Reportáže

Parádní derby rozhodlo až prodloužení

Napsal 28.01.2006 Martin Bocian
C h o m u t o v - V sobotu odpoledne nastoupili na ČEZ stadionu chomutovští hokejisté ke čtvrtému regionálnímu derby proti Ústí nad Labem. Oba celky nabídly divákům vše, co má pravý hokejový zápas obsahovat. Napětí, drama, krásné akce i tvrdé souboje. Pouze góly dlouho chyběly. Jako první se ve 32. minutě prosadili hosté, zásluhou přesné trefy Finka. Za Chomutov odpověděl v přesilové hře Milan Kostourek. Jenže Lvi ještě do druhé přestávky znovu strhli vedení na svou stranu. Vyrovnávací branka Ladislava Bouška nasměrovala zápas do prodloužení, ve kterém Jakub Grof rozhodl o tom, že premiérový bod poputuje do krajského města.
44. so 28.1.2006
CHM
2:3p(0:0, 1:2, 1:0 - 0:1)
UNL
Chomutov
Podolka - Martínek, Poživil, Szakal, Černý, Révay, Trefný, Jakub Šulc - Boušek, Kostourek, Charousek - Pražák, Koláček, Jan Šulc - Jíra, Mikšovic, Malát
Ústí n.L.
Sáblík - Drábek, Grof, Hořava, Klobouček, Jan Kudrna, Mazanec, Vála, Zápotočný - Antoš, Červenka, Eiselt - Fink, Havel, Jankových - Jech, Klimt, Jiří Kudrna - Pazourek, Slížek, Sýkora

Shrnutí

Hned od úvodních vteřin se bylo na co dívat. První velké šance na obou stranách přišly ve 4. minutě. Nejprve Pazourkova bomba z pravé strany zazvonila o tyč chomutovské svatyně a hned z protiútoku nepřekonal gólmana Sáblíka dorážející Kostourek. Svižný hokej pokračoval i nadále. V 8. minutě se řítil sám na bránu Klimt, ale Podolka vymrštil svoji lapačku a jeho pokus zneškodnil. Domácí kontrovali akcí Jíry. Na jeho otálení se střelou se ovšem nemohl dívat ústecký obránce Grof a raději vychýlil branku ze svého postavení. Byl za to sice vyloučen, ale KLH ze své početní výhody nic nevytěžil.

V 16. minutě přenechal Jech do tandemu kotouč Červenkovi, s jehož pokusem si však Podolka bez větších potíží poradil. Na opačné straně se zase Charousek snažil dorážek předchozí nahození Bouška. Ovšem také Sáblík byl pozorný. V samém závěru první třetiny dvakrát pálil od modré čáry Szakal, ústeckého brankáře ale nepřekonal. A tak se do kabin odcházelo za nerozhodného stavu 0:0.


V nastoleném tempu pokračovala obě mužstva i po přestávce, dokonce ho ještě o trochu zvýšila. Hned po dvaceti vteřinách vybídl Boušek ke skórování Kostourka, jenž z bezprostřední blízkosti minul. Nedlouho poté si oba spolupráci zopakovali. Tentokrát neměl dostatek prostoru pro zakončení Boušek. Vzrůstající nápor domácích mohl korunovat při vlastním oslabení Jan Šulc, ale brankář Sáblík uhájil čistý štít. Naopak vedení se ujali hosté. Nešťastnou rozehrávku Chomutova zachytil Slížek, naservíroval kotouč Patriku Finkovi, který měl před sebou odkrytou bránu - 0:1.

Kdo ví, jak by se utkání vyvíjelo, kdyby o chvíli později zvýšil Pazourek na rozdíl dvou gólů. Místo toho chomutovští vyrovnali. Martínkova střela v přesilové hře se od zadního hrazení odrazila k Milanu Kostourkovi, a ten se ani z ostrého úhlu nemýlil - 1:1. Ovšem z nerozhodného stavu se domácí neradovali dlouho. Po Sýkorově vyhraném buly vrátil Ústí vedení Vítězslav Jankových - 1:2.


Do třetí dvacetiminutovky nastupovali hráči Chomutova odhodláni znovu stáhnout soupeřův náskok. Ovšem aktivita byla na hokejkách ústeckých Lvů. Ve 45. minutě se dostali do přečíslení 3 na 1, sehráli ho excelentně a dokonce vstřelili třetí gól. Jedinou vadou na kráse bylo, že padl do posunuté klece, proto nemohl být uznán. O minutu později zasáhla Havlova hokejka Szakalův obličej, a protože se na ledě objevila krev, měli domácí k dispozici čtyřminutovou přesilovku. A nabídnutou šanci využili. Koláček vyslal na steč Ladislava Bouška, jenž svůj nájezd s přehledem proměnil - 2:2.

Hned poté následovalo další vyloučení a Slovan se více než minutu musel bránit v oslabení ve třech proti pěti. Respektive moc bránit se nemusel, jelikož chomutovští během té doby nevyslali na Sáblíka ani jednu střelu. V závěru základní hrací doby už nechtělo ani jedno mužstvo udělat zbytečnou chybu, kterou by se připravilo o bodový zisk. Přesto mohlo přijít rozhodnutí. V 55. minutě stáli při Chomutovu snad všichni hokejoví svatí, když nepovedená střela pomalu projela Podolkovým brankovištěm, ale nikdo z dorážejících ji nedokázal dopravit do sítě.


Na řadu proto přišlo prodloužení, ve kterém měla obě mužstva k dispozici přesilovou hru. Rozuzlení dramatické zápletky přinesla až tvrdá střela Jakuba Grofa od modré čáry - 2:3.

Ohlasy trenérů

Vladimír Petrovka (Chomutov): „ Před utkáním bychom asi bod brali, ale vzhledem k tomu, že zápas se vyvíjel pro nás velmi dobře, měli jsme mnoho přesilových her, hlavně pět na tři a nedokázali jsme se s nimi vypořádat, tak je pro nás bod zklamání. Myslím si, že jsme dneska byli lepší.
Je osm zápasů do konce základní části a do Berouna jedeme s cílem zvítězit.

Pavel Hynek (Ústí n. Labem): „ Bylo to úporné utkání, houževnaté, mnoho osobních soubojů o čemž hovoří i poměr vyloučených na obou stranách přes deset. Hru jsme později zkorigovali na tři pětky, protože ve čtyřech pětkách bychom tady zmrzli. Hra v přesilovkách se nám nedařila, chyběla finální střela a důraz před brankou. Vzhledem k tomu vývoji jsme rádi, že jsme dokázali alespoň uhrát druhý bod v prodloužení. Já nikdy nemám ve zvyku hodnotit po utkání výkony rozhodčích, protože tam hrají roli emoce, ale dnes to v emocích není a říkám, že dnes je to k smíchu. Rozhodčí dnes na kvalitu utkání prostě nestačil. Ze zápasu udělal jednoduše bramboračku.

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov