JUNIOŘI - článek

Další ocenění práce s mládeží, Dominik Pavlát se stal nejlepším juniorem

Napsal 05.05.2019 Libor Kult
C h o m u t o v - Už v roce 2011 byli Piráti mezi prvními šesti kluby, jimž byl udělen status akademie Českého hokeje. Od té doby místní mládežníci pravidelně reprezentují ve všech kategoriích a jezdí na závěrečné turnaje osmnáctiletých i dvacetiletých. K šesti týmovým medailím přibyl nyní jeden individuální úspěch. Brankář Dominik Pavlát byl v rámci galavečera Hokejista sezóny vyhlášen nejlepším juniorem DHL extraligy.

Tuto cenu udělují zástupci Českého hokeje druhým rokem a znovu ji opanoval maskovaný mladík. Po brněnském Lukáši Dostálovi, který na jaře 2018 vychytal juniorům Komety titul, si pro cenu přišel právě chomutovský talent.

Stále ještě dvacetiletý brankář oblékl v už uzavřené klubové sezóně dres čtyř oddílů, když naskočil do tří nejvyšších seniorských soutěží a stíhal pomáhat i chomutovským juniorům. Právě výkony v DHL extralize mu vynesly pozici jejího nejlepšího hráče.

Dominik Pavlát naskočil v dlouhodobé soutěži do 21 utkání a hned v osmnácti případech mezi třemi tyčemi začínal střetnutí. Napříč všemi třemi částmi opanoval hned dvě brankářské statistiky. Mohl se pyšnit nejlepším průměrem obdržených branek na jedno utkání (1,93) i nejlepší procentuální úspěšností zákroků (94,24).

Dominik Pavlát s cenou pro nejlepšího juniory DHL extraligy

I díky jeho příspěvku se Piráti prokousali ze spodní skupiny do bojů a play-off, v nichž zaskočili všechny tři lépe postavené soupeře a svou skupinu opanovali. Ve čtvrtfinále tým trenérů Šťastného, Kočího a Brychty vyřadil v pětizápasové sérii pražskou Slavii, v semifinále už nestačil na později mistrovský Třinec.

Chomutovští mladíci skončili celkově čtvrtí. Od bronzu je dělilo 61 vteřin, neboť Sparta vyrovnala rozhodující bitvu v Plzni právě v čase 58:59 a následně uspěla v samostatných nájezdech. Odchovanec hokeje v Táboře si udržel výborná čísla rovněž ve vyřazovacích bojích. S průměrem 2,26 a úspěšností 93,6 procent se vždy vešel mezi nejlepší pětici brankářů v dané statistice. Svého parťáka Richarda Běhulu, který v dlouhodobé soutěži vytáhl úspěšnost zákroků nad 91,5 procenta, pustil do branky jen na 25 minut.

Dominik Pavlát si připsal také jeden start v národním týmu do 19 let a i jeho nominace je důkazem, že v Chomutově se s mládeží pracuje velmi dobře, což se nebude měnit ani se změnou majitele či šéfa mládeže. Bez ohledu na sestup z Tipsport extraligy bude klub i nadále vytvářet talentovaným hokejistům výborné podmínky pro růst a rozvoj.

Foto: Karel Švec (Český hokej)

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov