Reportáže

Piráti vyrovnali deset vteřin před koncem. V prodloužení pak znovu rozhodl Frolík

Napsal 14.10.2012 Jan Řápek
C h o m u t o v - Opakoval se téměř stejný příběh jako minulý týden. Piráti prohrávali o dva góly, ale dokázali vyrovnat a v prodloužení rozhodl Michael Frolík. Piráti i přesto, že byli po většinu času aktivnější dvakrát inkasovali. Ve třetí třetině ovšem díky brankám Patrika Lušňáka a Miroslava Zálešáka, který skóroval deset vteřin před koncem třetí třetiny, dokázali vyrovnat. O tom, že dva body zůstanou v Chomutově znovu rozhodla posila z NHL Michael Frolík.
12.kolo ne 14.10.2012
CHM
3:2p(0:1, 0:1, 2:0 - 1:0)
VIT
Chomutov
Řehoř (od 21. Kostúr) - Jurčina, Pulpán, Palin, Mrázek, Bartejs, Rýgl, Rutta, Lučka - Frolík, Kraft, Hřebejk - Hruška, Zálešák, Hafenrichter - Duda, Polák, Důras - Lušňák, Sikora, Hromas
Vítkovice
Málek - Voráček, Polák, Sloboda, Malík, Barinka, Rehák, Sedlák - Ujčík, Burger, Klimek - Šedivý, Szturc, Walker - Hruška, Roman, Huna - Svačina, Káňa, Kucsera

Branky a nahrávky

Chomutov
47. Lušňák, 60. Zálešák (Hřebejk), 62. Frolík (Duda)
Vítkovice
16. Roman, 21. Ujčík (Burger)

Statistiky

Vyloučení
3:4
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
45:30
Diváci
4379

Shrnutí

Ještě před začátkem samotného utkání došlo k dekorování Davida Hrušky dresem s číslem 700, jakožto vzpomínkou na sedmisté extraligové utkání, které odehrál v pátečním utkání proti pražské Slavii. V prvních pěti minutách první třetiny měl největší šanci vítkovický Klimek, který si najížděl v tandemu s Ondřejem Romanem proti jedinému chomutovskému obránci, ale Klimkova střela se mezi tyče nevešla. Další šance si mohl vypěstovat Chomutov, ale při vyloučeních Romana a Barinky se nedokázal pořádně dostat do pásma, a tak se ke slovu opět dostali hosté. ONDŘEJ ROMAN si nabruslil do útočné třetiny a bekhendem nahodil na branku kotouč, který, možná lehce tečovaný bránícím Mrázkem, překvapil zamrzlého Řehoře a Vítkovice se tak dostaly do vedení 1:0.

V následujících minutách docházelo především k obléhání chomutovské svatyně, mimo jiné díky vyloučení zámořské posily domácích Milana Jurčiny, ale na úplném konci první třetiny měli obrovskou šanci Piráti. Frolík s Kraftem dostali kotouč do brankoviště a Málek ho absolutně neměl pod kontrolou, ovšem v tuto chvíli dobře zafungovala hostující obrana a nebezpečí zažehnala. Oba týmy šly tedy do kabin za stavu 0:1 z pohledu Pirátů.

Hned po šestatřiceti sekundách odehraných ze druhé části se Vítkovice dostaly do dvoubrankového vedení. Jiří Burger naservíroval puk VIKTORU UJČÍKOVI, který vyháčkoval obránce a vystřelil pod víko bezmocného Řehoře, který se okamžitě po inkasované brance nechal vystřídat Matúšem Kostúrem. Ten dostal šanci se vyznamenat na konci dvacáté osmé minuty, kdy se proti němu sám rozjel opět Viktor Ujčík. Slovenský gólman ale za souboje muže proti muži vyšel vítězně, když vítkovickou legendu vychytal pádem na bok.

Útočná bezzubost Pirátů pokračovala dále i přes to, že většinu času drželi útočné pásmo. Mohli potrestat faul Szturce, jenže to by se nesměl o několik desítek sekund později proti pravidlům provinit David Hruška. Hned po vypršení trestu Szturce byl do brejku vyslán Zálešák, jeho střela zápěstím jen těsně minula Málkovu levou tyč. Více vyložených už druhá dvacetiminutovka nenabídla, takže skončila stejným výsledkem, jako ta první.

Střelecká impotence Pirátů trvala 106 minut a 10 sekund. Ukončil ji PATRIK LUŠŇÁK, který byl ve správný čas na správném místě, tak aby vystihl pomalou přihrávku mezi vítkovickými obránci. Pak už jen prostřelil Málka pod vyrážečkou a domácí byli už je o gól dole. V zápětí byl vyloučen Zálešák a Vítkovice se rychle radovaly z gólu, když Roman Polák nápřáhl na modré a poslal ránu po ledě až za Kostúrova záda, nicméně rozhodčí okamžitě rozpažil a vykázal hosty do středního pásma pro postavení útočícího hráče v brankovišti.

Chomutovští měli po celou třetinu viditelnou převahu, Vítkovice hrozily pouze z brejků. Za zmínku stojí například útočný výpad Viktora Ujčíka ze šestapadesáté minuty, když vyháčkoval tři bránící hráče a ještě stihl vyslat jedovatou skrytou střelu na Kostúra. Ten ale doposud neudělal v brankovišti sebemenší chybu. Piráti to v závěru zkoušeli bez brankáře v přesilové hře, což se jim mohlo hrubě vymstít, když Jiří Burger vypíchl přihrávku a od vlastní modré zkusil vystřelit, domácí ale mohli vděčit dobře postavené brankové konstrukci, o kterou se kotouč otřel. A mohli jí vděčit dvojnásob, když deset sekund před koncem řádné hrací doby v útočném pásmu našel Štěpán Hřebejk před brankovištěm MIROSLAVA ZÁLEŠÁKA, který prostřelil Málka a rozpoutal šílenství v chomutovské aréně.

V prodloužení měl konec zápasu na holi David Hruška, když si vyjel před Málka zpoza brány a snažil se vystřelit mezi betony, ale to ještě vítkovický brankář odolal. Krátký byl až o minutu později na střelu MICHAELA FROLÍKA, který ve druhém domácím zápase vystřelil Pirátům prémiový bod po přihrávce Radka Dudy.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (Piráti Chomutov): Nehráli jsme vůbec špatně, samozřejmě jsme dostali dva góly, ale nezmatkovali jsme, pokračovali jsme dál, řekli jsme si, že se budeme tlačit více do brány. To se párkrát v závěru také projevilo. Jsme šťastní, že jsme těch devět vteřin před koncem dali gól a druhý bod jsme získali v prodloužení. Je to perfektní, kluci nesložili zbraně, klobouk dolů před tím výkonem. Doopravdy dřeli a myslím si, že jsme si ty dva body doopravdy zasloužili.

Mojmír Trličík (HC Vítkovice STEEL): Bylo to dobré utkání se smutným koncem. Snažili jsme se hrát obrannou hru, to se nám dařilo dlouhou dobu až do závěru utkání. Měli jsme i šance na zvýšení vedení a rozhodnutí stavu, nicméně se nám to nepodařilo a inkasovali jsme devět vteřin před koncem základní hrací doby a to je škoda a je to špatně. Samozřejmě, mužstvo, které dá ve třetí třetině dva góly a srovná, je v tom prodloužení na koni a domácí to potvrdili vítězným gólem.