Reportáže

Piráti Chomutov ve Vítkovicích neuspěli. Po dramatické koncovce prohráli 3:4

Napsal 24.02.2013 Václav Mohelník
C h o m u t o v - Zápas, který měli dobře rozehraný, Piráti nakonec nezvládli. Po brankách Michala Důrase a Štěpána Hřebejka vedli hosté 0:2, ale domácí zápas otočili na 4:2. Severočeši se zaradovali ještě jednou, a to pět minut před koncem. Přesně mířil Tomáš Divíšek, ale na body to již nestačilo. Vítkovice porazili Chomutov 4:3.
51.kolo ne 24.2.2013
VIT
4:3(0:2, 2:0, 2:1)
CHM
Vítkovice
Málek - Barinka, Kudělka, Kovář, Voráček, Malík, Stehlík R., Rehák, Sloboda - Klimek, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - Bartánus, Hruška R., Strapáč - Šedivý, Szturc, Káňa J.
Chomutov
Řehoř - Rýgl, Rutta, Stehlík J., Bartejs, Pavlas, Macháček, Palin - Káňa T., Šagít, Kraft, Sikora, Hruška D., Procházka, Důras, Divíšek, Hromas, Zálešák, Kubinčák, Hřebejk, Mrázek

Branky a nahrávky

Vítkovice
23. Svačina (Huna, Sloboda), 30. Burger (Káňa J., Barinka), 41. Svačina, 47. Huna (Burger, Sloboda)
Chomutov
1. Důras (Divíšek, Kubinčák), 20. Hřebejk (Hruška D.), 55. Divíšek (D., Palin)

Statistiky

Vyloučení
6:5
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
48:32
Diváci
5411
Vyšší tresty
Macháček (CHM) 10 min. OT

Shrnutí

Zdroj: http://www.hc-vitkovice.cz

První třetina duelu, ve kterém si Vítkovičtí mohli při konstelaci výhry a správné kombinace dalších výsledků zajistit účast v play off, začala právě pro domácí celek nejhůř, jak jen mohla. Předpoklady o tom, že Chomutov bude moci hrát bez nervů se potvrdily, stačilo k tomu šestadvacet sekund, Ostravané nebyli důslední v napadání soupeře ve vlastním pásmu, což potrestal z blízky skórující Michal Důras – 0:1. Šance na vyrovnání se před Vítkovickými doslova zjevila, v oslabení si vyjel pro ztracený puk Roman Szturc a téměř v samostatném nájezdu, byť atakován dvěma vracejícími se hosty, zkusil blafák, brankáře Řehoře překonal, jen naneštěstí puk minul bránu. Chomutov se nezatáhl, dál nebezpečně ohrožoval Málka, který ovšem pokusy protivníka dokázal hasit. Ostravané si na nedostatek šancí rozhodně stěžovat nemohli, jenže chybělo efektivní zakončení. Ránu Denise Reháka Řehoř neudržel, jenže ani jedna ze dvou dorážek nebyla úspěšná, V 16. minutě posunul Jan Káňa napříč celou šířkou kluziště kotouč na Jiřího Burgera, který si najížděl zprava a pálil z krkolomného úhlu, střelu Řehoř vyrazil vysoko nad sebe. V 19. minutě si Karol Sloboda sjel na dorážku až do hloubi útočného pásma, brankář Chomutova se přesouval z druhé strany vlastně v leže, ale přesto proti Vítkovickému hráči uspěl. Neefektivnost šancí se domácím měla vymstít, jak třetina začala, tak také končila. Dvaadvacet sekund před první sirénou se prosadil Štěpán Hřebejk a hosté vedli už o dvě branky – 0:2.

Vážnost situace si domácí podle všeho uvědomili a možná i docela od plic vyříkali v kabině během přestávky, po ní totiž na led nastoupily trochu odlišné Vítkovice. Jejich hra dostala více důrazu, agresivity, rychlosti i dravosti. Druhá vítkovická formace, ta nejproduktivnější, udeřila ve 23. minutě. Rudolf Huna vyrazil po levé straně a těsně před brankou předložil gólovou pobídku Vladimíru Svačinovi, který se nemýlil – 1:2. Chomutovští jako by se ještě stáhli, aby hájili jednobrankový náskok, ten se ale v polovině utkání rozplynul. Akce začala v pásmu hostů, odražený puk po ráně Barinky ještě Klimek za Řehořova záda nedostal, nicméně domácí zůstali ve hře, kotouč se vrátil k Barinkovi, ten opět napřáhl, Řehoř znovu vyrazil, jenže tentokrát na Káňu, jenž posunul na Jiřího Burgera. Vítkovický kapitán si ještě počkal, poodjel a vystřelil ve chvíli, kdy měl před sebou zcela odkrytou bránu – 2:2. Jestliže ale kontaktní gól měl na hosty tlumící účinek, ten vyrovnávací naopak povzbudivý. Chomutovští znovu začali dorážet. V závěru třetiny bylo na ledě doslova hodně horko, Piráti měli k dispozici přesilovou hru, kterou nevyužili jen s vypětím všech sil domácích a hlavně výborným zákrokům Romana Málka. Ostravané sice měli příležitost dostat se do vedení, ale to už by asi v této třetině chtěli moc, únik Húževky skončil nad chomutovskou brankou. V posledních vteřinkách před druhou sirénou nechali rozhodčí hru v trochu tvrdších kolejích, což se samozřejmě domácím a hlavně jejich fanouškům nelíbilo. Zajímavý byl i počet střel ve druhém dějství, Vítkovičtí přestříleli Chomutov poměrem 25:9.

Také do třetí třetiny vlétli domácí jako velká voda a znovu v tom měla prsty důrazná druhá vítkovická formace. Vladimír Svačina nastřelil kotouč na Řehoře, který jej ale ve své moci neměl, na dorážku si do brankoviště přijel Rudolf Huna, kterého bránící chomutovský hráč natlačil i s pukem i Řehořem za čáru. Verdikt rozhodčích byl jasný a Vítkovičtí šli poprvé do vedení – 3:2. Začal hokej nahoru dolů, i Chomutov měl do souboje co říci, hlavně ve 45. minutě se Piráti nebezpečně usadili v pásmu, domácí dostali pod tlak a donutili je k faulu. Vítkovičtí ale oslabení ustáli, a když jich bylo na ledě znovu pět, udeřili zase. Rudolf Huna si najel na přihrávku Karola Slobody, prodlouženou přiťuknutím Jiřího Burgera, vystřelil od modré, Řehoř puk vyrazil nad sebe a notně i za sebe – 4:2. Hosté chtěli snížit co nejdříve, bránil jim v tom však Roman Málek, třeba jako v 50. minutě při střele Důrase do protipohybu. Kontaktního gólu se Piráti přece jen dočkali, v přesilové hře znovu po rychlé kombinaci skóroval Divíšek – 4:3. Drama vrcholilo tři minuty před koncem, v ČEZ ARÉNĚ doslova hořel led. Nejprve nevyužili domácí přečíslení dvou na jednoho Húževka se Strapáčem, Chomutovští si nevybíravým způsobem vyšlápli na Ondřeje Romana, za což si Macháček vysloužil trest na dvě plus deset minut. Od 58. minuty hráli hosté bez brankáře. Nejprve mohl prázdnou klec trefit Jiří Burger, ale do cesty puku skočil David Hruška a hlavou vytěsnil mimo. Ani Jan Káňa neuspěl, když přestřelil. Hra se kouskovala, což nahrávalo domácím, ti nakonec i za přispění vyloučení Divíška udrželi jednobrankové vedení a získali tři body.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Skořepa (Piráti Chomutov): "Hráli jsme jen dvacet minut, což je ale žalostně málo. Při naší situaci si to nemůžeme dovolit, musíme hrát šedesát minut. Od druhé třetiny jsme soupeře vrátili do hry vlastními chybami. Těžko jsme se dostávali do jejich pásma, ztráceli kotouče ve střední třetině. Hra, kterou jsme předvedli, od dvacáté minuty nebyla taková, jakou jsme si představovali. Soupeř nás za to potrestal."

Ladislav Svozil (HC VÍTKOVICE STEEL): "Věděli jsme, o co jde. Varovali jsme hráče, že přijede sice poslední tým tabulky, ale kvalitní. Přesto jsme v prvním střídání zápasu udělali chybu, inkasovali jsme a dostali jsme se do kolen. Byli jsme nervózní, nedařilo se nám vůbec nic. Od druhé třetiny jsme si vytvořili tlak, začali jsme bruslit, začali chodit ostře do soubojů a hlavně jsme začali dávat góly. Od druhé třetiny jsme byli lepší. Škoda jen těch sporných okamžiků, ale byla evidentní nervozita na obou stranách. Body jsme potřebovali my do play off a Chomutov do play out. V něm můžeme být teoreticky i my, stále ještě není rozhodnuto. Jsme o krok dál, ale do boje jdeme ještě v úterý v Liberci."