Reportáže

Chomutov nevyužil domácí mečbol, s Libercem prohrál po prodloužení

Napsal 16.04.2013 Jan Řápek, Antonín Domanický
C h o m u t o v - Chomutov zažil dramatický zápas. Piráti do něj vstoupili lépe a vypracovali si dvoubrankové vedení. Liberci se přesto podařilo během druhé třetiny skóre nejen vyrovnat, ale i otočit. Ve třetí třetině poté začala hra na honěnou. Piráti vyrovnali, Liberec šel opět do vedení a Piráti poté, čtyřicet sekund před koncem, opět vyrovnali. V prodloužení se již vše schylovalo k samostatným nájezdům, ale devět sekund před koncem se po nahození prosadil Radek Duda a rozhodl tak o vítězství Liberce. Chomutov si tak musí setrvání v extralize vybojovat až v posledním zápase.
BAR11 (ČT Sport) út 16.4.2013
CHM
4:5p(1:0, 1:2, 2:2 - 0:1)
LIB
Chomutov
Hanuljak – Trefný, Palin, Pulpán, Pavlas, Bartejs, Rýgl, Rutta,Stehlík – Hromas, Krft, Káňa, Račuk, Hřebejk, Kůs, Kubinčák, Hruška, Šagát, Gajovský, Důras
Liberec
Schwarz – Čakajík, Jánošík, Výtisk, Čutta, Derner, Štich, Šimek – Dušek, Víšek, Bulík, Špaček, Pospíšil, Kudrna, Filippi, Urban, Kica, Duda, Vantuch, Bulíř, Nedvěd

Branky a nahrávky

Chomutov
Branky a nahrávky: 15. Sikora, 22. Hromas (Hřebejk), 48. Káňa (Hruška, Kubinčák), 60. Kraft (Palin)
Liberec
26. Pospíšil (Duda), 29. Kudrna, 44. Čakajík (Pospíšil, Nedvěd), 53. Duda (Derner), 65. Duda (Nedvěd)

Statistiky

Vyloučení
4:8
Využití
2:1
V oslabení
0:1
Střely na branku
35:38
Diváci
5073

Shrnutí

Napínavý duel, ve kterém si ani jeden tým nemohl dovolit prohrát, zahájil Hřebejk dobrou brankovou příležitostí. Nedosáhl však na puk. V následné přesilovce byli ke skórování vyzváni Kraft a Hruška. Mířili ovšem vedle. Domácí se tlak zvládli udržet. Gajovský se protáhl po straně a poslal přesnou nahrávku na Račuka, jenž se mezi tři tyče netrefil.

Hanuljakovi zvládl přidělat starosti pouze Filipi, kotouč však uvízl mezi gólmanovo betony. Větší šance si však liberečtí nezvládli vypracovat. Naopak stále byli nebezpečnější domácí. Hřebejk nedokázal nasměrovat brankovištěm projíždějící puk do zcela prázdné brány. V další přesilovce se v obrovské šanci ocitl Kubinčák, avšak Schwarz se zázračně roztáhl na čáře a puk pokryl. Ve stejném početní výhodě se však do střely opřel MAREK SIKORA a přes zvedajícího se Schwarze se trefil do rohu branky – 0:1.

Liberec si svou situaci ještě zkomplikoval. Za vyhození puku mimo hřiště Čakajík a Piráti Tygrům začali silně znepříjemňovat život. Hruška s Kubinčákem se krásně prokombinovali do pásma. Gól však neslavili a skóre se v první dvacetiminutovce neměnilo.

Druhá třetina se nesla opět v tempu domácích. Hřebejk zpoza brány našel KARLA HROMASE, jenž na nic nečekal a zvýšil skóre – 2:0. Poté Račuk s Kůsem kombinovali a první jmenovaný jen těsně míjel klec. Hra se přiostřila a došlo na několik z prvního pohledu nedovolených zákroků. Rozhodčí však hru nepřerušili a situace využil TOMÁŠ POSPÍŠIL a zasunul puk za Hanuljaka – 2:1.

Liberečtí náhle sršeli aktivitou. Zlepšili se v obraně a nebáli se útočit. Nakonec se dočkal vyrovnání i přes vlastní oslabení. Chyby Pulpána využil JAROSLAV KUDRNA a zbavil domácí vedení – 2:2. Piráti se však nebáli a po faulech Kudrny s Nedvědem dostali výhodu pěti proti třem. Ta však zůstala nevyužita i díky výtečným zákrokům Schwarze. Skóre se do konce druhé části nezměnilo a Tygři dokázali vyrovnání udržet do poslední dvacetiminutovky.

Poslední třetina základní hrací doby začala v ostrém tempu. Především šance hostů likvidoval dobrými zákroky Hanuljak. Při oslabení však kapituloval proti střele MARTINA ČAKAJÍKA, jenž uzmul vedení na libereckou stranu – 2:3.

Domácí se však nezdávali. Vyrovnání zařídil TOMÁŠ KÁŇA svým gólem v přesilovce – 3:3. Tygři se nezdávali jejich tlak a následná mela před bránou však skončila pouze trestem pro Káňu a Fillipiho. Hra přidávala na obrátkách. Tvrdé hity, bojovnost, šance na obou stranách. To vše bylo k vidění na chomutovském ledě. Lépe však rychlého tempa využili hosté. Byl to exchomutovský RADEK DUDA, kdo poslal Bílé Tygry do těsného vedení – 3:4. Opovědět se pokusil Důras, ale střela se od nohy obránce odrazila mimo. Domácí se nakonec odhodlali ke hře v šesti. A ta se ukázala jako správný tah. Zápas vyrovnal necelou minutu před koncem jako správný kapitán MILAN KRAFT.

Došlo tedy na prodloužení o možná nejcennější bod celé sezóny. Na jejím úvodu nadvakrát úspěšně vyrážel Hanuljak. Následnou situaci dvou ne jednoho vyřešil včasným pádem Trefný. Poté v úniku netrefil jeden libereckých. Poté se deset vteřin před koncem odhodlal k nahození RADEK DUDA a přes lapačku gólmana se puk snesl do brány. Gól byl po krátké konzultaci s videorozhodčím uznán a bonusový bod si na hokejkách odvážejí Bílý Tygři.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Skořepa (Piráti Chomutov) : Měli jsme dobrý úvod a dostali jsme se do dvoubrankového vedení. Místo navýšení jsme pustili soupeře do hry. Góly, které jsme dostali, byly po našich chybách a soupeř je dokázal využít. Musíme se teď připravit na pátek a vyhrát v Olomouci.

Pavel Hynek (Bílý Tygři Liberec): Do utkání jsme vstoupili špatně. Byli jsme třikrát vyloučení, nedokázali jsme vyhodit a obdrželi jsme hodně laciný gól. Za stavu 2:0 jsme se zvedli, dohrávali jsme soupeře a vrátili jsme se do zápasu. Mrzí nás gól z powerplay. Tomu gólu předcházelo nevyhození kotouče u modré. Musíme však být rádi za druhý bod z prodloužení.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov