DOROST - článek

Sezóna dorostu? Bez lídra, s hokejovějším pojetím, o udržení elity

Napsala 13.09.2019 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Téměř přesně po týdnu se po juniorce rozjedou i mladší kolegové v dorostenecké ELIOD extralize pod vedením koučů Petra Jíry a Kamila Koláčka. Piráti v přípravě odehráli lepší i horší zápasy, dva tituly z domácích přípravných turnajů jim ale nikdo nevezme. Kdo se stane lídrem? Jak velkým strašákem je sestup?

Dorost v přípravě vyhrál dva turnaje i generálku proti pražské Hvězdě

V úvodu letních utkání se chomutovským mladíkům příliš nedařilo, dvakrát nestačili na kladenské Rytíře nebo Hvězdu. Výrazně však přestříleli Třemošnou, a to zásluhou Ondřeje Čech s bilancí 4+2.

Poté přišel na řadu první turnaj v Jihlavě, kde Piráti prohráli jediné dějství z deseti a oslavili celkové vítězství.

V průběhu další vícedenní akce, tentokrát na ledě Kladna, omlazený dorost nestačil doma na norský Lillehammer. V turnaji O Pohár Rytířů si však svěřenci Petra Jíry a Kamila Koláčka poradili se všemi konkurenty a v play-off si přes Litvínov a domácí došli pro další zlato.

V generálce na nadcházející ročník Piráti vyrazili na led pražské Hvězdy, kde si Matyáš Bajgar a Daniel Ciple podělili čas na ledě i čisté konto. O góly se postarali Šimon Rusín a obránce Radek Jenček.

Celé hodnocení přípravy od Petra Jíry naleznete zde.

    Zápasy dorostu v přípravě

    08.08. Rytíři Kladno – Piráti Chomutov 8:2 (2:0, 4:0, 2:2)
    09.08. Piráti Chomutov – HC Meteor Třemošná 7:3 (3:0, 3:0, 1:3)
    13.08. Piráti Chomutov – Rytíři Kladno 3:5 (3:0, 0:3, 0:2)
    14.08. Piráti Chomutov – HC Hvězda Praha 3:4 (0:1, 1:2, 2:1)
    17.–18.08. turnaj v Jihlavě 
    20.08. Piráti Chomutov – HC Kobra Praha 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
    23.08. Piráti Chomutov – IK Lillehammer (NOR) 2:4 (0:2, 1:0, 1:2)
    23.–25.08. turnaj v Kladně 
    30.08. HC Hvězda Praha – Piráti Chomutov 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Citelné odchody nahrazeny z klubů v regionu

Chomutovští mladíci se budou muset vypořádat s citelnými odchody na všech postech. Akce už nebude zakončovat kanonýr Marcel Štefančík nebo další forvardi Ondřej Príhoda a Jakub Kalčík. Pro zahraniční angažmá se rozhodl také tahoun obrany Štěpán Němec, brankář Oliver Šatný odešel do Mladé Boleslavi a zadák David Martínek do nedalekého Litvínova.

Doplnění zvolil trenérský štáb převážně z okolních týmů, což bude podle dosavadních duelů ku prospěchu věci i pro oko diváka. „Letos budeme trochu hokejovější, protože někteří kluci na tom nejsou tak dobře silově, ale zase hokej trochu lépe vidí. Myslím, že by nám to mohlo pomoci,“ hledá pozitiva Petr Jíra.

V přípravě se ukázali noví šikulové, kteří by si mohli podělit roli jednoho lídra. „Máme tři vyrovnané pětky, které můžou dát gól. Právě tím bychom mohli soupeře překvapit, protože například třetí lajna ve složení Šilar, Ekrt a Čech se prosazuje a hraje výborně,“ chválí trenér.

    Aktuální kádr dorostu

    Brankáři: Lukáš Malant, Daniel Ciple, Matyáš Bajgar.
    Obránci: Josef Poch, Jan Strážovský, Jakub Kovár, Martin Pöschl, Šimon Rusín, Adam Frolo, Dominik Perný, Josef Rykl, Radek Jenček, Filip Döring.
    Útočníci: Tadeáš Svoboda, Jan Spudich, Jiří Kulich, Jan Ekrt, Ondřej Čech, Jan Vostiňák, Tomáš Šilar, Jan Rindoš, Dominik Pavlák, Lukáš Koblížek, Pavel Šugár.

Piráti zahájí extraligu venku, doma přivítají Plzeň

Dorostenci k prvnímu utkání vyrazí v pátek 13. září do Třemošné, kde budou chtít navázat na jasný výsledek vzájemného měření sil v přípravě. Otázkou je, o kolik Meteor posílí hráči z Plzně, kteří se nevejdou do kádru.

Právě s indiány se Chomutov střetne doma o den později, v sobotu 14. září. Start otevíracího utkání dorostenecké sezóny v ROCKNET ARÉNĚ je naplánován na 12 hodin a 30 minut.

Následně čeká místní mladíky pražský trojboj! V dalších dvou hracích dnech okusí led Sparty a Hvězdy, hlavní město uzavřou doma 26. září proti Kobře.

Koukal jsem, že to máme těžké. Minulou sezónu jsme měli výborný vstup a pak slabší období. Uvidíme, jak to bude letos. Není to jenom o začátku, ale Třemošnou by to chtělo porazit. Pak mám silnou Plzeň. Uvidíme, sezóna je dlouhá,“ předesílá Jíra.

Už v pátek do Třemošné vyrazí chomutovská sedmnáctka s jasnou taktikou, kterou se bude chtít prezentovat ve všech střetnutích sezóny. „Budeme chtít hrát aktivní hokej, napadat, zatahovat kotouče po křídlech a chodit do předbranového prostoru. Chceme hodně střílet,“ vyjmenovává dílčí akce.

    Prvních pět zápasů chomutovských dorostenců

    1.kolo, pátek 13.09. HC Meteor Třemošná – Piráti Chomutov 16:10
    2.kolo, sobota 14.09. Piráti Chomutov – HC Škoda Plzeň 12:30
    3.kolo, čtvrtek 19.09. HC Sparta Praha – Piráti Chomutov 17:15
    4.kolo, sobota 21.09. HC Hvězda Praha – Piráti Chomutov 12:00
    5.kolo, čtvrtek 26.09. Piráti Chomutov – HC Kobra Praha 18:30

Role kapitána beze změn, dorost povede opět Tadeáš Svoboda.

Kapitána od minulé sezony měnit nebudeme, takže jím bude Tadeáš Svoboda,“ hlásí Petr Jíra za celý trenérský štáb.

A jak vyhlíží sezónu staronový kapitán? „Těším se, až se to zase rozjede,“ vypaluje Tadeáš Svoboda, jenž si přeje povedený vstup do ligy. „Venku je těžké hrát, protože všem týmům se hraje lépe doma. Budeme se snažit vyhrát. Třemošnou a Kobru bychom měli porazit, na Spartu bychom měli jet se čtyřmi lajnami, takže bychom je mohli ubruslit,“ přibližuje případný plán.

I na něm bude určitá zodpovědnost za nahrazení odchodů… „Je velká škoda, že kluci odešli, protože byli jedni z nejlepších a hodně bodovali. Budou nám chybět, ale my se je budeme snažit nahradit,“ uzavírá odhodlaně kapitán.