Reportáže

Chomutov nedovolil Mladé Boleslav ani branku

Napsal 23.11.2005 Tomáš Horáček, Martin Bocian
C h o m u t o v – V posledním kole první poloviny soutěže přijela na chomutovský led Mladá Boleslav. Domácí chtěli soupeři oplatit porážku z prvního vzájemného střetnutí, a tak začali hned od úvodních minut aktivně. Už v 6. minutě je poslal do vedení přesnou dorážkou Charousek – 1:0. To byl ale také na dlouho jediný gól, který diváci viděli. Až na začátku třetí třetiny zvýšil ve vlastním oslabení Šíp náskok svého mužstva na dvougólový. V závěru se hosté odhodlali k power play a dvacet vteřin před koncem zpečetil výsledek Boušek – 3:0.
26. st 23.11.2005
CHM
3:0(1:0, 0:0 2:0)
MBL
Chomutov
Horčička - Martínek, Poživil, Nosek, Trefný, Szakal, Jakub Šulc, Chatrnúch, Černý - Boušek, Šíp, Polodna - Pražák, Kostourek, Charousek - Jíra, Mikšovic, Polanský - Jánský, Jan Šulc, Malát
Ml.Boleslav
Mařík - Vyhlídal, Štrach, Klimeš, Šrek, Čech, Drábek - Pospíšil, Fadrný, Nouza - Nedorost, Langhammer, M. Krupka - Beck, Hradecký, Kocák - L. Krupka, Vrbata

Shrnutí

První třetina příliš hokejové krásy nepřinesla. Vinou častých vyloučení se jak hosté, tak i domácí nemohli dostat do řádného tempa. Aktivnější však byli přece jen Chomutovští a tím, kdo se poprvé mohl zapotil, byl mladoboleslavský brankář. V přesilovce ze 3. minuty ovšem příliš práce neměl a jediným vzrušujícím momentem se tak stal zákrok jednoho ze Středočechů na kapitána Šípa, který poté musel odejít na ošetřovnu.

Domácí se tlačili více do útoku a odměnou jim byl gól z 6. minuty - Nosek vyzkoušel Maříkovu pozornost, hostující brankář vyrazil a nikým nehlídán Jiří Charousek poslal z úhlu puk do odkryté klece, 1:0. Po vstřelené brance domácí ještě více ožili a dalším, kdo mohl změnit skóre byl Polanský, ale Maříkova lapačka byla na správném místě.

Od 9. minuty, kdy si šli za „katr“ sednout po vzájemné potyčce Martínek s Vrbatou, došlo k vlně vyloučení. Hosté hráli přesilovku 4 proti 3 a nebezpečně v ní dorážel Nouza, ale Horčička na brankové čáře lapil. Poté, k nevoli chomutovských fanoušků, vyloučil hlavní sudí dalšího Severočecha, ale Boleslav se ve zkrácené početní výhodě již neprosadila. Pospíšil si naopak zahrál svou hokejkou v obličeji Charouska…k překvapení domácích byl vyloučen jen na dvě minuty, přestože musel být chomutovský hráč odveden na šití.

Od 15. minuty se hra uklidnila a Chomutov zahrozil střelou Martínka. Tvrdou ránu Mařík pokryl. Velkou šanci hostů spálil v 17. minutě Vrbata, když se dostal po chybě domácích beků k puku, ale v blízkosti Horčičkovy svatyně přestřelil. Do konce úvodního dějství nejprve zahrozil v 18. minutě Jíra z dorážky a na straně hostů Langhammer. Obě šance zůstaly nevyužity a do šaten se šlo za jednogólového náskoku Chomutovských.


Do druhé dvacetiminutovky vstoupili lépe hosté. V přesilové hře z 21. minuty si vypracovali dvě šance. Nejprve nepropálil Horčičku Nouza a poté si na domácího gólmana nepřišel ani z první střílející Pospíšil. Početní výhodu dostali poté i Severočeši, ale Polodna pálil jen do připraveného Maříka a s Noskovou střelou si mladoboleslavský brankář také poradil.

Ve 30. minutě vyslal na Maříka tvrdou střelu Chatrnůch a Jíra dorážel pouze do připraveného betonu. Na druhé straně se o několik vteřin později prodral až před Horčičku Klimeš, ale jeho střela minula o pár centimetrů pravou tyč Horčičkovy brány. Jednalo se o první velkou šanci Mladé Boleslavi. Lépe hrající Středočeši si vytvořili další hrozbu ve 35. minutě, kdy se nikým neohrožován Šrek objevil před domácí brankou, ale proti změně stavu byla chomutovská opora, Horčička.

V poslední minutě prostředního dějství mohl nejprve zvýšit Polodna, ale červenou mu vystavil opět Maříkův beton. Poté měla obrovskou možnost na srovnání stavu i Mladá Boleslav. Dva „bruslaři“ ujeli na jediného obránce Chomutova. Akci nezakončili špatně, ovšem štěstí jim nepřálo, po přihrávce Becka na Kocáka rozezvonil druhý jmenovaný břevno!

Ve druhé třetině diváci gól neviděli. Blíže ke vstřelení branky měli hosté, nejprve ve 30. minutě Klimeš a v poslední minutě nepřála štěstěna Kocákovi.


Do třetí třetiny vlétli domácí a hned za 100 vteřin měl možnost zvýšit Jíra, poté co se řítil sám na Maříka. Dnes mu však nebylo přáno, s jeho kličkou si hostující brankář poradil. O minutu později se rodila velká šance Středočechů, když mohl na bránu domácích jet osamocený Hradecký. Jánský včas zakročil, ale nedovoleně a tak si šel odpykat dvouminutový trest. Místo toho, aby hosté uzamkli svého soupeře v obranném pásmu, vyrobil Vyhlídal na modré čáře chybu a Radek Šíp mohl ujíždět na boleslavského gólmana. Tentokrát byl úspěšnější chomutovský hokejista, který parádní forhendovou kličkou zvýšil šanci na zisk tří bodů, 2:0.

Chomutovským borcům přinesla druhá trefa do černého klid na hokejky, ale do útoku se přehnaně nehrnuli. V poklidu kontrolují střední pásmo a hrozí jen sporadicky. V 53. minutě Jíra, dnes již po několikáté, nebezpečně ohrožuje klec Středočechů.

„Bruslařům“ z Mladé Boleslavi se nedaří po inkasované brance příliš kvalitní rozehrávky a díky pozorné hře chomutovských hokejistů se nedostávají do žádné vyložené šance. Bojuje se tvrdě u mantinelů, KLH důsledně napadá a Středočeši dnes neznají klíč k úspěchu. Minutu a pět sekund před koncem základní hrací doby odvolává Boleslav Maříka z branky. Vhazuje se v obranném pásmu domácích, avšak hosté nepřesně rozehrávají. Pas obdrží Ladislav Boušek a definitivně odstřeluje Středočechy ze zápasu a ukončuje jejich sérii bez prohry, 3:0.

Třešničkou na chomutovském dortu je skutečnost, že Luboš Horčička dnes nepustil za svá záda jedinou střelu, připisuje si zaslouženě pátou nulu v sezóně a upevňuje si první místo v hodnocení gólmanů I. ligy.

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (trenér KLH Chomutov): „Výsledky Mladé Boleslavi po příchodu Jana Neliby v nás budili respekt, což se projevilo zejména ve vstupu do utkání. Myslím, že jsme dnes předvedli nejlepší výkon v sezoně. Do puntíku jsme splnili všechny taktické pokyny, které jsme si před duelem řekli. Všichni ohromně bojovali. Každý z hráčů nechal na ledě duši, když tam byl.

Jan Neliba (trenér BK Mladá Boleslav): „Byl to vyrovnaný zápas, v němž Chomutov zaslouženě vyhrál. My jsme dvakrát jeli sami na bránu, ale neproměnili jsme nic. Nepovedli se nám přesilovky v první třetině, což také spolurozhodovalo. Dalším klíčovým momentem bylo, že jsme inkasovali při vlastní přesilovce. Bez vstřeleného gólu můžeme těžko pomýšlet na body.

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov