Reportáže

Na břehu Vajgaru opět bez vítězství

Napsal 21.01.2006 Jan Wirkner, Libor Kult
C h o m u t o v - Zápas 42.kola mezi dvěma týmy KLH byl pro obě mužstva nesmírně důležitý. Domácí Jindřichův Hradec potřeboval výhru v boji o záchranu v první lize, hostující Chomutov naopak počítá každý bod v souboji o co nejlepší pozici v play-off. Silnější motivací v první třetině se ukázala snaha vyhnout se nepříjemné baráži s celky z druhé ligy. Jihočeši po ní vedli zásluhou Mertla s Vašíčkem 2:0. Svěřenci trenéra Kýhose však nesložili zbraně a ve zbytku utkání se jim podařilo alespoň vyrovnat. Nejprve Mikšovic a po něm Milan Kostourek poslali střetnutí do prodloužení, v němž bonusový bod získal domácí celek díky brance Davida Kupce. Severočeši tak znovu poklesli na čtvrté místo, kde ztrácejí dva body na tandem Kometa-Mladá Boleslav před sebou.
42. so 21.1.2006
JHR
3:2p(2:0, 0:1, 0:1 - 1:0)
CHM
Jindřichův Hradec
Jež - Vašíček, Klimeš, Procházka, Kolář, Horák, Zapletal, Tesařík - Hanzal, Bílek, Šperger - Škoda, Kašpárek, Kupec - Kocar, Davídek, Mrkvička - Fiala, Špaček, Kratěna - Mertl
Chomutov
Podolka - Martínek, Trefný, Szakal, K. Charousek, Kasík, Černý - Boušek, Šíp, J. Charousek - Jánský, Koláček, Kostourek - Buchal, Mikšovic, Malát - Jíra.

Shrnutí

Hned v úvodních vteřinách zápasu se jeden na jednoho snažil prosadit chomutovský Boušek, ale Ježe v brance Vajgaru nepřekonal. Na druhé straně svižného úvodu sahal po puku v brankovišti Šperger. V minutě páté se před Podolku prokličkoval Tomáš Mertl, ale i chomutovský gólman byl pozorný. Duo Kocar Kupec se o minutu později dostali do přečíslení 2 na 1 a Podolka musel nadvakrát zasahovat. Vajgar šel do vedení v 9. minutě. Tomáš Mertl se uvolnil, najel si až před Podolku a backhandovou střelou ho prostřelil - 1:0. V polovině úvodní třetiny měl hezkou příležitost Jiří Charousek. První přesilovku si Vajgar zahrál na konci 11. minuty, během které dvakrát velmi tvrdě pálil Robert Procházka. V 17. minutě mohl ze vzduchu tečovat puk za Ježova záda Jánský, ale kotouč jen těsně minul. Minutu a půl před prvním hvizdem od modré vypálil Jiří Vašíček a prostřelil vše, co mu stálo v cestě a s pomocí brankáře Podolky zvýšil na 2:0.

V úvodu šli domácí do čtyř, ale oslabení sehráli poměrně s přehledem. Podolku v početní nevýhodě prověřil Fiala, který trefil jeho lapačku. Ve 24. minutě nejprve na Ježe nebezpečně střílel Boušek a z následného protiútoku 3 na 1 ujeli domácí, jenže finále akce se Adamu Kašpárkovi nepovedlo. O minutku později zavezl Mertl kotouč před Podolku, kde číhal Vladimír Škoda, který jen těsně minul branku. Domácí ve 29. minutě špatně střídali a dostali dvouminutový trest. Chomutov dokázal Vajgar zatlačit do jejich třetiny a od modré nebezpečně pálili hostující obránci Martínek a Kasík. Hezkou příležitost měl ve 32. minutě Bílek, který byl tísněn hostující obranou a jeho střela postrádala důraz. O další dvě minuty Mertl z rohu kluziště nahrál najíždějícímu Vašíčkovi, který prudce vystřelil. Podolka neměl kotouč zcela pod kontrolou, Jihočeši se snažili kotouč dotlačit za brankovou čáru, jenže předčasný hvizd hlavního sudího tyto snahy ukončil. Ve 38. minutě hosté snížili, Ježe překonal Stanislav Mikšovic.

Chomutov vstoupil do třetí třetiny útočně. Hned v 41. minutě se Boušek se Šípem marně snažili překonat vynikajícího Ježe. O dvě minuty později hráli domácí přesilovku, během které měl gól na holi Lukáš Fiala. Celých 41 vteřin hráli domácí dvojnásobnou přesilovku, kterou však využít nedokázali. Nejblíže měl ke gólu Robert Procházka, který svou bombou od modré rozezvučel tyč Podolkovy branky. Ve 46. minutě vyrobil jeden z domácích obránců hrubku za vlastní brankou, kterou Chomutov potrestal. Zpoza branky nahrával ex-hradecký Kamil Koláček a zcela nepokrytý Milan Kostourek vyrovnal - 2:2. I další minuty přinesly šance na obou stranách. Tu největší měl ve 48. minutě kapitán Jaroslav Kocar, který v brejku se Zdeňkem Špergerem mířil do rohu branky, ale Podolka excelentním zákrokem svou lapačkou domácímu útočníku radost zkazil. Na druhé straně se mohl do listiny střelců zapsat Ladislav Boušek, ale trefil jen výstroj domácího strážce svatyně. V minutě 51. střílel švihem Hanzal a jeho tečovaná střela skončila na brance. Pět minut před třetí sirénou do boční konstrukce mířil Mikšovic. O minutu později byl hodně přísně vyloučen Klimeš a Vajgar se bránil tlaku hostů. Skvělou střeleckou příležitost promarnil kapitán hostů Radek Šíp. Ještě minutu před koncem tutovku spálil Jiří Charousek.

Prodloužení mohlo velmi rychle skončit, protože hned v prvních vteřinách nastaveného času se hosté dostali do přečíslení, ale vynikající Jež střelu vytěsnil mimo tyče. O minutu později mohli ujet do brejku Kocar s Kupcem, jenže první jmenovaný byl nedovoleně zastaven, avšak zákrok zůstal nepotrestán. V minutě 64. střílel přes obránce Mertl a na druhé straně mohl ujíždět sám na Ježe jeden z chomutovských a Robert Horák musel faulovat. Jen o pár vteřin později likvidačním faulem srazil Jánský Tesaříka a vykoledoval si trest 2+10 min. Ve hře 3 na 3 bylo na ledě hodně prostoru, čehož dokázal využít David Kupec, který 25 vteřin před koncem prostřelil Podolku mezi jeho betony a rozhodl o dvoubodové výhře Vajgaru.

Ohlasy trenérů

Jiří Veber (Jindřichův Hradec): „My bojujeme až do konce. Před dnešním zápasem jsme chtěli vybojovat tři body, první polovina zápasu tomu i odpovídala. Pak jsme přestali hrát, šance, co jsme měli jsme nedokázali proměnit. Hosté vyrovnali po našich individuálních chybách. V prodloužení se k nám přiklonilo štěstí a vybojovali jsme dva body.“

Vladimír Petrovka (Chomutov): „Nám trvalo prvních 20 minut než jsme si uvědomili, že musíme hrát na 100%. Domácí získali vedení, ale od druhé třetiny jsme se zlepšili. O celém utkání rozhodla závěrečná třetina, kdy měli domácí dvě obrovské šance v přesilovce 5 na 3. My jsme vyrovnali, ale v závěru utkání jsme již neskórovali. Jeli jsme si do Hradce pro tři body, jeden je zklamáním.“