Reportáže

Zlatý gól Jakuba Grofa rozhodl o triumfu Pirátů Chomutov a postupu do baráže!

Napsal 09.04.2012 Šárka Kulhánková, David Matula, Zdeněk Kamínek ml.
C h o m u t o v - Až do sedmého rozhodujícího duelu dospěla finálová série první ligy. Pořádné drama odstartoval první brankou Roubík. Piráti zásluhou Gajovského dokázali v druhé části srovnat, avšak do vedení šli opět hráči Slovanu, když se podruhé prosadil Roubík. Ve třetí části dokázali Piráti opět se soupeřem srovnat krok, když se prosadil v přesilové hře David Hruška. Napínavé a velké drama dospělo až do prodloužení, ve kterém necelé tři minuty před koncem zařídil vítězství Pirátů Chomutov zlatým gólem Jakub Grof, který se trefil parádně nad rameno Orcta. Piráti Chomutov tak potřetí v letošní sezóně slaví ligový triumf!
F7 po 9.4.2012
UNL
2:3p(1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)
CHM
Ústí n.L.
Orct - Klobouček, J. Zeman, J. Krejčík, P. Hořava, Kousalík, Dan Růžička, od 21. F. Pavlík - do 56. Šagát, Roubík, do 60. Ludvík - S. Treille, T. Hertl, J. Káňa - Daniel Boháč, R. Hanzl, Handlovský - Majdan, Pajič, M. Čermák
Chomutov
Řehoř - do 50. Palin, Pulpán, Bartejs, Havíř, Grof, J. Mrázek, Jillson - Hřebejk, Kraft, Jíra - D. Hruška, J. Kovář, Gajovský - do 40. Lapšanský, R. Diviš, Orsava - Endál, Sikora, Hromas - Ondřej

Branky a nahrávky

Ústí n.L.
15. Roubík (Šagát, Ludvík), 39. Roubík (Šagát, Ludvík)
Chomutov
24. Gajovský (Havíř, J. Kovář), 50. Hruška (Havíř, J. Kovář), 68. Grof (Hruška, J. Kovář)

Statistiky

Vyloučení
8:3
Využití
0:2
Střely na branku
49:41
Vhazování
36:36
Diváci
6500
Rozhodčí
M. Fraňo, Jeřábek - Klein, Skopal

Shrnutí

Po úvodním vhazování se hra hned přesunula před Řehoře. Jeho schopnosti otestoval nepříliš nebezpečnou střelou Roubík. Obranou Pirátů se pak dokázal prokličkovat Hanzl. Ten však se svou kličkou neuspěl. Chomutovští měli ve druhé minutě k dispozici přesilovou hru, ve které nemohli na delší dobu udržet útočné pásmo, z čehož plynuly i dva protiútoky Ústí.
Hra se většinu první části přelévala z jedné strany na druhou. Ale více šancí měli žlutomodří hokejisté. Za ně se mohl prosadit například Klobouček, jehož ostrý projektil trefil masku hostujícího gólmana. Ve čtyřech si později zahráli i Piráti, jenže Slovan nedokázal početní výhodu zužitkovat. Byli to ale právě Lvi, kteří vstřelili první branku. Usadili se v útočné třetině, puk se po několika přihrávkách nakonec dostal k JAROSLAVU ROUBÍKOVI, který bekhendem z mezikruží propálil Řehoře. Z Chomutovských hráčů měl hned dvě příležitosti Sikora, dále také Jíra nebo Havíř. Orct však dokázal vychytat vše, co mu přišlo do cesty.

Na začátku druhé periody mohli domácí navýšit své vedení, když z pravého kruhu vyslal prudkou střelu Šagát a odražený puk ještě dorážel Roubík. Brankář hostí byl však připravený. Na opačné straně kluziště se o srovnání pokoušel Jíra. Ani on ale nedostal kotouč za gólmanova záda. Piráti se vyrovnání skóre dočkali zanedlouho, a to při početní výhodě. Havíř nahrál od modré před bránu úplně osamocenému NIKOLOVI GAJOVSKÉMU, který před Orctem zamíchal pukem a trefit odkrytou část klece už po něj nebyl problém. Po vstřeleném gólu útočili více Chomutovští a ústecký brankář tak měl plné ruce práce. Za Slovan měl jednu z největších příležitostí Boháč, po jehož střele odletěla Řehořovi maska. Hosté si ještě zahráli přesilovku, kterou se pokoušeli využít Hruška či Grof, ale jejich pokusy výsledek neovlivnily. Dvě minuty před koncem druhé třetiny šli Ústečtí Lvi do vedení. Šagát ujížděl na Řehoře, který si vyjel až příliš, puk se po Šagátově střele odrazil od brankové konstrukce přímo na hůl JAROSLAVU ROUBÍKOVI, který prázdnou bránu neminul.

Třetí třetina začala přesilovou hrou Ústí a Piráti při ní měli obrovské štěstí, když Hanzl netrefil prázdnou klec, ale pouze tyčku. Navýšit skóre pak mohl i Čermák. Ten vyslal z mezikruží prudkou střelu, která ale minula svatyni hostů. Šance byly k vidění na obou stranách, ale ani jeden z týmů nedokázal úspěšně zakončit. V polovině třetí části byli domácí o jednoho muže na ledě oslabení, čehož dokázali Chomutovští využít. Od modré čáry prostřelil vše, co mu stálo v cestě DAVID HRUŠKA a vymetl tak pavučiny v růžku Orctovy brány. Pět minut před závěrem utkání měli hosté jedenáctivteřinovou přesilovku 5 na 3, kterou málem využil Hřebejk. Ten číhal před domácí klecí, ale na strážce ústecké brány nevyzrál. Chomutov dostal Ústí pod tlak a jinde než před Orctem se téměř nehrálo. Na ledě byla atmosféra hustá, že by se dala krájet. Hrálo se na ostří nože. Pak mělo přesilovou hru k dispozici Ústí. Žlutomodří hráči se usadili před Řehořem a snažili se ho prostřelit téměř ze všech možných úhlů. Výsledek byl ale stálé nerozhodný, a tak vydržel až do konce základní hrací doby.

Na začátku prodloužení se do útoku hned hrnulo Ústí. Řehoř byl však vždy připravený. Hosté se k Orctovi dostali jen občas, ale přesto dokázali ústeckou bránu nebezpečně ohrozit. Dvě minuty před koncem se ale Pirátům podařilo vstřelit branku, která rozhodla utkání. Orcta v bráně překonal někdejší hráč Ústí JAKUB GROF.

Ohlasy trenérů

Milan Skrbek (HC Slovan Ústečtí Lvi): „Zklamání je to veliké, naším cílem byl postup do extraligy. Prohrát třikrát v prodloužení, to je smůla. Šancí jsme v nastaveném čase měli více, ale nedokázali jsme toho využít. Kdybychom na začátku třetí třetiny dali místo tyčky gól, věřím, že bychom zvítězili.“




Jiří Doležal (Piráti Chomutov): „Divákům se zápas musel líbit, zvítězil šťastnější. První branku jsme inkasovali náhodnou, kluci do poslední chvíle věřili. Byli jsme na ledě aktivnějším celkem, poté jsme šli na chvíli bohužel dolů. Kluci zbraně nesložili a předvedli výbornou morálku. Šli jsme si za svým cílem, dvakrát se nám podařilo vyrovnat. Dokud časomíra běží, stále je, o co hrát. Sáhli jsme si hodně hluboko do svých zásob sil. Doufám, že před startem baráže o extraligu síly natankujeme a předvedeme stejně dobré výkony. V pondělí mají kluci volnější večer. Mě bude čekat během následujících dnů maraton u videa, v baráži budeme moct uspět s bojovností a obětavostí.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov