráti si však souvislejší tlak vytvořit nedokázali. Kometa se od začátku závěrečné periody nikam nehrnula, bránila střední pásmo a čekala na příležitosti. Takovou byla třeba Burianova dorážka střely Kuboše od modré čáry, proti které ale Hanuljak bleskově zasáhl.

V padesáté čtvrté minutě chomutovský bek Lukáš Pulpán zbytečně oslabil svůj tým, když ve středním pásmu mimo hru atakoval Němce. Dvouminutové vyloučení za nedovolené bránění se Pirátům vymstilo. Po buly ve středním pásmu nahodil Žižka kotouč po levém hrazení do útočného pásma. Hanuljak vyjel za branku, kde chtěl počkat na puk a rozehrát jej. K jeho smůle se ale touš od nějaké nerovnosti na mantinelu odrazil na střed hřiště k Vilému Burianovi. Ten poslal puk do prázdné branky a oslavil první trefu v brněnském dresu - 3:0. Piráti už neměli sílu ani dostatek času s výsledkem něco udělat. Poprvé v sezoně tak skončili bez bodu, Kometa naopak premiérově všechny získala.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout HC Kometa Brno: „Chtěli jsme z tlaku na rozdíl od minulých zápasů vytěžit rychlý vedoucí gól. To se nám v první třetině nepodařilo hlavně kvůli špatným přesilovkám, které jsme si aktivitou vysloužili. Od druhé třetiny jsme změnili hru. Chomutov hrál výborně, ne náhodou porazil Spartu. Dvěma rychlými góly jsme se uklidnili. Pak bylo vidět, že jsme zkušenější tým. Ve třetí třetině jsme hosty k ničemu nepustili. Není lehké hrát první tři zápasy doma a tlačit soupeře. Pořád nás mrzí prohra se Slavií, tato výhra se ale počítá.“

Zdeněk Skořepa (Piráti Chomutov): „Domácí vyhráli zaslouženě. Přečkali jsme úvodní tlak, pak bylo utkání vyrovnané. Začátek druhé třetiny jsme Brno měli tam, kde jsme ho chtěli mít. Nedali jsme ale žádný gól. Potom jsme začali být netrpěliví a soupeř to potrestal. Po dvou slepených gólech už bylo Brno lepší, třetí třetinu hrálo zkušeně.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov