Aktuální zprávy

Desítka Pirátů míří na ODM! „Jedeme vyhrát,“ hlásí kouč Jan Trefný

Napsala 20.01.2023 Kateřina Kundertová
Už za dva dny vypukne v královéhradeckém kraji Olympiáda dětí a mládeže 2023, kde se v rámci hokejového turnaje představí i desítka Pirátů. Do závěrečné nominace se probojovali brankář Daniel Civiš, obránci Adam Babka, Petr Heller a Jaroslav Procházka, útočníci Daniel Beran, Oliver Kharboutli, Adam Mareš, Filip Novák, Samuel Peksa a David Sedláček.

Už v neděli 22. ledna odstartuje Olympiáda dětí a mládeže 2023, která v královéhradeckém kraji přinese souboje o medaile v deseti zimních sportech. Lední hokej samozřejmě nechybí a Piráti budou mít ve výběru Ústeckého kraje hojné zastoupení.

Hokejový turnaj je vypsán pro hráče ročníku 2008 a mladší. „Jde o velice silný ročník, jako je většina, které v kraji máme. Není podle mě nijak výjimečný,“ říká úvodem hlavní trenér výběru Jan Trefný, jenž v závěrečné nominaci ukázal na deset čistokrevných Pirátů. Obránce Pavel Kůrka v minulých týdnech zamířil do stejné soutěže v Karlových Varech.

    Nominace Ústeckého kraje:

    Brankáři: Daniel Civiš a Adam Voráček.

    Obránci: Adam Babka, Petr Heller, Lukáš Chlouda, Pavel Kůrka, Jaroslav Procházka, Adam Schlosser, Marek Spálenka a Marek Žák.

    Útočníci: Daniel Beran, Adam Nekvinda, David Horák, Oliver Kharboutli, Michal Kváš, Adam Mareš, Filip Novák, Jakub Petružálek, Samuel Peksa, David Sedláček, Jan Trefný a Jan Vladař.

    Rozpis základní skupiny:

    23. ledna:
    14:15 Ústecký kraj – Karlovarský kraj
    19:30 Plzeňský kraj – Ústecký kraj

    24. ledna:
    12:30 Ústecký kraj – Olomoucký kraj
    17:45 Moravskoslezský kraj – Ústecký kraj

    25. ledna:
    12:30 Ústecký kraj – Praha
    17:45 Jihomoravský kraj – Ústecký kraj

Olympijský turnaj bude hraný na dvě skupiny ve Vrchlabí a v Trutnově se sedmi členy, kteří se utkají během tří dnů každý s každým. „Bude to hodně náročné. Rozhodovat se bude ke konci turnaje a budou klíčové charaktery hráčů. I když s hráči pracujeme strašně krátkou dobu a setkáváme se jenom dvakrát v měsíci, apelujeme na ně, protože jestli ten daný hráč bude úspěšný v zápase anebo i celé kariéře rozhodují především charakter, chování a přístup k hokeji,“ upozorňuje.

„Obecně je v mládeži největším kamenem úrazu naše mentální nastavení směrem k hokeji. To bude ten jazýček na vahách, který rozhodne o tom, jestli budeme, nebo nebudeme úspěšní,“ pokračuje Jan Trefný. Jelikož se hrají zápasy na 3 × 15 minut čistého času, mladí hokejisté ze sebe budou muset vydat opravdu všechno.

Ústečtí mladíci první hrací den vyzvou oba západočeské kraje, následně narazí na Olomoucký a Moravskoslezský kraj z opačného konce republiky a základní skupinu uzavřou proti výběru hlavního města a Jihomoravskému kraji.

„Naše skupina je výrazně těžší, což jsem si potvrdil i s dalšími lidmi. U nás je pět týmů, které se o to budou prát velmi intenzivně, bude rozhodovat každý detail a každý gól. Ve druhé skupině jsou dva jasně daní, ale jestli chceme vyhrát, musíme porazit všechny. A my jsme schopní porazit všechny,“ hlásí kouč.

To si mladíci potvrdili při posledních setkáních v rámci projektu VTM. „První dva turnaje jsme všechno prohráli, ale třetí a čtvrtý turnaj jsme všechno vyhráli bez ztráty bodu a s minimálním počtem obdržených branek, i když hráli v podstatě stejní kluci. Na skvělém soustředění, které jsme měli v Chomutově, jsem chlapcům řekl, že jsou pro mě favoriti turnaje, přestože třeba podle celkových a nedávno zveřejněných výsledků to tak není. Nebudeme se nikde schovávat, jedeme tam vyhrát,“ velí bratr zkušeného zadáka, jenž dlouhá léta oblékal i chomutovský dres.

Přestože krajské výběry skládají dohromady ty nejtalentovanější, úspěch může udělat jenom mužstvo… „Hráči se během sezóny v týmu moc nemění, takže je postupně poznáváme a teď už víme, jaký kdo je. Obecně v tomhle ročníku je největší rozdíl v biologickém věku, protože jsou kluci, kteří mají 185 centimetrů a devadesát kilo, díky čemuž dominují. U takových hráčů bude rozhodovat, jak moc budou ochotní pracovat pro tým,“ předesílá.

„Jsou tu kluci, kteří si myslí, že jsou hvězdy, ale žádná hvězda zápas nevyhraje. Vyhraje jen poctivá týmová hra a poctivá hra jednotlivců, jinak to nebude. Pokud si někdo bude jen tak jezdit, rovnou říkám, že nebude hrát,“ varuje Jan Trefný závěrem.