Reportáže

Chomutovští zvítězili v Chrudimi a vezou tři zasloužené a cenné body

Napsal 17.01.2009 David Matula
C h o m u t o v - Souboj čtvrtého a pátého celku tabulky byl magnetem dnešního prvoligového kola. Hokejisté Chomutova cestovali do Chrudimi, kde se utkali s nováčkem soutěže. Předchozí tři střetnutí nabídly vyrovnané bitvy a nejinak tomu bylo i v dnešním duelu. Oboustranně výborné utkání hrané ve vysokém tempu začali lépe svěřenci Martina Pešouta, kteří se v druhé dvacetiminutovce ujali vedení díky přesné přesilovkové trefě Nikolova. Dvoubrankový náskok potom chomutovským barvám zařídil v posledním dějství Mikšovic. Domácí deset minut před koncem potrestali zaváhání hostující obrany a Bělohlávek snížil. O minutu později však zaváhali i domácí a Jeslínek se tváří tvář domácímu brankáři také nemýlil. Stav 1:3 si Chomutovští v klidu pohlídali až do závěrečné sirény a naopak mohli své vedení ještě navýšit, ale šance Mikšovice a Skořepy zůstaly nevyužity.
43.kolo so 17.1.2009
CHR
1:3(0:0, 0:1, 1:2)
CHM
Chrudim
Němec (Šrámek) - Toužimský, Fejgl, Vyskočil, Vágner, Suchý, Zukal, Šeda M. - Beránek, Martinec, Zadina, Valko, Bělohlávek, Semorád, Žák, Stavenský, Šeda J., Zohorna.
Chomutov
Lundell (Cikánek) - Ťupa, Půlpán, Nikolov, Všetečka, Bombic, Grof, Hlinka, Eiselt, Hašek, Skořepa, Jeslínek, Mikšovic, Jíra, Domin, Míka, Malát, Tauš, Fábry.

Shrnutí

Historie z minulého domácího utkání s KLH Chomutov se tentokrát neopakovala. Ačkoliv výběr trenérů Hostáka a Zavorala neodehrál špatné utkání, musel se sklonit před týmem, který se snaží ve finiši nadstavbové části dosáhnout na druhé místo tabulky.

V první třetině diváci branku neviděli. Na ledě dominovaly obrany a útočné akce se drtily o neprostupné valy obranných řad obou celků. Největší šanci měl ve svých rukách Martin Vágner, který na začátku třetí minuty trefil z bleskového výpadu pravou tyč Lundellovy brány. Hosté, kteří zprvu spíše jen čekali na chyby soupeře se s přibývajícími minutami osmělili a několikrát zahrozili. Nebezpečí hrozilo zvláště při střídání Mikšovice, který byl po celý zápas hodně vidět. Střelecky se ale zatím neprosadil a to ani při své největší šanci, kdy vyhození Němce sebrali Chomutovští u mantinelu a Mikšovic měl dost času napřáhnout k tvrdé střele. Domácí gólman však své zaváhání napravil bezchybným zákrokem a úvodní dějství se dohrálo za stavu 0:0.

Do druhé třetiny nastoupili domácí dravě a bylo znát, že výkon obou aktéru rapidně stoupl. Především rychlost bruslení a přímočará hra, to byly akvizice, kterými se Chrudim s Chomutovem častovala. Chomutov druhou třetinu odehrál pouze na tři útočné formace a tato taktika se trenéru Pešoutovi vyplatila. Šance se střídaly na obou stranách jako na houpačce, gólmani ale řešili všechny nepříjemnosti v okolí svých klecí a dokazovali, že právem patří mezi nejlepší brankáře ligy. Ve 33. minutě se do úniku protlačil Martinec a v poslední chvíli byl podražen Pulpánem. Přesilovou hru si však domácí příliš dlouho neužili. Připravil je o ni sám Martinec, který byl vykázán na trestnou lavici za vražení na hrazení. Ve 35. minutě Severočeši svoji početní výhodu dokázali využít. Od modré čáry napálil ostrou střelu do skrumáže před Němcem Gróf. Jeho střelu domácí gólman reflexivně vyrazil, bohužel jen na hokejku Angela Nikolova, který otevřel skóre utkání pohodlnou střelou do odkryté branky – 0:1. A protože se neujaly ani střely Semoráda, který v 37. minutě těsně přestřelil, ani dělovka Pulpána, která v 38. minutě jen těsně minula tyč branky domácích, svítil na ukazateli po čtyřiceti minutách stav 0:1.

Třetí třetina začala přesilovou hrou domácích. Na lavici hanby si odpykával zasažení Marka Zukala vysokou holí chomutovský Jíra. Času na využití této výhody bylo málo a než stačili Chrudimští srovnat své řady, bylo po přesilovce. O několik minut později vybojoval velkou příležitost Žák, který za bránou sebral finskému gólmanu kotouč, jeho přihrávka na číhajícího Stavenského ale neprošla. To už hlavní kouč Chrudimě Martin Hosták promíchal útočné formace ve snaze oživit hru domácích. Byli to ale hosté, kteří znovu tahali pilku. Na rozdíl dvou branek zvýšil střelou z mezikruží nikým nehlídaný Mikšovic - 0:2. Ani po této ráně pod pás se Chrudimští nevzdali a zařazením další rychlosti se sympaticky tlačili do útočného pásma. 48. minuta byla smolnou pro Tomáše Martince. V momentě, kdy se společně s Markem Zadinou ocitli sami před Lundellem, zastavila jejich akci píšťalka hlavního sudího Součka, který viděl Martincovo sekání. Za protesty si Martinec vysloužil ještě osobní trest a zápas pro něho prakticky zkončil. V padesáté minutě vystihl rozehrávku Chomutova ve středním pásmu Beránek a naservíroval přesnou přihrávku rychlému Petru Bělohlávkovi. I přes to, že byl tísněn domácím obráncem, dokázal se protlačit z levé strany před Lundella a střelou do protipohybu gólmana snížil na 1:2. Knock out pro domácí ale vystavil hned po minutě hry Jeslínek. Martin Vágner se snažil odehrát volejbalovým způsobem puk do třetiny, jeho záměr ale nevyšel a Jeslínek v samostatném nájezdu na Němcovu branku chladnokrevně zavěsil – 1:3. v 57. a 59. minutě mohli Chomutovští svůj náskok ještě zvýšit, šance Mikšovice však skončila na boční síti a Skořepu vychytal domácí gólman. V poslední šanci utkání se neprosadil Jan Šeda, který bezprostředně po vhazování vypálil na chomutovskou branku. Lundell reflexivně vykopl betonem a to bylo vše, co hosté domácím do konce zápasu dovolili.

Ohlasy trenérů

Martin Hosták, trenér HC Chrudim: ze začátku byl zápas oboustranně opatrný, nikdo nechtěl udělat chybu. Bylo vidět, že Chomutov už hraje úplně jiný hokej než na začátku sezóny. Nenapadali a nehráli zdaleka tak rychle jako v předchozích zápasech. Začali daleko více bránit střední pásmo, dobře bránili před vlastní bránou a nám se nepodařilo tu jejich obranu překonat. Po druhé obdržené brance jsme museli hru trochu otevřít a tím si myslím, že byl hokej více koukatelnější a hra nabrala tempo. Bohužel musíme uznat, že byl soupeř lepší a nám se nepodařilo vyhrát.

Jiří Rech, asistent trenéra KLH Chomutov: My jsme sem přijeli s tím, že zkusíme taktiku jako v play off. To znamená nehnat se nikam dopředu, vycházet ze zajištěné obrany, dobře bránit střední pásmo a nepouštět soupeře do přečíslení, což se nám celý zápas dařilo. Myslím si, že postupem času jsme byli lepší a lepší a hráli jsme líp než soupeř.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov