Reportáže

Piráti se vracejí z hlavního města bez bodů, na Spartě prohráli 2:4

Napsal 30.10.2012 Pavel Kadeřábek
C h o m u t o v - V dohrávaném 16. kole Tipsport Extraligy zajeli Piráti Chomutov na led pražské Sparty. Do vedení se dostali Piráti v přesilovce po střele Hřebejka, domácí však stačili vyrovnat po střele Pacovského. Ve 2. třetině se dokázali prosadit jen domácí po trefě Tenkráta. Ve třetí třetině padlo nejvíce branek a domácí si svůj náskok ještě navýšili na konečných 4:2.
16.kolo út 30.10.2012
SPA
4:2(1:1, 1:0, 2:1)
CHM
Sparta
Schwarz (Sedláček) - Vallin, Hořava, Kočí, Sičák, Gawryletz, Mojžíš, Philipp, Krstev - Broš, Hovorka, Rachůnek I., Bahenský, Rachůnek T., Tenkrát, Pacovský, Přibyl, Jánský, Forman.
Chomutov
Řehoř (Kostúr) - Palin, Pulpán, Jurčina, Bartejs, Rutta, Mrázek, Rýgl - Michael Frolík, Duda, M. Procházka - D. Hruška, Kraft, Hřebejk - Lušňák, Zálešák, Gajovský - Jíra, Sikora, Hromas

Branky a nahrávky

Sparta
9. Pacovský (Sičák, Rachůnek I.), 25. Tenkrát (Broš, Krstev), 47. Tenkrát (Broš, Hovorka), 51. Foster (Rachůnek T., Jánský)
Chomutov
6. Hřebejk (Hruška, Kraft), 50. Lušňák (Hruška, Duda)

Statistiky

Vyloučení
3:2
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
37:33
Diváci
4731

Shrnutí

Do duelu s extraligovým nováčkem naskočila Sparta se zbrusu novou první útočnou formací ve složení Tenkrát, Broš a Hovorka. A domácí byli i díky nim v úvodu mírně lepší, žádných velkých šancí se ale diváci ani na jedné straně nedočkali. Chomutov však ukázal svou sílu v první početní výhodě. Štěpán Hřebejk se ocitl neobsazený před Schwarzem a překonal ho střelou k jeho levé tyčce. Holešovičtí dokázali odpovědět za necelé tři minuty. Dominik Pacovský se dostal k puku, který Řehoř nedokázal udržet, a bez milosti ho poslal za jeho záda.

V přesilové hře mohli domácí přidat druhý zásah, ale Krstevovu střelu od modré nikdo nedorazil a Řehoř se vrhnul po puku a lapil ho. Druhá přesilovka Sparty už byla hůře sehraná, ovšem až do chvíle, kdy znovu zaúřadoval Pacovský. Dravě se procpal do šance, Řehoř už jen bezmocně ležel natažený před brankou a druhý nejproduktivnější sparťan chtěl puk po ledě zasunout za jeho tělem do branky. Kotouč ale smolně projel kolem brankové čáry a na druhé straně se vynořil kousek od tyčky. O početní výhodu se ale sami sparťané připravili. Po vyjetí z trestné se následně dostal do přečíslení Krstev, který sám zakončoval, ale pouze do gólmana.

V úvodu druhé dvacetiminutovky se dral do dorážky Jánský, ale chomutovská obrana ho nepustila. Po pěti minutách už však byla krátká na spolupráci Broše s Petrem Tenkrátem, který dostal do sparťanského kapitána přihrávku zpoza branky a našel mezírku nad Řehořovým betonem. Vallin o chvíli později nabízel puk po ledě do rozestoupené obrany soupeře, nikdo z jeho spoluhráčů se k němu ale nedostal.

Po Hruškově střele, kterou Schwarz ze vzduchu vyhazoval na brankové čáře lapačkou, se prohlížel záznam hry, ale podle videorozhodčího gólu dosaženo nebylo. Chomutov byl poté aktivnějším týmem, nicméně k vyrovnávací brance neměl vyloženě blízko ani jednou. Půl minuty před druhou sirénou naopak zahrozil znovu agilní Pacovský, který zkoušel prostřelit Řehoře mezi betony, ale neuspěl.

Ani vstup do třetí části nenabídl příliš atraktivní podívanou. Tedy až do 47. minuty, kdy se nejprve prezentoval tvrdou střelou Vallin, a poté při dalším postupu domácích na chomutovskou branku podruhé v zápase skóroval Petr Tenkrát, který nakonec po tlačenici v brankovišti skončil v brance těsně po kotouči. Dlouho se však Holešovičtí z dvoubrankového vedení neradovali. Po zaspání obrany totiž Hruška před brankou křižnou nahrávkou přesně našel Patrika Lušňáka.

Už za necelou minutu dokázali domácí opět odskočit. Po chybné rozehrávce Bartejse se k puku dostal třetí sparťanský útok a Alex Foster střelou do horní poloviny branky potrestal chybu Pirátů. Blízko pátému gólu byli v rychlém přečíslení Tomáš Rachůnek s Fosterem, ale neuspěli. Na druhé straně kontrovali v obrovské šanci Duda s Hruškou, ale Pacovský obětavě zasáhl na brankové čáře. Proti další šanci Dudy už úspěšně zasahoval Schwarz. Sparta si tak připsala třetí vítězství na domácí půdě v řadě.

Ohlasy trenérů

Jiří Doležal (Piráti Chomutov): My jsme to utkání nezačali dobře. Pět minut jsme byli pod tlakem, pak jsme se z toho vymanili, chvíli to kontrolovali a dali gól, ale pak jsme asi naprosto zbytečně inkasovali. Od druhé třetiny byla Sparta lepší a tlačila, až jsme měli problémy s vystřídáním hráčů a nemohli se dostat ke střídačce. Sparta pak dala ten vedoucí gól. Ve třetí třetině jsme to zredukovali a chtěli hrát více dopředu, což se nám dařilo, a měli jsme tam v určitých fázích šance, ale kdykoliv jsme tu šanci nedali, Sparta trestala. Po gólu na 4:2 už jsme to nezvládli.

Jan Votruba (HC Sparta Praha): "Důležité pro nás bylo, že nás ten první gól nepoložil, což se nám stalo na Kladně. Myslím, že od druhé třetiny jsme dobře forčekovali a několikrát zavřeli Chomutov v jeho pásmu. Co se týká třetí třetiny, tak myslím, že jsme hráli výborně střední pásmo, hodně jsme Chomutov zastavovali a vyráželi do rychlých protiútoků. Petru Tonovi se nedaří, proto jsme se rozhodli, že dnes nebude hrát.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov