Reportáže

Torzo chomutovského týmu trápilo favorita do posledních vteřin, na vysněný postup však nedosáhlo

Napsal 05.03.2005 Martin Bocian
C h o m u t o v - Až poslední možný zápas rozhodl o druhém postupujícím do finále letošního ročníku první ligy. Jak České Budějovice, tak Chomutov se potýkaly s neuvěřitelnou marodkou, Severočeši dokonce zapsali na soupisku pouhých 16 hráčů! Možná právě to se projevilo v začátku utkání, kdy už po 26ti vteřinách otevřel skóre Prospal. V 16. minutě však samostatný nájezd zakončil mazáckým způsobem Kamil Koláček - 1:1. Zkušený centr přidal druhou branku ve třetí třetině, kdy využil zaváhání brankáře Chábery - 1:2. Šest a půl minuty před koncem základní hrací doby vyrovnal Hřebejk a opět přišlo ke slovu prodloužení. Už to vypadalo, že budou muset rozhodnout trestná střílení, ale nestalo se. Rozhodčí vyloučili Chomutovu dva hráče a přesilovku 5 na 3 využil Dvořák. Pro hokejisty KLH Chomutov tak sezona skončila, avšak za své výkony v play off si zaslouží uznání.
SF5 so 5.3.2005
CEB
3:2p(1:1, 0:0, 1:1 - 1:0)
CHM
Č. Budějovice
Chábera - Martínek, Mucha, Neckář, Gýna, Jančařík, Krstev, Gřegořek - Dvořák, Prospal, Pletka - Rob, Bělohlav, Šimánek - Havelka, Štraub, Hřebejk
Chomutov
Horčička - Hájek, Šulc Jakub, Nosek, Szakal - Malát, Koláček, Jíra - Sklenička, Šulc Jan, Polodna - Prošek, Hahn, Řepík

Shrnutí

Chomutovští hokejisté podali v semifinálové sérii heroický výkon, a tak o postupujícím musel rozhodnout až pátý zápas v Budvar aréně. Severočeši bojovali nejen proti soupeři, ale také s obrovskou marodkou ve svých řadách a jak se později ukázalo, i proti rozhodčím. Do utkání vinou nemoci a zranění nenastoupili tito hráči: Plaček, Révay, Trefný, Řezníček, Boušek, Buchal, Mikšovic, Pražák, Šíp.

Samotný zápas pak začal bleskovou trefou Václava Prospala, kterému Dvořák předložil kotouč před prázdnou bránu – 1:0. Chomutov se snažil o rychlou odpověď, ale pokusy Řepíka a Jana Šulce úspěch nezajistily. Stejně jako v celém play off měli za sebou hráči KLH výborného brankáře Luboše Horčičku, který si poradil i se střelou Krsteva v 5. minutě. Na opačné straně si Chábera málem srazil do vlastní brány nahození Jíry. Poté hráli domácí přesilovou hru, ve které orazítkovala tyč chomutovské branky tvrdá rána Neckáře. Svěřenci trenéra Kýhose oslabení nakonec přestáli, avšak záhy šli znovu do čtyř. Tentokrát se nejen ubránili, ale navíc ve vlastním oslabení vyrovnali. Kamil Koláček na modré čáře obral o puk Muchu a samostatný nájezd zakončil mazácky provedenou kličkou do forhendu – 1:1. Pozorné obrany obou týmů už změnu stavu do první přestávky nedovolily.

Ve druhé dvacetiminutovce se spíše vylučovalo, a to především na straně hostí. Prvním z potrestaných byl ve 22. minutě Szakal. Ani Bělohlav ani Neckář však na Horčičku nevyzráli. Chomutov si v plném počtu užil pouze 25 vteřin a byl znovu poslán do oslabení. Dlouhá strkanice kvarteta Štraub, Prospal – Jíra, Jakub Šulc, skončila vyloučením pouze posledně jmenovaného. Ani tuto výhodu domácí v gól nepřetavili a vyloučený hráč se vrátil na led. Tentokrát vydržel plný počet hráčů „celých“ 26 vteřin, po nichž musel na trestnou lavici znovu odkráčet mladý Jakub Šulc. Ránu Krsteva a průnik Roba zlikvidoval Horčička. Ve 34. minutě předvedl první chomutovský útok bleskovou kombinaci, kterou zakončoval Koláček střelou do Cháberova betonu. V další přesilovce Jihočechů vypálil zápěstím Prospal, jenže Horčička byl znovu na místě. Další akci tohoto hráče chytil brankář KLH efektně do lapačky a tak stav 1:1 trval i po druhé části.

Začátek třetího dějství Budějovicím nevyšel. Nejenže měli problémy s překonáváním pozorné obrany soupeře, ale ve 46. minutě navíc inkasovali. Po levém křídle se rozjel znovu Kamil Koláček a jeho střela propadla Cháberovi pod rukou až za čáru – 1:2. Ve 49. minutě byl vyloučen Nosek a v nastalé výhodě měl obrovskou šanci Gýna. Sám před Horčičkou nakonec přestřelil jeho svatyni. Vyrovnání se zaplněný stadion dočkal až v 54. minutě, to Štěpán Hřebejk napotřetí dorazil kotouč do sítě – 2:2. Chomutov s vypětím všech sil nerozhodný stav udržel až do závěrečného hvizdu, a tak znovu přišlo na řadu prodloužení.

V nastaveném čase diváci dlouho branku neviděli a zdálo se, že budou muset rozhodnout trestná střílení. Pak ovšem vzali zápas pevně do svých rukou hlavní rozhodčí. Nejprve „přehlédli“ Prospalovo podtržení protihráče po odpískání. V čase 57:00 pak vyloučili Proška, načež domácí fanoušci zasypali střídačku Chomutova odpadky. Pořadatelé měli plné ruce práce, aby zabránili potyčce. Na toto sportovní gesto diváků zareagoval trenér Kýhos hozením jedné z lahví na led. Rozhodčí to nepochopitelně potrestali dvěma minutami za nesportovní chování. Vladimír Kýhos doslova zuřil, chvíli odmítal pustit hráče na led. Nakonec se ale přeci jen pokračovalo a v následné přesilovce 5 na 3 rozhodl o vítězství Budějovic Radek Dvořák - 3:2. Velmi zajímavá atmosféra panovala i po skočení zápasu na tiskové konferenci. Renomovaní novináři, od kterých by se čekala maximální profesionalita a objektivita, začali slovně útočit na trenéra Kýhose... Za zmínku jistě stojí také počet vyloučených hráčů v tomto střetnutí, to se nakonec ustálilo na stavu 3:11!

A i když pro chomutovské hokejisty tímto sezona skončila, za své výkony se nemusí vůbec stydět. Naopak, dokázali připravit jasnému favoritovi velmi krušné chvíle a byli jen maličký krůček od postupu do finále. Všichni příznivci KLH tak mohou být na své miláčky po zásluze pyšní.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač, trenér HC České Budějovice: "Dnes to byl opět velice těžký zápas. Podle mého názoru rozhodlo, stejně jako v celé sérii, tak i dnes trochu štěstí. Někteří hráči hráli se sebezapřením a horečkami již v Chomutově a dnes to vyvrcholilo. Teprve ve tři hodiny jsem mohl říct, kdo vůbec bude schopen nastoupit. Na robruslení nás bylo ráno asi jedenáct. Ale soupeř na tom byl podobně. Tak to prostě je. My jsme nehráli vůbec dobře přesilovky a ty v play - off rozhodují. Psychicky i fyzicky jsme byli hodně unaveni, ale zvládli jsme to a jsme tam."

Vladimír Kýhos, trenér KLH Chomutov: "Já bych chtěl hlavně poděkovat všem našim klukům za to, co předvedli. Na soupisce jsme měli patnáct lidí. Sklátila nás chřipka. Kluci mají horečky, ale je to u obou celků stejné. Chtěl bych tedy opravdu moc poděkovat, že se takhle kluci snažili a odvedli maximum. Myslím si, že jsme s Budějovicemi sehráli i dnes velice vyrovnanou partii."

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov