Ohlasy po utkání

„Úvod sezóny je potřeba dobře zvládnout,“ uvědomuje si Martin Rýgl

Napsal 11.09.2019 Marek Douda
C h o m u t o v - Chance liga na úvod nabídla zajímavý souboj dvou nováčků, když Piráti v ROCKNET ARÉNĚ přivítali HC Baník Sokolov. Divácké ochozy po většinu klání sledovaly vyrovnanou partii, o jejímž vítězi rozhodla závěrečná dvacetiminutovka. V té Chomutovští vsítili tři branky, a nakonec zvítězili v poměru 4:1. V páru elitní obranné dvojice se v modrobílých barvách přestavil Martin Rýgl, který na hrací ploše strávil před dvacet minut a připsal si asistenci na poslední trefu střetnutí.

V chomutovském kádru po sestupu nastaly změny na všech frontách. Nově složený tým tak po přípravných kláních vyhlížel start ligového ročníku, který ovšem rozhodně nebyl jednoduchý.  „Z naší strany to ze začátku byla menší křeč. První dvě třetiny nás možná trochu trápila nervozita a než jsme dali první gól, byli jsme jako svázaní. Zaplať pán bůh, že se nám povedl vstup do třetí třetiny, ve které jsme pak předváděli hokej, jakým bychom se doma chtěli prezentovat,“ radoval se navrátilec v dresu Pirátů.

Přestože byli Chomutovští před úvodním hvizdem pasováni do role favorita, realita byla poněkud jiná. Baník se soupeře nikterak nezalekl a během utkání několikrát předvedl, že postoupil o patro výš zaslouženě. Rozhodující se stala až druhá branka Pirátů, která urputného soka uzemnila. „Řekli jsme si k naší hře pár věcí, protože jsme chvílemi oproti Sokolovu zaostávali v zaujetí do hry. Oni byli zarputilí a cítili jsme z nich nováčkovskou chuť. Proto jsme rádi, že jsme je v poslední třetině zlomili,“ těšilo bývalého mládežnického reprezentanta.

Ligová premiéra s sebou pro svěřence kouče Štrby nesla určitá očekávání z řad fanoušků, což pochopitelně vnímali i samotní hráči. Zkušený zadák Pirátů si byl taktéž vědom důležitosti prvního boje sezóny, stejně jako formy podceňovaného západočeského celku z přípravy. „První výhra bude hodně důležitá. Všechny týmy jsou na začátek ligy dobře připravené a všichni víme, že úvod sezóny je potřeba dobře zvládnout. Sokolov v přípravě poslední zápasy vyhrál, a i my jsme také hráli tak, jak bychom chtěli,“ usoudil rodák z Jablonce nad Nisou.

Sokolov je známý bouřlivou fanouškovskou základnou, která o sobě dávala hlasitě vědět po celou dobu zápasu. Sám Martin Rýgl se ovšem nenechal zvučnou kulisou rozhodit, nýbrž po závěrečné siréně kvitoval skvělou atmosféru klání. „Čekali jsme, že dorazí hodně fanoušků soupeře a takovému zápasu to jen prospěje. Nebylo to derby jako s Kadaní, ale také Sokolov jako nováček to sem má kousek a je super, že přijeli fanoušci v takovém počtu. Atmosféra je úplně jiná. I nám se hraje líp, než kdyby tu bylo jen osm set lidí,“ zkonstatoval.

Tvrdá hra a ostré zákroky, to je pro Chance ligu typické. O této skutečnosti se Piráti přesvědčili již v prvním kole, když obzvláště v oblasti brankoviště čelili častému dorážení na Dominika Pavláta, jenž při jednom z kontaktů dokonce ztratil helmu. Jednička Chomutova i přes tyto momenty zachovala chladnou hlavu a stala se klíčovou postavou vítězného tažení. „Zákroky podle mého tak extrémní nebyly. Do brány je potřeba se cpát. Rozhodčí někdy tvrdší hru na gólmana někdy vyloučí a někdy ne,“ usuzoval odchovanec Liberce.

Oba celky nastoupily na ledovou plochu opatrně a hra se otevřela až po úvodním zápisu do střeleckého účtu. Premiérovou trefu v ligovém ročníku zaznamenal odchovanec Pirátů Jakub Chrpa, který zaskočil brankáře ranou zpoza klece. „První gól byla přesně zarputilost, kterou potřebujeme. Neměli jsme žádné přečíslení ani vyloženou šanci a Kuba to výborně zkusil zpoza brány, Kuchař takový pokus nečekal a díky bohu z toho byl gól. Ve vedení jsme hráli mnohem uvolněněji,“ zhodnotil aspekty hry Chomutova v první třetině.

Gólová odpověď hostů však na sebe nenechala dlouho čekat a Sokolovští smazali manko za minutu a dvanáct vteřin z hole Jana Bečváře. Ze strany Chomutova se jednalo o výpadek v obranné linii, který soupeř rychle potrestal. „Při vyrovnávacím gólu byla na ledě celá první lajna, měli jsme zhruba dvacet vteřin tlak a byli jsme blízko gólu. Podcenili jsme jejich protiútok a z nenápadné akce nám dali laciný gól. Podobných věcí se musíme do dalších zápasů vyvarovat. Měli jsme s tím problém i v přípravě a je potřeba na tom zapracovat,“ pobízel hráč s číslem 12.

Důležitý zadák Chomutova shodně jako několik dalších členů současného kádru má zkušenost jak z Chance ligy, tak z Tipsport extraligy, kterou naposledy okusil v dresu v Karlových Varů v roce 2017, než se posléze vydal do slovenské nejvyšší soutěže.  Předchozí dva roky jsem strávil na Slovensku a v extralize je hra více o taktice. Chance liga je více hektická, živější a celkově rychlejší. Místy je i dost chaotická. Mladí kluci se tu spíš mohou rvát o šanci se probojovat do extraligy,“ srovnal dvě české soutěže.

Šestnáctiletý talent Stanislav Vrhel se v přípravě stal nejproduktivnějším hráčem Pirátů a bodový apetit si, zdá se, schoval také pro ligová klání. V 57. minutě tečoval ránu Petra Stloukala a pod jeho trefu se podepsal rovněž Martin Rýgl.  „Snažíme se po Standovi neustále šlapat. Na svůj věk to má v hlavě srovnané a snaží se na sobě pracovat nejen na ledě, ale i mimo něj. Jsou momenty, kdy ještě není dost vyzrálý, ale každý zápas má šance nebo gól dá. Na začátku druhé třetiny se tlačil sám na bránu, bude super když bude takhle dál pokračovat,“ pravil závěrem na adresu mladého spoluhráče.