Reportáže

Piráti ve Zlíně dvakrát vyrovnali, nakonec se z Valašska vrací bez bodů

Napsal 26.12.2012 Libor Kult
C h o m u t o v - Piráti se poprvé po krátké vánoční přestávce představili v rámci 33. kola Tipsport extraligy na ledě druhého Zlína, jenž před svými fanoušky pětkrát za sebou zvítězil. V předešlých vzájemných zápasech padly pokaždé tři góly, tato norma byla naplněna tentokrát už před polovinou zahajovací třetiny, v níž Piráti dvakrát dorovnali těsný náskok domácích. Tým PSG si však v prostředním dějství vypracoval dvougólové vedení, které i přes chomutovskou snahu o snížení udržel a potvrdil jej pátou trefou v poslední minutě utkání.
33.kolo st 26.12.2012
ZLN
5:2(2:2, 2:0, 1:0)
CHM
Zlín
Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Kotvan, Tesařík, Matějíček, Řezníček, Šenkeřík - Balaštík, Leška, Kubiš - Okál, Čajánek, Veselý - Honejsek, Holík, F. Čech - Fořt, Melenovský, Köhler
Chomutov
Kostúr (32. Hanuljak) - Palin, Pulpán, Rýgl, Mrázek, Trefný, Pavlas, Bartejs, Macháček - D. Hruška, Zálešák, Frolík - Procházka, Y. Treille, Důras - Hřebejk, Sikora, Lušňák - Chlouba, Gajovský, Hromas.

Branky a nahrávky

Zlín
3. Matějíček (Melenovský, T. Fořt), 10. Kubiš (Balaštík, Leška), 26. Balaštík (Linhart, Hamrlík), 32. Melenovský (Kubiš), 60. Kubiš (Linhart, Leška
Chomutov
9. Pavlas (Mi. Frolík, D. Hruška), 11. Zálešák (Mi. Frolík)

Statistiky

Vyloučení
4:4
Využití
1:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
32:26
Diváci
4417

Shrnutí

Chomutov začal na ledě aktuálně druhého nejlepšího celku soutěže aktivně, jenže jako první udeřil domácí Zlín. Melenovský poslal ve třetí minutě puk od brankové čáry na modrou, kde se do něj opřel Matějíček a jeho ránu zastavila až síť - 1:0. Následně hráli Valaši první přesilovou hru, v níž však druhou trefu nepřidali.

A tak přišlo vyrovnání. Frolík udržel puk o pravého mantinelu, odkud nabyl do jízdy Pavlasovi, jenž prvním letošním extraligovým bodem vyrovnal a odčinil svůj předchozí faul - 1:1. Ovšem radost Chomutovských vydržela jen 91 vteřin. Krátce před vypršením poloviny úvodní třetiny domácí znovu vedli. Kubiš tečoval Balaštíkovu střelu od modré a kotouč se štěstím skončil za zády Kostúra - 2:1.

Piráty tento gól nezlomil, přestože chvíli poté mohl přidal třetí zlínský zásah Veselý, jenž dokázal Čajánkovu přihrávku jen jemně tečovat. Hned z protiútoku bylo vyrovnáno a prsty v tom měl opět Michael Frolík. Přejel s pukem až za branku, odkud přihrál zpět před domácí svatyni, kde se nejlépe zorientoval Zálešák - 2:2.

V osmnácté minutě zblokoval Hruška ránu Čajánka, na druhé straně si na brankovišti důrazně počínal Treille, ale puk do odkryté klece za ležícího Sedláčka nedostal. Pár vteřin před první sirénou mohl poslat domácí znovu do vedení Veselý, Kostúr byl však pozorný.

V úvodu druhé části dohrával Zlín přesilovku, prosadil se však až v té následující, jíž předcházela velká šance Kubiše, který ji neproměnil. V čase 25:55 Valaši potřetí vedli, když Balaštík tečoval Linhartovo nahození od modré - 3:2. Poté Filip Čech nedosáhl na puk před poloodkrytou brankou Pirátů, a tak se skóre měnilo až po polovině střetnutí.

V polovině 32. minuty si před chomutovskou brankou našel odražený puk Kubiš, poslal jej zadovkou Melenovskému, který u levé tyče Kostúrovy branky zvýšil - 4:2. Slovenský gólman po tomto gólu přepustil místo v brance Hanuljakovi, který poprvé vážněji zasahoval v 36. minutě, kdy hráli domácí zkrácenou přesilovku. Hanuljak nejprve zachytil Linhartův pokus, následně se skvěle přesunul a zamezil Okálovi, aby přidal pátou trefu Zlína.

Ve třetím hracím období měli Piráti k dispozici tři početní výhody, ale třetí gól z nich nevytěžili. Mezi druhou a třetí přesilovkou, však mohli snížit na rozmezí 50. a 51. minuty Gajovský s Palinem.

Prvně jmenovaný dostal na modré čáře přihrávku do jízdy od Hrušky, obešel obránce a ocitl se tváří v tvář Sedláčkovi, který jeho bekhendový blafák lapačkou vytěsnil mimo. Kanadský zadák v chomutovských službách krátce poté projel zlínskou defenzivou, jenže klička před Sedláčkem k úspěchu nevedla.

Během třetího oslabení v závěrečné dvacetiminutovce tedy zahrozil tým PSG. Zámorský si najel z druhé vlny, Hanuljak ale výborně zasáhl proti jeho bekhendovému blafáku i následné dorážce Čajánka. To běžela 52. minuta. Pár vteřin poté přebruslil Gajovský domácího zadáka, ale přihrávka na Procházku mu nevyšla.

Naděje Pirátů mohl oživit konec 58. minuty, kdy střelu jednoho z chomutovských hráčů zastavilo až břevno. Střelecký účet večera tak uzavřel v poslední minutě Kubiš, jenž tečoval Linhartovo nahození - 5:2. Regulérnost této trefy ještě ověřovali rozhodčí u kolegy u videa.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (PSG Zlín): „Měli jsme dobrý vstup do utkání. Pak jsme si začali myslet, že jsme lepším mužstvem a přistoupili na hru nahoru a dolů. Tím jsme soupeři pomohli se vrátit do zápasu, proto první třetina skončila 2:2. Od druhé třetiny jsme se snažili vrátit k důsledné obraně, což se potvrdilo, když jsme neinkasovali a naopak šli do vedení. V poslední třetině jsme si zbytečnými vyloučeními zápas zkomplikovali a výsledek byl otevřený. Chomutov byl houževnatý soupeř, což se potvrdilo a za tři body jsme rádi.“

Jaroslav Liška (Piráti Chomutov): „Předpokládali jsme, že Zlín bude výborně bruslit a připravovali se na to. První třetina byla hodně divoká a zaslouženě skončila 2:2. Do druhé třetiny jsme nevstoupili dobře. Měli jsme neuvěřitelný výpadek jak v našem pohybu, tak i v celkovém pojetí hry. V poslední třetině soupeř podvědomě otevřel střední pásmo a my jsme měli šance, které jsme ale nevyužili. Do konce roku jdou utkání v krátkém sledu za sebou a musíme jít zápas od zápasu, bodovat a chytnout se.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov