Reportáže

Chomutovští si do tabulky připisují dva body za výhru v prodloužení

Napsal 12.01.2009 Libor Gavlas, Miroslav Kučera
C h o m u t o v - Po dlouhé cestě na Chomutovské nečekal v Havířově lehký úkol. Zdejší Panteři byli na desátém místě tabulky a hodil se jim každý bod. V první třetině si oba týmy vytvořily řadu možností, ale žádná branka nepadla. V polovině zápasu se jako první prosadil domácí Kolarz, který přesnou střelou tahem prostřelil Lundella. Hostům se podařilo vyrovnat ve 36. minutě zásluhou dorážky Jeslínka. Ve 45. minutě Chomutov již vedl po proměněném úniku Stanislava Mikšovice. Domácí se však nevzdali a pět minut před koncem vyrovnal Kotásek. Utkání tak dospělo do prodloužení, ve kterém díky přesilové hře od počátku dominovali Chomutovští a z roje střel, které vypálili, se ujala ta Františka Bombice, který tak rozhodl utkání.
41.kolo po 12.1.2009
HAV
2:3p(0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
CHM
Havířov
Valent (Čech) - Štefanka, Hegegy, Evan, Lašek, Kolarz, Klimeš, Novák - Seman, Vala, Kotásek - Pavelek,, Piecha, Přeučil - Sikora, Brynecký, Velecký - Haas, Maruna, Říčka
Chomutov
Lundell (Cikánek) - Ťupa, Grof, Pulpán, Nikolov, Bombic, Trefný, Všetečka - Hašek, Skořepa, Jeslínek - Hlinka, Mikšovic, Jíra - Eiselt, Domin, Míka - Malát, Fábry, Tauš

Shrnutí

Hosté sice měli za sebou dalekou cestu, ale byli to právě oni, kteří hýřili aktivitou v úvodu zápasu. Ve 2. minutě minul z velké dálky Grof. Na druhé straně nebyl ve střelecké pozici Piecha, ale i z rohu vyzkoušel pozornost Lundella. V úvodu šesté minuty byl vyloučen Hašek a domácí mohli jít do vedení, protože své rychlé ruce opět prokázal Piecha, který se dostal až před Lundella, ale v poslední chvíli mu kotouč odskočil a domácí útočník tak nedokázal zakončit. Brynecký to poté ještě zkusil z velkého úhlu, ale Lundell byl pozorný.

V 9. minutě pálil od modré Hegegy, ale těsně minul. O dvě minuty později chyboval ve středním pásmu Klimeš, do dobré pozice se tak dostal Hašek, ale našel pouze Valentovu lapačku. Poté se musel domácí gólman znovu ohánět, když nejprve vyrazil střelu Grofa, a poté musel čelit nájezdu Eiselta, který přebruslil Laška. Poté se do velké šance dostali i domácí, když Vala našel Kotáska, ale i Lundell v brance Chomutova si připsal výborný zákrok. V 15. minutě opět udělal chybu Lašek, čehož mohl využít Míka, ale Valent i jeho pokus vyrazil mimo tři tyče. V závěru třetiny si přesilovku zahráli i hosté, ale nevytvořili si větší příležitost.

I druhou třetinu začali hosté menším náporem, po kterém nejprve zblízka z ostrého úhlu Tauš přestřelil, ale o pár vteřin později už mířil Jeslínek do tyče! I domácí se dostali do velké šance, a to hned v následující minutě. Zpoza branky našel Sikora Bryneckého, ten nepřekonal Lundella. Z protiútoku se dostávali do šance hosté, zasáhnout musel nedovoleně Kolarz a dostal po zásluze dvě minuty. Domácí se dlouho v oslabení dobře bránili, ale pak hosté dostali kotouč rychle do pásma, najetý Eiselt dostal pěknou rychlou přihrávku, ale těsně minul odkrytou branku. Ve 28. minutě nejprve minul zblízka Vala, aby o pár vteřin později srazil nešetrně Pulpán Kotáska a dostal 2+10 za zásah do hlav a krku. V přesilovce pálil od modré Lašek, ale těsně minul. Následně musel Valent likvidovat nebezpečnou šanci Skořepy. Když už byli hosté v pěti, dokázali se domácí přece jen prosadit. Po přihrávce Bryneckého se trefil přesně Kolarz - 1:0. Poté málem uspěl dvakrát Štefanka, ale jeho první pokus našel Lundell v lapačce a druhé nahození nedokázal dorzit dotírající Vala. Hra se poté výrazně zrychlila a nabrala na tempu. Domácí mohli zvýšit, ale Evanův pokus zlikvidoval Lundellův beton a Vala v úniku 2 na 1 nepřihrál přesně. Piechovi následně i v jeho druhé šanci na poslední chvíli kotouč utekl. Hosté tak předvedli výbornou půlminutovku. Bombic nejprve trefil Valentův beton, pak zblízka Tauš nedorazil kotouč za brankovou čáru, ale napotřetí už byli chomutovští úspěšní. Střelu Haška ještě Valent vyrazil, ale Jeslínek už dorazil kotouč přesně k tyči - 1:1. Strhnout vedení zpět na domácí stranu mohl Piecha, který si pěkně pokryl kotouč ale za gólmanova záda jej nedostal.

Ve 44. minutě pustila domácí obrana až před Valenta Tauše, ale jeho bekhend domácí brankář s obtížemi zachytil. O minutu později dostal výbornou přihrávku od Pulpána na modrou Mikšovic a svůj nájezd zakončil bekhendovou střelou mezi betony domácího brankáře – 1:2. Hosté si chtěli vedení zkušeně hlídat, a docela se jim to dařilo. Kotáska nepustili individuálně přes střední pásmo, navíc Hašek vyprášil z levé strany Valentův beton. V 51. minutě měli diváci možnost shlédnout dvě nádherné střely od modré. Nejprve Kolarz trefil břevno a na druhé straně Bombic jen o pár centimetrů břevno minul a ustřelil víčko z láhve domácího gólmana. Pak musel zasahovat domácí brankář, který zlikvidoval střelu Domina, i hostující Lundell, který musel vyrazit ránu Piechy. O pár vteřin později chytil chomutovský brankář i velkou šanci Semana, který nedorazil kotouč za jeho záda. V úvodu 56. minuty dostali domácí výhodu přesilové hry 4 na 3 a dokázali ji využít. Piecha našel přesně u pravé tyče Kotáska, který trefil přesně – 2:2. Po vyrovnávací brance to zkusili Kolarz i Pulpán, ale ani jeden nedokázal skórovat. Zbytek třetiny už se pak jen dohrál a bylo jasné, že musí rozhodnout minimálně prodloužení. V tom ale fauloval Vala a domácí se museli bránit ve třech proti čtyřem. Hosté zavřeli Pantery v pásmu a ostřelovali Valenta, i když jen od modré. Pulpán s Bombiček se však tak dlouho zastřelovali, až si kotouč cestu do sítě našel. Domácí už sice byli ve čtyřech, ale ani to jim už nepomohlo. Čtvrtá rána, konkrétně z hole Františka Bombice už totiž zapadla za dlouho ostřelovaného Valenta – 2:3.