Mladežnický hokej

Závěrečný souhrn akademie: Juniorům zbyly dvě lajny, dorost v závěru posílil

Napsala 18.03.2020 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Ve čtvrtek 12. března vydal výkonný výbor Českého hokeje rozhodnutí o okamžitém ukončení mládežnických soutěží. Na chomutovské juniory to nemělo velký dopad, jelikož se neprobojovali do play-off a sezóna jim skončila pár dní předtím. Dorostenci naopak o vyřazovací boje přišli, díky vítězství v Havířově si je totiž matematicky pojistili.

Junioři skončili v Superpoháru mimo play off, to se nakonec nehrálo

Druhý díl náhradního juniorského programu za nejvyšší soutěž stihl základní skupiny s těžkým postupovým klíčem do vyřazovacích bojů. Piráti v béčku začali dobře, když doma přestříleli ve skvělém zápase Plzeň a následně odvezli bod z Českých Budějovic.

V dalších čtyřech duelech Chomutov padl bez bodu, což rozhodlo, že do play-off nepostoupil. Už bez šance na postup ze skupiny ale poslední únorový den předvedli mladí Piráti na ledě Mladé Boleslavi neskutečný výkon, když s jedenácti hráči do pole urvali vítězství 5:4 po základní hrací době.

„Naše skupina jako taková byla dost silná a vyrovnaná. Na každého soupeře jsme uměli hrát, i když to tak občas nevypadalo. Myslím, že bychom dokázali skupinu ovládnout, kdybychom nedělali zbytečné chyby a nepolevovali v posledních třetinách. Měli jsme největší problém v marodce, spousta kluku byla zraněná a zbyly nám dvě lajny,“ smutní Jakub Veselý.

Na play-off ale stejně nedošlo, těsně před prvním zápasem mezi karlovarskou Energií a Hradcem Králové vydal Český hokej příkaz k okamžitému ukončení všech mládežnických soutěží.

Stejně jako jeho spoluhráči v závěru sezóny i navrátilec ze Spojených států amerických prodělal během ročníku vážné zranění ramene, takže podstoupil operaci a urychleně se vrátil na led. „Od listopadu do ledna jsem netrénoval a vrátit se k trénování ať už v posilovně nebo na ledě bylo velice náročné. Musím poděkovat panu Švehlovi, který mě dal dohromady, a zároveň trenérům Beckovi a Brychtovi, kteří mi dali důvěru a postavili mě do zápasů,“ vypráví dvacetiletý forvard.

„První dva zápasy po delší pauze byly dost zvláštní. Bál jsem se o rameno, a proto jsem se snažil vyhýbat soubojům. Díky panu Brychtovi a mé přítelkyni jsem strach postupně odboural a do zbylých zápasů už jsem šel naplno,“ pokračuje Jakub Veselý. „Celkově jsem se sezónou spokojen i nespokojen. Jsem rád, že jsem dostal šanci, abych si zahrál z A-tým. Zároveň mě mrzí, že jsem se zranil a nedokázal jsem klukům více pomoci.“

Výsledky »           Tabulka »           Statistiky »

STATISTIKY DHL SUPERPOHÁRU

Nejproduktivnější trio: Adam Popelka (4+5), Josef Koláček a Michal Janeček (oba 2+4).
Nejproduktivnější obránci: Jakub Ludvík (1+2) a Dominik Houdek (0+3).
Brankáři: Richard Běhula (6 zápasů – 88,94 %) a Martin Altrichter (1 zápas – 94,34 %).
Nejlepší v hodnocení účasti na ledě: Adam Popelka (+9, -5).
Nejtrestanější hráči: Jakub Veselý (56 tr. minut) a Martin Berčík (33 tr. minut).

CELKOVÉ STATISTIKY JUNIORŮ

Nejproduktivnější trio: Josef Koláček (8+17), Michal Janeček (4+19) a Adam Popelka (10+12).
Nejproduktivnější obránci: Jakub Šuráň (3+10) a Tomáš Jungvirt (3+7).
Brankáři: Richard Běhula (30 zápasů – 91,64 %) a Martin Altrichter (10 zápasů – 93,38 %).
Nejlepší v hodnocení účasti na ledě: Vít Seemann (+18, -8).
Nejtrestanější hráči: Martin Berčík (107 tr. minut) a Jakub Veselý (86 tr. minut).

Dorostenci uhájili pozici pro play-off, nestihli však ani dohrát dlouhodobou část

Chomutovská sedmnáctka vstupovala do nadstavby s pohodlným náskokem na poslední dva týmy tabulky – Přerov a Havlíčkův Brod. Kvůli nejistým výkonům a hlavně sedmizápasové šňůře proher se na ně však Zubři nepříjemně dotahovali.

„Nadstavba pro nás byla náročná, jelikož jsme nezačali moc dobře, ale pak se to zlepšovalo – výsledky i hra. U soupeřů byl velký rozdíl. Při vší úctě k týmům jako je Třemošná, Kobra Praha a podobně, je velký rozdíl hrát potom proti Hradci a Pardubicím. Jsou to týmy, které hrají úplně s jinou intenzitou a nasazením,“ říká Tomáš Šilar.

Rozhodující krok udělali svěřenci Petra Jíra s Kamilen Koláčkem 7. března, kdy překvapili proti houževnatému Havířovu a urvali na ledě soupeře dva body za vyhrané nájezdy. Tím si vytvořili dostatečný bodový odstup, který matematicky pojistil play-off a za konečného rozestavení tabulky by je poslal na lídra z Vítkovic.

„V Havířově rozhodl skvělý týmový výkon a hráči, od kterých se to čeká, zabrali. Byla úleva, že jsme udrželi play-off, protože na chomutovské hráče vždy panují velké nároky. Měli jsme velkou radost a o to horší bylo, když jsem četl prohlášení svazu o zrušení zbytku sezóny,“ dodává patnáctiletý forvard, který nasbíral třicet kanadských bodů.

Výsledky »         Tabulka »           Statistiky »

STATISTIKY VE SKUPINĚ O POŘADÍ V PLAY-OFF

Nejproduktivnější hráči: Tomáš Šilar (4+11), Filip Döring (9+4) a Tadeáš Svoboda (3+10).
Nejproduktivnější obránci: Filip Döring (9+4) a Dominik Perný (3+4).
Brankáři: Matyáš Bajgar (90,71 %) a Daniel Ciple (85,71 %).
Nejlepší v hodnocení účasti na ledě: Jan Ekrt (+27, -13).
Nejtrestanější hráči: Dominik Pavlák (28 tr. minut) a Dominik Perný (26 tr. minut).

CELKOVÉ STATISTIKY DOROSTENCŮ

Nejproduktivnější hráči: Jiří Kulich (23+16), Tadeáš Svoboda (11+21) a Tomáš Šilar (11+19).
Nejproduktivnější obránci: Filip Döring (9+4) a Dominik Perný (3+4).
Brankáři: Matyáš Bajgar (89,25 %) a Daniel Ciple (85,98 %).
Nejlepší v hodnocení účasti na ledě: Jiří Kulich (+32, -15).
Nejtrestanější hráči: Dominik Perný (73 tr. minut) a Josef Rykl (42 tr. minut).