Ohlasy po utkání

„Musím zapracovat v posilovně,“ uvědomuje si Luboš Dospěl po debutu v Chance lize

Napsal 06.11.2019 Libor Kult
C h o m u t o v - V prosinci loňského roku doplnil juniory Pirátů, těsně před aktuální reprezentační přestávkou pak Luboš Dospěl debutoval ve druhé nejvyšší soutěži. V souboji na půdě ústeckého Slovanu strávil na ledě něco málo přes čtyři minuty, během kterých stihl i střelu na branku. „V neděli jsem byl doma v Liberci a na extraligový zápas mi volal trenér juniorky Beck, že se v pondělí mám hlásit na tréninku áčka,“ popisuje Luboš Dospěl začátek anabáze v chomutovském A-týmu.

„Samotnou nominaci na zápas v Ústí jsem se dozvěděl na dopoledním rozbruslení v den utkání,“ pokračuje odchovanec Bílých Tygrů. „I když jsem to věděl až v den zápasu, trochu nervózní jsem byl, protože šlo o první zápas tady v áčku. Při rozbruslení před utkáním to ale ze mě spadlo,“ líčí následně.

Nejednalo se však o první bitvy stále ještě osmnáctiletého útočníka mezi dospělými. V sezóně 2017/2018, kdy nastupoval za staršího dorost Žďáru nad Sázavou, si připsal osm druholigových startů – šest v základní části a dva v play-off. „Díky zápasům ve Žďáru jsem věděl, jak to funguje v seniorské šatně i během zápasu. Měl jsem představu, jak na mě chlapi budou reagovat,“ přibližuje.

Tentokrát naskočil o soutěž výše a poznal jiný hokej. „Tady jsou hráči šikovnější a hokej ještě silovější než ve druhé lize, kde je hra pomalejší, protože hráči hodně přemýšlí, co udělají. I týmy ze špičky druhé ligy ale dodržují i taktiku, což jsem sám poznal,“ srovnává.

Chomutovský debut hodnotí podle vlastních slov mírně pozitivně a zároveň ví, co musí nejvíc pilovat. „Se svým výkonem jsem docela spokojený. Na ledě jsem se pokaždé snažil udělat maximum pro tým. Myslím, že střídání mi se povedla a vystřelil jsem i na branku,“ ohlíží se. „Na druhou stranu jsem zjistil, že musím na sobě zapracovat v posilovně, abych zlepšil sílu, protože nejsem tak vysoký,“ usmívá se s ohledem na svou postavu.

V hledišti mu fandil otec, který dělá kustoda mládežnických týmů pod Ještědem. „I když se taťka dozví, že budu hrát, na poslední chvíli, umí si to zařídit, takže byl i v Ústí. Cestou domů mi v autě říkal, že to na první zápas nebylo špatné,“ hlásí Luboš Dospěl mladší. „Celá rodina byla nadšená, i když nikdo z nás šanci takhle brzo nečekal, protože jsem po zranění odehrál jen pět zápasů za juniorku,“ doplňuje ještě mladík, jehož trápily potíže s kolenem.

Dlouhé roky usedával na střídačku, na níž mohl stát nebo stál jeho otec, zažil už však i duel, kdy byl na druhé straně barikády. „Loni v prosinci jsme hráli přípravu s Chomutovem v Liberci a taťka byl na střídačce. Žádné drama doma nebylo, tak uvidíme, až se potkáme v mistráku. Já bych to ale na ledě stejně nevnímal, že taťka stojí na střídačce soupeře,“ rozpovídá se.

Proti Bílým Tygrů zatím za Piráty v soutěžním utkání nenastoupil. Mužstva na sebe nenarazila nebo byl Luboš Dospěl zraněný. „Těším se,“ vyhlíží prosincovou bitvu pod Ještědem. „Přijde rodina a budu mít velkou motivaci kluky porazit, protože je všechny znám. Kdybychom prohráli, doma by se mi pak smáli, že nás porazili,“ je mu jasné.

Někdejší mládežnický reprezentant do 16 i 17 let při otázce na hokejové vzory chvíli přemýšlí a nakonec prozradí, že vyloženě pouze jednoho hráče nesleduje. „Dřív jsem hodně koukal na Petra Nedvěda, když hrál u nás v Liberci. Teď v NHL se dívám na víc hráčů, Výborní jsou Auston Matthews nebo Patrick Kane, ale od každého se ale snažím něco pochytit,“ uzavírá.

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov