Rozhovory

Pirátské kníry jsou již oholeny, ale radost z dobrého skutku zůstává

Napsal 03.12.2019 Eliška Ratiborská
C h o m u t o v - Z nápadu dvou kamarádů Travise Garona a Luka Slatteryho se stala každoroční akce, která pomáhá po celém světě. Movember, konaný vždy v listopadu, do kterého se může zapojit každý. V tom uplynulém mohli chomutovští fanoušci vídat knírky všech tvarů i barev na obličejích celého pirátského kádru a přitom sami pomoci.

Začátkem listopadu byl vyhlášen pirátský Movember, který měl za úkol nejen poukázat na problémy rakoviny varlat nebo prostaty, duševního zdraví a sebevražd mužů, ale taktéž přispět na chomutovského fanouška Davida Tržického. „Nemůžu říct, že by se jednalo jen o mou zásluhu. Zkrátka se to dalo dohromady podobně jako v jiných klubech, kde se snaží pomáhat. Řekl jsem si, proč bychom se nemohli zapojit taky, když byla příležitost a možnost pomoci klučinovi, který chtěl hrát hokej, ale bohužel nemůže. Každopádně je tu s námi a dá se říct, že patří k nám do týmu,“ uvedl iniciátor Nicolas Hlava.

Piráti mohli pomáhat na ledě i mimo něj. Každý člen kádru vložil do banku 300 korun jako základní příspěvek. Další stovky přibývaly za každý vstřelený gól chomutovských hráčů. „Zapojili se všichni! Hráči, trenéři i realizační tým. Dokonce přispěli peněžními dary i kluci z juniorky a samozřejmě fanoušci, kteří si kupovali knírky a přispívali i většími částkami. Chtěl bych všem moc poděkovat a doufám, že podobná akce se zopakuje,“ řekl vděčně.

Ke konci listopadu mohli o nejhezčí knírek hlasovat chomutovští fanoušci. kteří vybrali Jana Svobodu. Tuto anketu vyhodnotil i sám mladý útočník s touhou pomáhat. „Za mě je to asi Honza Rudovský, ten měl dobrá řídítka a roste mu to, takže palec nahoru,“ smál se.

Na dobrou věc se vybralo přes 25 000 korun. „Je to super! Jsem šťastný, že vše to povedlo a vybralo se dost peněz. I když to není žádná převratná částka, tak si myslím, že každá koruna pomůže Davídkovi k radosti,“ potěšilo ho.

Davídek, kterého trápí vážné zdravotní problémy a v budoucnu by se rád stal hokejovým trenérem, byl jasnou volbou. „Nejdříve jsme koukali na oficiální stránky Movembru a mysleli jsme, že bychom vybranou částku poslali tam. Nakonec nás ale napadlo udělat dobročinnou akci tímto způsobem a pomoci klučinovi, který je z Chomutova, žije naším hokejem a chodí na hokejovou školu. Pomoct právě jemu byla tedy skutečně jednoznačná volba,“ vysvětloval chomutovský odchovanec a rodák.

„Rozhodně nám přinesl štěstí! Sedlo nám to a myslím si, že Davídek se bude chodit koukat na hokej co nejvíc a budeme mu dělat radost,“ hledal důvody pondělní vysoké výhry nad Vsetínem.

S dobročinnými akcemi má pětadvacetiletý chomutovský odchovanec již zkušenosti. „Už v Kadani jsme dělali něco trochu podobného pro děti v nemocnici a nadaci, kdy se vybírali plyšáci a peníze. Bylo to tedy něco podobného a stejně super! Jsem zastáncem toho,  když můžeme pomáhat lidem, kteří nejsou v ideální situaci, neměli bychom váhat,“ řekl na závěr.