Aktuální zprávy

Poprvé od postupu Pirátů má extraliga nového účastníka. Vítej zpátky, Duklo!

Napsal 24.04.2017 David Panuška
C h o m u t o v - Extraliga se nedělí 23. dubna kompletně uzavřela. Mistrem ligy se stala během týdne Kometa Brno, naplno se ovšem bojovalo v napínavé baráži. Prvním postupujícím po chomutovských Pirátech, kteří se mezi elitu vrátili na jaře 2015, se stala jihlavská Dukla, jež se do nejvyšší soutěže vrací po dvanácti letech. Z dvojice Pardubice - Karlovy Vary se pak udrželi Východočeši, Energie bude hrát v příští sezóně pouze WSM ligu

Vítej zpět, Duklo

Jihlavskou Duklu netřeba více připomínat. Vojenský klub a držitel celkem dvanácti mistrovských titulů postupuje do extraligy po dvanácti letech. V nejvyšší soutěži hráli červenožlutí naposledy v ročníku 2004/2005, kdy probíhala v NHL výluka a extraligové celky posilovaly o hráče z NHL. Minulo to ovšem Jihlavu, která v té době hodně strádala. V jednu dobu se její šňůra proher zastavila na čísle 23.

Celá nepovedená sezóna vyvrcholila baráží, kde na celek z Vysočiny čekaly České Budějovice, přemožitel Chomutova v prvoligovém semifinále. Tým složený z hvězd NHL, kde mimochodem hráli i Václav Prospal, Radek Dvořák či Roman Turek. Jihočeský celek se radoval z výhry 4:1 na zápasy a Jihlava spadla do první ligy.

Každý chomutovský fanoušek si vzpomene na legendární bitvy mezi Chomutovem a Duklou Jihlava v první lize. Ať už šlo o utkání ve staré chomutovské stodole či v nové aréně. Hodně lidí si vzpomene i na venkovní bitvy v play-off. Nyní se zápasy s Červenožlutými budou opakovat v nejvyšší soutěži.

U postupu také pětice v Chomutově známých tváří

Postup se nerodil lehce. Ve čtvrtfinále si svěřenci trenéra Petra Vlka poradili s Frýdkem-Místkem, série skončila výhrou Dukly 4:1. Následoval boj o baráž proti kladenským Rytířům. I z tohoto souboje vzešli vítězně hokejisté Dukly, když zvládli rozhodující sedmý duel díky jedinému vstřelenému gólu. Následovala baráž, kterou dvanáctinásobní českoslovenští mistři už od prvního kola vedli. Vedoucí pozici ani jednou neopustili a definitivní tečku udělali v pátek 21. dubna, kdy remizovali 2:2 s Karlovými Vary.

V týmu Jihlavy se letos nacházela také pětice, která oblékla dres Pirátů. Jihlavský rodák Šimon Szathmáry na Vysočině letos hostoval a v Chomutově působí od sezóny 2011/2012. Hned dvakrát se mladý obránce radoval ze zisku juniorského titulu. Mimo to si zapsal čtyři extraligové starty a jednu asistenci. Další zadák Petr Šidlík strávil v Chomutově celou minulou sezónu. Dopomohl k historickému postupu do play-off a posbíral šest bodů. Během baráže se stal třetím nejproduktivnějším hráčem Jihlavy.

Nejvíce se do paměti chomutovských fanoušků zapsal bezesporu útočník Filip Seman. Sympatický útočník a hokejové dvojče Marka Sikory strávilo v Chomutově celkem tři sezóny a velkou měrou dopomohlo k postupu do extraligy po osmatřiceti letech. Zapomenout nesmíme ani na Richarda Diviše, který sice v Chomutově strávil jednu sezónu, za to si ho ale fanoušci dobře pamatují. Například v posledním barážovém utkání vstřelil jednu z branek a předtím v play-off byl s osmi trefami nejlepším střelcem mužstva.

Posledním do party je Michal Důras, jenž nastupoval za Piráty v nováčkovském ročníku 2012/2013 po příchodu ze Zlína. Během základní části odehrál 47 utkání, v nichž sedmkrát skóroval a přidal 12 asistencí. Ve skupině o udržení i v baráži ani jednou nechyběl v sestavě, v prolínací soutěži přispěl k záchraně Pirátů jedním přesným zásahem a dvěma přihrávkami.

Sláva bývalých šampionů zapomenuta, Karlovy Vary míří do WSM ligy

Velký smutek nyní panuje na západě Čech, Karlovy Vary sestupují po dvaceti letech v nejvyšší soutěži do první ligy. Druhá nejvyšší soutěž se v lázeňském městě bude hrát poprvé od sezóny 1996/1997.

Kdo by si nepamatoval dvě velká finále mezi Karlovými Vary a pražskou Slavii. V roce 2008 slavila Slavie, sezónu na to se ovšem karty obrátily a z historického titulu se radovaly ve své plechárně Karlovy Vary. Přesun do nového stánku Energii nejspíše uškodil. Po zisku zlatých medailí se totiž Karlovarští podívali pouze jednou do předkola, ve zbytku sezón hráli skupinu o udržení anebo baráž.

Po nepovedeném extraligovém ročníku se v Karlových Varech hrála opět po roce baráž. Tu nakonec svěřenci Jana Tlačila nezvládli o jeden jediný bod. Energie tak musí litovat domácích utkáních, ve kterých vedla, ale nakonec je nedokázala dotáhnout do vítězného konce. Tak zase někdy, Energetici!

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov