Reportáže

Chomutov ani na podruhé nedokázal porazit Ústí a podlehl po boji 4:5

Napsal 22.03.2011 Milan Machát, Jan Řápek, Zdeněk Kamínek ml.
C h o m u t o v - Chomutov prohrál i druhý zápas finálové série na ústeckém ledě. Ve Zlatopramen aréně šli domácí brzo do vedení po brance Hanzla. Chomutov stihl brzo odpovědět gólem Davida Hrušky. První třetinu ale vyhrálo Ústí díky dalším dvěma brankám Kloze a Roubíka. Ve druhé třetině padl jediný gól, o který se postaral chomutovský Milan Kraft. Ve třetí třetině se nejprve trefil Jan Stránský. Lvi poslal do vedení Milan Mikulík, a poté chomutovský Milan Procházka opět srovnal skóre zápasu. O vítězství Ústeckých Lvů rozhodl v padesáté druhé minutě Martin Šagát. Ústí vede sérii již 2:0
F2 út 22.3.2011
UNL
5:4(3:1, 0:1, 2:2)
CHM
Ústí n.L.
Francouz – J. Jeřábek, Pojkar, do 56. L. Poživil, P. Hořava, Gureň, Sklenička, Klobouček, K. Černý - Mikulík, Roubík, Ludvík – J. Kovář, Alinč, Hampl – Čurilla, Pajič, Šagát – Kloz, R. Hanzl, Handlovský.
Chomutov
Hylák - Bombic, Pulpán, Slovák, Mucha, Pavlas, Havíř, do 44. Grof, do 20. Schnabel - do 20. Kuběna, Kraft, M. Procházka - D. Hruška, Hrdel, do 20. Duda - Jíra, Skořepa, Stránský - Davídek, Sikora, do 20. F. Seman.

Shrnutí

Po prvním finálovém vítězství na Lvy čekal druhý velmi napjatý zápas na domácím ledě. Do něj obě mužstva nastoupila stejně aktivně jako předešlý den. Domácí byli velmi rychle vyloučeni a Chomutovu se tak naskytla veliká šance pro otevření skóre, avšak to se ústeckému soupeři nepovedlo. Pravda, branku vstřelil, ale to až po zaznění píšťalky.

O chvíli později zase v přesilovce hrozili Ústečtí. Ti si našli opravdu dobré střelecké pozice, ale ze sprchy střel, které na Hyláka vyslali, nepadla za jeho záda ani jedna. Na gól ale Lvi nemuseli čekat bůhvíjak dlouho. V šesté minutě se puku ujal Kloz, který ujížděl na branku a zkušeně přihrál za záda dojíždějícímu Robinu Hanzlovi, který se do vylidněné branky nemýlil – 1:0.

Chomutov s odpovědí ale neotálel. Ihned po vhazování se domácí nedokázali koncentrovat a Chomutovští se usadili před Francouzovo brankou, kde Slovanu ukázali, co to znamená, když se řekne „závar“. Z velmi nepřehledné situace vytěžil vyrovnávací gól David Hruška, jemuž z bezprostřední blízkosti rychle nahrál Duda – 1:1.

Lvům se naskytla druhá přesilovka, ve které se jen taktak neprosadil Pajič, jehož střela se zastavila na brankové čáře, kde ji již domácí forwardi nedokázali dotečovat do branky. A Chomutovští se činili. Nechali Lvy, aby si zahráli dvojnásobnou přesilovku, když se Slovák nechal vyloučit za vyhození puku mimo kluziště.

A tehdy Lvi trestali. Lvi se dostali do útočného pásma, kde Hanzl zachytil přihrávku za bránou. Naznačil pohyb kolem branky, ale v poslední chvíli se vrátil na opačnou stranu a přihrál Janu Klozovi, který se do odkryté branky, pouhou vteřinu před návratem Dudy z trestné lavice, trefil – 2:1. Druhé vyloučení se už potrestat nepodařilo.

Na ledě bylo k vidění mnoho drsných zákroků mezi rivaly, ale oba hlavní rozhodčí nechávali hrát hru drsnější a vylučovali opravdu jen za ty nejdrsnější prohřešky. Za jeden takový byl dnes podruhé vyloučen opět Duda a Ústečtí jeho faulování opět ztrestali. Po střele Šagáta byl před brankou připravený Jaroslav Roubík, který nemilosrdně potrestal nedisciplinovanost Chomutova.

Druhé dějství zahajovali hosté v početní převaze. V té si ale Lvi hru bezpečně pohlídali. Vzápětí se nechali vyloučit i Chomutovští. V tu chvíli Lvi dali chomutovské obraně pěkně zabrat, ale gól nepadl. Série nebezpečných ohrožení pokračovala i před Francouzem, jehož nedokázala obrana ochránit před soupeřovými útočníky. Ústečtí jen díky obrovské klice neinkasovali, ačkoli na Francouze šly velmi nebezpečné střely.

Prostřední třetina se nesla ve znamení častých vyloučení. Střídavě byli vylučování domácí i hosté. Po polovině utkání byl vyloučen za nedovolené bránění Poživil, ale záhy i Grof. Ve hře 4 na 4 ujel Pojkarovi Milan Kraft, který velmi lehoučkým gólem prostřelil Francouze pod beton a snížil vedení Lvů – 3:2.

Před koncem periody se Lvi nechali ještě jednou vyloučit. Chomutovští se vehementně snažili vyrovnat ještě před koncem dvacetiminutovky, ale to jim už domácí nedovolili, a tak se do kabin odcházelo za těsného stavu.

Již od druhé třetiny Lvi hráli trochu neuspořádaně a v tomto duchu zahájili i třetí třetinu. Toho už ale Chomutovští využili. Po chybě domácí obrany, která nedokázala vyhodit puk z pásma, se puk dostal na hůl Hrušky, který si nejprve s Francouzem trochu pohrál a pak v posledním momentě odevzdal puk Janu Stránskému, který nikým nechráněn vyrovnal stav utkání – 3:3.

A hra pokračovala stejně jako ve druhém dějství – opět se střídavě vylučovalo na obou stranách, čehož se obě mužstva snažila využít, a tak bylo k vidění mnoho gólových šancí, leč žádná nedošla do zdárného konce.

Pro domácí začala dlouhá pětiminutovka, ve které se jim nedařilo vůbec nic a několikrát i málem inkasovali. Jako na zavolanou přibruslil na led Milan Mikulík, který se vlastním pásmu převzal puk od Jeřábka a sám si probruslil středním pásmem až za branku, kterou objel a střelou přesně pod víko překvapil Hyláka a opět tak posunul Lvy do vedení – 4:3.

Euforie z vedoucího gólu opět netrvala dlouho. Chomutov vsadil na ověřenou taktiku a protlačil puk za domácí branku, odkud dokáže být velmi nepříjemný. Z velmi nepřehledné situace tak po přihrávkách Krafta a Jíry dostal puk na čepel Milan Procházka, který do poloprázdné branky vyrovnal – 4:4.

Vyrovnáno ale nebylo dlouho. O pouhých 21 vteřin později přihrál před domácí brankou Sklenička puk Martinu Šagátovi, který si sám projel až na druhý konec kluziště a lehkou střelou švihem se trefil do horního růžku Hylákovy branky – 5:4.

V šestnácté minutě poslední třetiny se nechal na 2+2 minuty vyloučit Hrdel, který tak dal Lvům velkou šanci k buďto dalšímu navýšení svého vedení, nebo k udržení jeho dosavadního stavu. Slovan se sice ještě snažil zpečetit dnešní vítězství šestým gólem, a to i do prázdné branky, ale spokojili se s variantou udržení stavu, a tak i tentokrát Lvi zvítězili a po dvou velmi obtížných utkáních budou na ledě Chomutova nastupovat za stavu 2:0 na zápasy.

Ohlasy trenérů

Petr Rosol (HC Slovan Ústečtí Lvi): "Výhra se zrodila se štěstím, Chomutov nás velmi potrápil, každý zápas se nedá odehrát v klidu. Chtěli jsme po domácích utkáních vést 2:0, to se povedlo, ale opět to je jen další malý krůček, který nic neznamemá. V loňské sezóně jsme také vedli 2:0 na zápasy a dopadlo to úplně jinak. Čeká nás ještě hodně práce, venku chceme jedno střetnutí uhrát. Pojedeme tam s taktikou dobře bránit a přečkat jejich tlak. Každý souboj je jiný, oba gólmani byli vynikající, útoky dnes převyšovaly obrany. Hosté se dostali do tempa, když to po dvaceti minutách hry stáhli na tři pětky, výborná byla "lajna" s Petrem Jírou a Milanem Kraftem. Pro nás byl odstup Radka Dudy velký minus, ocenil bych, kdyby pokračoval dále a fauloval, hodně nám pomohl. My musíme udržet nervy na uzdě, hrát tvrdě a důrazně."

Jaroslav Liška (KLH Chomutov): "Výkon byl od druhého dějství výborný a věřím, že pokud to přeneseme i do domácích zápasů, tak můžeme pomýšlet na výhru. Dnes litujeme první dvacetiminutovky, kdy jsme udělali hloupé fauly. Poté jsme zredukovali sestavu (viz sestava výše, pozn. red.) a mužstvo makalo, jak jsme si představovali. Koncovka dnes byla hodně o štěstí, čtyři góly jsme dali, ale přesto jsme nevyhráli. Radek Duda odstoupil s ostatními hráči po první části, kdy jsme to stáhli na tři pětky. Je to hráč jako každý jiný, podílel se během prvních dvaceti minut na faulech a nevešel se do sestavyl. Velká škoda, přijeli jsme do Ústí nad Labem s cílem, vyhrát jedno utkání."

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov