Ohlasy po utkání

„O debutu jsem se dozvěděl hodinu před odjezdem,“ popisoval Michal Gut rušné ráno

Napsal 27.01.2019 Michal Luxa, Kristýna Nováková
C h o m u t o v - Chomutovská marodka se rozrůstá, což potvrdilo také devětatřicáté kolo Tipsport extraligy. Lodivod Pirátů Vladimír Růžička musel sáhnout do juniorského výběru, odkud povolal talentovaného Michala Guta. Šestnáctiletý útočník tak prožil debut v nejvyšší české soutěži. Odchovanec Kadaně se objevil na centru čtvrté formace, kde spolupracoval s Jakubem Chrpou a Janem Havlem.

Píše se 27. ledna 2019 a díky početné marodce byl trenér Vladimír Růžička nucen sáhnout do juniorského celku Pirátů. Chomutovský lodivod se rozhodl povolat Michala Guta, který sice odehrál několik zápasů za první mužstvo v přípravě, ale proti Olomouci prožil debut v Tipsport extralize. „Že nastoupím, jsem se dozvěděl ráno před utkáním, kdy mě mamka probudila. Volal trenér, že se mám přijet na sraz, protože za hodinu odjíždíme do Olomouce,“ popisoval chvíle před povoláním.

Dosud nejmladším hráčem Chomutova novodobé historie v nejvyšší soutěži byl Jakub Lauko, jenž také nastoupil v šestnácti letech. Ovšem reprezentační mládežnický kapitán tuto hranici ještě o dva měsíce posunul. „Vůbec jsem nad tím nepřemýšlel. V kabině něco proběhlo, že se něco takového děje, ale vůbec jsem na to nemyslel. Spíše jsem se snažil soustředit na zápas, aby se mi povedl,“ odpovídal na další z otázek rodák z Kadaně. „Zápisné jsme ještě neřešili, ale doufám, že to nebude žádná vyšší částka, jinak si budu muset půjčit od rodičů,“ řekl s úsměvem na tváři.

Michal Gut při extraligové premiéře strávil na ledové ploše devět minut třiapadesát vteřin.

Zda se Michalu Gutovi duel povedl, se bude nejspíše ještě hodnotit den po utkání. Ovšem talentovaný útočník mohl ve čtvrté minutě zaznamenat první kanadský bod. Ovšem jeho přihrávku na Jana Havla vystihl Jan Jaroměřský. „S Havlasem jsme jeli dva na jednoho, obránce to ze vzduchu vytečoval. Pak jsme měli ještě jednu příležitost. My jsme byli čtvrtá lajna a byli jsme na ledě od toho, abychom napadali. Šance, které jsme si vytvořili, byly navíc, ale jsme za ně rádi,“ hodnotil výkon čtvrté pirátské formace.

„Musím se přiznat, že se mi hraje vždy lépe se staršími. Zase bylo znát, že tempo bylo rychlejší a soupeři silnější. Hlavně se ode mě nic nečekalo, takže jsem měl větší klid. Oproti přípravě byl ve hře rozdíl a taky jsme v ní hráli s jiným týmem, Libercem,“ odpovídal na otázku o rozdílech mezi přípravou a prvním startem v extralize.

Že Michal Gut nosí na reprezentačním dresu kapitánské "céčko", chomutovská veřejnost dobře ví. Ovšem jak mladý útočník prožíval úvodní ostrý start mezi muži, to mohl sám prozradit až po duelu s Morou. „V reprezentaci, než jsem byl nominován na kapitána, jsme dělal asistenta. To nebyl takový rozdíl. Před startem zápasu jsem nervózní nebyl, protože jsem už z přípravy věděl, co se bude dít. Navíc jsem to nevěděl o den dřív, ale až hodinu před odjezdem, což pro mě bylo lepší. Ale i v juniorce jsem takový klidný a daří se mi, takže jsem nervózní nebyl,“ prozradil na závěr.

TOP foto: HC Olomouc

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov