Reportáže

Rozhodlo proměňování přesilovek a chyba Suchana

Napsal 22.10.2005 David Matula, Libor Kult
C h o m u t o v - Po těsných porážkách v Mladé Boleslavi a Ostravě si svěřenci trenéra Kýhose spravili chuť v utkání s Duklou Jihlava. Domácí do střetnutí vlétli s obrovským nasazením a chutí. Jejich snažení bylo odměněno už ve 4.minutě. Suchan vyhazoval z rohu, ale našel pouze Ladislava Bouška, který se snadno dostal k vedoucí brance Severočechů. Dvě přesilovkové trefy Radka Šípa přinesly klid na hokejky Chomutovských. Ten demonstroval krásnou akcí Milan Kostourek, jenž uzavřel gólový účet bitvy. Pozorná obrana pomohla výbornému Luboši Horčičkovi ke třetímu čistému kontu v sezoně.
15. so 22.10.2005
CHM
4:0(2:0, 0:0, 2:0)
JIH
Chomutov
Horčička - Martínek, O. Poživil, Jakub Šulc, Nosek, Trefný, Černý - Jíra, Koláček, Polodna - Boušek, Šíp, Charousek - Stavenský, Kostourek, Polanský - Buchal, Mikšovic, Malát - Jan Šulc
Jihlava
Suchan - Šmarda, Malena, Staněk, Duben, Dobrovolný, Rýgl, Lukačovič - Rytnauer, Bakus, Hodek - Říha, Hlouch, Čachotský - Lazorišák, Altrichter, Fiedler - Blanár, Havel, Polák

Shrnutí

Domácí hokejisté do střetnutí doslova vlétli a jejich úvodní nápor musel ustát brankář Dukly. Zejména střely Radka Šípa a Ladislava Bouška volaly po brance. Úvod utkání dost podstatně ovlivnila vyloučení. Jako první usedl na trestnou lavici domácí Polanský. Hosté z Vysočiny ale početní výhodu využít nedokázali, ba naopak sami inkasovali po chybné rozehrávce Suchana. Ten přihrál přímo na hůl Ladislava Bouška a pro toho už potom nebyl problém skórovat do odkryté klece-1:0. V končící páté minutě se poprvé ukázala nově sestavená trojka Stavenský,Charousek, Kostourek roztočila pořádný kolotoč před hostující brankou. V čase 6:31 dostali domácí výhodu jednoho muže v poli, potrestaným hráčem byl Malena. Chomutovští nabídnutou výhodou nepohrdli a po ose Boušek, Charousek se přesně trefil kapitán Chomutova Radek Šíp-2:0. Jihlava se z úvodního tlaku a dvou inkasovaných branek jen těžce otřepávala a poprvé si vytvořila větší tlak až na konci osmé minuty, který vyústil ve vyloučení Stavenského. V přesilové hře se ve 100% šanci objevil sám před Horčičkou hostující kapitán Bakus, ale jeho nepříjemnou střelu mezi ruku a tělo domácí jednička pokryla. Další hostující pokusy Dobrovolného a Dubna opět bezpečně kryje Luboš Horčička. Už v plném počtu hráčů na ledě se pěknou táhlou střelou prezentoval Stanislav Mikšovic, ale jeho pokus jen těsně minul pravou tyč. Na konci dvanácté minuty byl vyloučen domácí Buchal a hned po pár vteřinách prověřil Horčičku Staněk. Jeho střelu však domácí opora chytila efektivním semaforem. Jihlavští si v přesilové hře nic nevytvořili a naopak velké starosti jim dělala dvojice Šíp, Boušek. Necelých pět minut před koncem úvodních dvaceti minut si domácí vytvořili drtivý tlak. Útočná řada Kamila Koláčka hostům řádně zatápěla. Dobrovolný si ve zmatku málem dal vlastence a v zápětí přihrávku Kamila Koláčka promáchl Polodna. Vše ukončilo vyloučení Rýgla. Z přesilové hry ale modrobílí nic nevytěžili. Před koncem prvního dějství trochu vzplály emoce. Nejprve byl v čase 18:38 vyloučen domácí obránce Černý. Za pár chvil k němu usedl i Kostourek a tak rozhodčí poslal obdobně jako v Jihlavě Chomutovské na konci třetiny do tří. To se nelíbilo domácí opoře Radkovi Šípovi a rozhodčí mu udělil desetiminutový osobní trest. Chomutov tak dostal v úvodní třetině 20 trestných minut, přesto ji vyhrál 2:0.

Druhou třetinu začali hosté s výhodou dvou hráčů v poli, využít ji však nedokázali. Dobrou práci odvedl zejména robustní bek Petr Martínek. Ve chvíli kdy se vyloučený Černý vrátil na led, pálil hodně nebezpečně Hodek, ale Horčička jeho pokus kryl, ač chvilku nevěděl kde puk má. Jihlavská přesilová hra pokračovala, nedůslednost Noska málem potrestal Rýgl, který tečoval nahození Šmardy jen těsně mimo. Další šanci měl exchomutovský Petr Altrichter, který zůstal sám nepokryt na útočné modré, ale jeho střelu mezi betony Horčička vytěsnil. V čase 26:13 při početní výhodě pálil tvrdě Jan Šulc a nebezpečně dorážel Charousek, který byl nedovoleně atakován Dubnem a Chomutovští tak dostali kratičkou výhodu zahrát si 5 na 3. Ve vlastním oslabení se sám na Horčičku řítil Hlouch, který vystihl špatnou Polodnovu zadovku. Domácí gólman se však vyznamenal a ještě než něco hostující útočník vymyslel, stačil mu puk vypíchnout. Na druhé straně se řítil sám na Suchana Charousek, ale ani jeho bekendový blafák úspěch neslavil. V polovině utkání byl vyloučen domácí Trefný. Domácí opora mezi tyčemi se řádně zapotila zejména při tvrdé střele Dubna. Dukla ale ani tuto výhodu využít nedokázala, zejména díky domácí objetavosti. Bouři nevole sklidil hlavní rozhodčí, když přehlídl dva nedovolené zákroky na domácího Polodnu. Hra se poté dost přitvrdila tvrdým atakem se prezentoval Nosek na Hodka a vyfasoval za to 2+10min. V následné přesilovce tečoval jen těsně mimo Čachotský a Havel sám před Horčičkou prováhal pravý okamžik. V závěru druhé třetiny se Dukla prohnala útočným pásmem a hostující Altrichter se dokonce dožadoval branky. Ovšem bylo mu to marné, jelikož branku viděl asi jen on sám. V úplném závěru upaloval sám na Suchana Charousek. Dokázal si hostujícího brankáře položit, ale přesně zakončit už nezvládl. Po 40 minutách tak byl stav stále 2:0 pro Chomutov.

Úvod třetího dějství obstaral opět domácí tlak. Buchal pálil z otočky jen těsně mimo, následné akce Koláčka a Jíry, také úspěch nepřinesly. V čase 42:34 zasáhl nechtěně Hlouch v obličeji Polodnu a šel si odpočinout na dvě minuty. Ovšem u časoměřičů se zdržel jen 38 vteřin. Jelikož jeho trest ukončil přesnou a tvrdou ranou Radek Šíp-3:0. Ten si našel propadlý puk a z otočky napálil puk přesně k tyči. Na konci šesté minuty to už mohlo být 4:0. Milan Kostourek si obhodil vyjetého Suchana a zakončil do opuštěné branky. Hlavní rozhodčí branku ale neuznal, jelikož se rozhodl vyloučit oba kapitány. Stav tak i nadále trval 3:0. V sedmé minutě byl blízko snížení Havel jeho pokus propadl Horčičkovi těsně kolem tyče. V polovině třetí třetiny se ale přece jen mohl Milan Kostourek radovat. Krásně si vychutnal dvojici Rýgl, Suchan. Nejprve si krásně obhodil hostujícího obránce a následně si položil Suchana a s přehledem zasunul-4:0. Duklu čtvrtá branka položila a Chomutovští svůj tlak stupňovali. Jen těsně mimo pálili Mikšovic a Nosek. V přesilové hře potom spálil velkou šanci Boušek, který nechal vyniknout hostujícího gólmana. Pár minut před koncem se dostal sám před hostující branku agilní Charousek, ale na Suchana nevyzrál. V čase 57:30 musel Luboš Horčička ukázat, že si čisté konto zaslouží a v leže vychytal hostujícího střelce Blanára. Závěr utkání se potom dohrával v režii domácích, kteří si v poklidu hlídali vedení a svými nebezpečnými výpady udržovali puk co nejdále od své svatyně. Posledním kdo se dotkl puku byl hostující gólman Jaroslav Suchan. Chomutov tak zaslouženě porazil Duklu Jihlava 4:0.

Nejlepšími hráči utkání byli vyhlášeni: HORČIČKA - BAKUS.

Ohlasy trenérů

Vladimír Petrovka (Chomutov): „Jsme samozřejmě obrovsky spokojeni. Pro vývoj zápasu bylo rozhodující, že už v 7. minutě jsme vedli 2:0. To je proti Jihlavě hodně důležité, protože jakmile jde Jihlava do vedení, tak je hodně těžké výsledek obracet. Jsme rádi, že kluci konečně dali víc branek a hlavně řada Radka Šípa byla vynikající. Hráči věděli, že ta střelba není taková, jaká má být, ale věřili jsme, že se to obrátí.“

Milan Chalupa (Jihlava): „Dneska rozhodl začátek, kdy jsme doslova darovali soupeři vedení. Asi by to vypadalo jinak, kdybychom dali první branku. Náš výkon nebyl ideální, přesto jsme tam několik šancí měli. Bohužel jsme je neproměnili.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov