Aktuální zprávy

200 gólů, aneb Petr Jíra vstoupil do historie chomutovských střelců

Napsal 21.10.2009 David Matula
C h o m u t o v - Historický zápis se povedl v utkání proti Ústeckým Lvům chomutovskému útočníkovi Petrovi Jírovi, který svou trefou vstoupil do klubu chomutovských střelců, když zaznamenal svou dvoustou chomutovskou branku. Tento střelecký zářez se přitom doposavad povedl pouze čtrnácti hráčům ve více než šedesátileté historii chomutovského hokeje. Petr Jíra je tím patnáctým.

Chomutovský odchovanec je jedním z posledních dvou hráčů, kteří pamatují všechny prvoligové sezony od odkupu licence v roce 1997. Petr Jíra poprvé přetáhl přes hlavu dres “A“ mužstva již v sezóně 1996/97, tedy v dobách kdy hrál Klub ledního hokeje ještě druhou ligu.

Na svou první trefu ve druhé lize nemusel osmnáctiletý mladík dlouho čekat. Připsal si jí 20. února 1997 při zápase v Děčíně. Celkově do minulé sezony měl na kontě 195 bílomodrých tref. V letošní sezoně, tak chybělo chomutovskému střelci pět branek pro vstup do klubu střelců chomutovského hokeje.

Hráči, kteří nastříleli 200 a více gólů:
1.Miroslav Klůc	      1194
2.Josef Klůc	      692
3.Otto Cimrman	      446
4.Josef Sailer	      421
5.Josef Klíma ST.     366
6.Jaroslav Kamiš      360
7.Václav Kaftan ST.   338
8.Ladislav Kubát      283
9.Jaroslav Zeman      254
10.Jiří Růžička	      243
11.Stanislav Mikšovic 240
12.Luboš Černý	      223
13.Jiří Hříbal ST.    219
14.Josef Volák	      200
15.Petr Jíra	      200

Jedenáct kol čekal jednatřicetiletý útočník na jubilejní dvoustou chomutovskou trefu. Dočkal se jí v derby s ústeckým Slovanem. „Na modré jsem vypíchl kotouč a přihrál jsem jej Martinovi Trochtovi, který mi přihrávku zase přes beka vrátil a já už jel sám na Fialu. Udělal jsem kličku do bekhendu a propadlo to tam,“ popsal svou kulatou trefu.

Přímo na ledové ploše potom o rekordním zápise neměl ani to nejmenší tušení. „Vůbec jsem to nevěděl a jsem rád, že se mi to povedlo,“ nechal se slyšet bezprostředně po skončení utkání. Svědčí o tom i fakt, že chomutovský útočník nikterak své dosažené úspěchy nesleduje a podrobnější statistiku nevedou ani jeho blízcí.

„Ne, nesleduji statistiky, maximálně někdo z blízkých sleduje výsledky v sezoně, ale takhle sumárně určitě ne.“ Věřte nebo ne, ale odchovanec místního hokeje je teprve patnáctým hráčem Chomutova v jeho více jak šedesátileté historii, který vstřelil dvě stě branek v chomutovském dresu.

„V Chomutově hraji již čtrnáctou sezonu, takže jsem rád, že se mi to povedlo,“ říká ke svému rekordnímu zápisu. Petr Jíra se tak již nesmazatelně zařadil po bok chomutovských střeleckých velikánů jakými byli Miroslav a Josef Klůcové či Josef Sailer.


„Většina těchto hráčů dávala branky i v extralize, kdežto já celou svou kariéru hraji první ligu, takže nevím, zda se to dá nějak srovnávat,“ líčí skromně svůj pohled a jedním dechem dodává, „Rozhodně to ale nebylo jednoduché a jsem za to rád.“

200 branek to už je pořádná porce, navíc se může hráč s číslem 12 na zádech chlubit 27 vítěznými brankami, přesto tu nejdůležitější v paměti nevypátrá. „Nejdůležitější nevím, ale vybavuji si úplně ten první. Bylo to v osmnácti letech v Děčíně,“ konstatuje s úsměvem.

„Nevím (usmívá se), možná s rodinou,“ říká k případné oslavě. V danou chvíli to jistě nevěděl ani žádný ze spoluhráčů v kabině, přesto na ně Petr Jíra při rozhovoru nezapomněl a čekat na případné zápisné nebude. „Asi dám něco sám, protože si to zaslouží.“

Většina hokejistů si na začátku své kariéry dává různé cíle, kterých by rádi dosáhli. Někdo by rád hrál stabilně extraligu, jiný NHL či další by rád například nastřílel minimálně třicet branek za sezonu. A co chomutovský rodák? „Nějakou gólovou metu jsem si určitě nedával, snažil jsem se hlavně o to, abych stabilně hrál,“ líčí.

Parťák Zdeňka Skořepy z druhé formace tedy proklouzl do elitního klubu střelců, do první desítky potom schází šikovnému útočníkovi 44 branek. Může být toto další meta? „(směje se) O tom nemá smysl přemýšlet, jelikož by se v tom člověk akorát utápěl, takže hrát zápas od zápasu a možná něco přibude,“ konstatuje závěrem.

Aktuální střelecká konta chomutovských hokejistů

Stanislav Mikšovic   240
Petr Jíra            200
Michal Jeslínek	     136
Jaroslav Hašek	     48
Josef Révay	     33
Zdeněk Tauš	     25
Jakub Trefný	     24
Zdeněk Skořepa	     19
František Bombic     16
Petr Míka            15 
Lukáš Pulpán	     15
Petr Domin	     14
Václav Eiselt	     9
Radek Duda	     6
Ondřej Malinský	     6
Jakub Grof	     5
Milan Kraft	     5
Milan Procházka	     4
Ondřej Fiala	     3
Martin Trochta	     3
David Všetečka	     2
Aleš Pavlas	     1
×
Dnes v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov